x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Dezinteres pentru apeluri video

Dezinteres pentru apeluri video

de Alexandru Radescu    |    04 Dec 2009   •   00:00
Dezinteres pentru apeluri video
Sursa foto: /Afp

Pentru lansarea 3G în România, posibilitatea apelurilor video a fost unul dintre punctele forte ale campaniilor de marketing. Ultimul raport al pieţei româneşti de comunicaţii electronice arată un dezinteres accentuat pentru acest tip de servicii.

Potrivit datelor statistice ce caracterizează evoluţia pieţei de comunicaţii în primele şase luni ale anului, traficul (în minute) pentru apeluri video a scăzut cu 45% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008. Un alt tip de servicii GSM care au înregistrat statistici negative este acela al MMS-urilor: o diminuarea de 13% a traficului. Raportul ANCOM arată o scădere de la 6,9 milioane de mesaje multimedia la 6 milioane de mesaje. A crescut însă traficul de SMS-uri, graţie ofertelor generoase lansate de operatori. Astfel, românii au trimis 3,5 miliarde de SMS-uri, un număr aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (+96%).

DOMNIA MOBILULUI
Traficul de voce efectuat prin intermediul reţelelor publice fixe de telefonie a scăzut cu 15%, de la 4,6 miliarde de minute în primul semestru al anului 2008 la 3,9 miliarde de minute în primul semestru al acestui an. Traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali în reţelele publice mobile de telefonie din România a înregistrat o creştere de aproximativ 34% faţă de perioada similară din 2008, ajungând la peste 19,5 miliarde de minute în primul semestru al anului 2009.

Efectele crizei s-au văzut şi în plecările peste graniţă, situaţie de care se leagă şi un trafic mai redus în serviciile de comunicaţii. Astfel, traficul de voce în roaming a scăzut cu 26%, traficul de SMS-uri, cu 17%, iar cel de MMs-uri, cu 23%.

FIX-UL ISTORIC
Datele instituţiei arată că numărul total de linii de acces la servicii de telefonie fixă a înregistrat o creştere uşoară, de la 5,17 milioane la finalul anului trecut la 5,19 milioane la jumătatea acestui an, în condiţiile în care numărul total de abonaţi care utilizează aceste linii este în scădere, de la 4,12 milioane, la 31 decembrie 2008, la 4,07 milioane la 30 iunie 2009.

Rata de penetrare a telefoniei fixe se menţine la un maxim istoric de 24,1% (un plus de 3 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008) la nivel de populaţie şi 53,7% la nivel de gospodării (+2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008), potrivit raportului ANCOM.

Prezent în luna octombrie la evenimentul Global Forum, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, Cătălin Marinescu, estima că veniturile operatorilor telecom au scăzut cu 10%-15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de "vină" fiind concurenţa, criza şi reglementările în domeniu.

 

Creştere broadband
5430-108764-fotocaseta.jpgSegmentul de internet broadband fix a înregistrat o creştere de aproape 6% faţă de 31 decembrie 2008, numărul total de conexiuni ajungând la 2,65 milioane, în timp ce rata de penetrare a crescut până la 12,3% la nivel de populaţie, şi la 32,1% la nivel de gospodării. Totodată, conexiunile broadband la puncte mobile (foto) active au înregistrat o creştere importantă, de 59%, ajungând la valoarea de 2,4 milioane faţă de 1,5 milioane la sfârşitul anului 2008.

În cadrul conexiunilor în bandă largă la puncte fixe se păstrează tendinţa crescătoare în cazul celor prin cablu UTP/FTP, respectiv prin tehnologie xDSL, acestea reprezentând, la jumătatea anului 2009, 51%, respectiv 28% din numărul total de conexiuni.

×
Subiecte în articol: telecom