x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bulgaria are reţea 4G/LTE comercială

Bulgaria are reţea 4G/LTE comercială

de Alexandru Radescu    |    03 Apr 2012   •   11:00

Operatorul bulgar M-Tel a lansat o retea LTE, cu servicii 4G disponibile pe moment doar pentru clientii business. Primele zone acoperite de operator sunt in Sofia, Varna, Ruse si Dobrich.

Producatorul suedez de echipamente, Ericsson, a furnizat infrastructura, echipamentele si programele de software necesare, dar a si proiectat, implementat si optimizat noua retea LTE.

M-Tel este primul operator din Bulgaria care ofera servicii LTE. Intr-o prima faza de dezvoltare, reteaua LTE permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps.

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii din Romania (ANCOM) va scoate la licitatie, in cursul acestui an, drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile – voce si date – pe o perioada de 15 ani. Pentru servicii LTE/4G sunt vizate benzile de 800 si 2600 Mhz.

Fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz (6 blocuri in total) va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, respectiv 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2600 Mhz (3 blocuri).



'Implementarea tehnologiei LTE in benzile de 800 si 2600 MHz ar

putea oferi acces mobil la costuri mai mici pentru furnizori (euro/bit transportat) si calitate mai buna (capacitate, viteza) comparativ cu actualele tehnologii (3G, 3,5G)', a declarat azi directorul de reglementare ANCOM, Eduard Lovin, prezent la un eveniment de profil.

'Implementarea tehnologiei 4G in benzile de 800 de Mhz va raspunde mai bine nevoii de acoperire cu servicii de comunicatii mobile in zonele rurale', a precizat reprezentantul ANCOM.

×
Subiecte în articol: ericsson ANCOM retea lte servicii 4g m-tel