x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Când celălalt ne lipseşte

Când celălalt ne lipseşte

de Alexandru Radescu    |    08 Aug 2009   •   00:00
Când celălalt ne lipseşte
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

Nu toate relaţiile intime la distanţă au nevoie de un computer, mănuşi speciale şi senzori lipiţi pe corp. La Edinburgh Art Festival se experimentează "Mutsugoto", un concept în care mângâierile sunt înlocuite cu fascicule de lumină.



Din înaltul funcţiei sale, arhiepiscopul de Westminster, Vincent Nichols, avertizează în legătură cu falsele relaţii care se întemeiază prin intermediul reţelelor sociale de tipul Facebook sau MySpace. "Utilizarea excesivă sau chiar exclusivă a mesajelor electronice arată faptul că noi, ca societate, am putea pierde abilitatea de a dezvolta comunicarea interpersonală, lucru necesar trăirii împreună, dar şi formării unei comunităţi", a declarat Primatul catolic al Angliei şi Ţării Galilor, arhiepiscopul Nichols, pentru The Sunday Telegraph.

Probabil că în orele care s-au scurs între acordarea interviului şi publicarea sa, reţelele sociale şi-au mărit numărul membrilor cu alte conturi. Mai mult decât atât, ceva mai la nord de Westminster, în Scoţia, se făceau ultimele pregătiri pentru Edinburgh Art Festival, un eveniment care şi-a deschis porţile la 5 august. Printre prezentările care au şocat, un concept de realitate virtuală pentru "relaţii intime la distanţă".  

Mutsugoto
Conceput la Distance Lab, "Mutsugoto" prezintă o relaţie interpersonală mult mai intimă decât cea prin SMS sau email. Despre ce e vorba? Din punct de vedere tehnic, avem două computere, sistem de supraveghere video şi fascicule de lumină. Apoi este nevoie de un cuplu despărţit de spaţiu. Fiecare dintre cele două personaje se plasează într-un inel special, activat de mişcările corpului, mişcări înregistrate de camere de filmat. Totul este transmis către computer care la rându-i "comunică" mişcările către fascicule de lumină care se proiectează pe corpul partenerului. Atunci când cele două fascicule se întretaie, culoarea capătă nuanţe diferite.

"Statisticile arată că relaţiile la distanţă sunt din ce în ce mai des întâlnite. Proiectul Mutsugoto este ca o reacţie la telefoanele mobile, e-mail, chat room şi alte mijloace obişnuite de comunicare cu care cuplurile vor avea probleme pentru că sunt impersonale, lipsite de orice sens al intimităţii", a declarat pentru BBC online dr Stefan Agamanolis, director executiv şi de cercetare la Distance Lab. "În loc să fie oriunde şi oricând, Mutsugoto este localizat în spaţiul liniştit şi privat al dormitorului", arată dr Agamanolis.

×
Subiecte în articol: IT