x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Guvernul nu subvenţionează familiile sărace pentru televiziunea digitală

Guvernul nu subvenţionează familiile sărace pentru televiziunea digitală

10 Noi 2009   •   00:00

Guvernul nu va subvenţiona populaţia săracă - circa 1,5 milioane de familii - pentru achiziţionarea echipamentelor de recepţionare a televiziunii digitale.



Anunţul a fost făcut de Radu Teodorel, director al Direcţiei Control şi Digitalizare din CAN, la cea de-a 14 ediţie a Convenţiei de Comunicaţii prin Cablu, organizată la Bucureşti. Ar fi necesară o sumă de circa 623 milioane de lei, aşa cum prevedea, iniţial, un proiect al Executivului.

Potrivit lui Radu Teodorel, subvenţionarea receptoarelor (set-top-box) prin care populaţia poate să aibă acces la programele televiziunii digitale nu va mai fi suportată de Guvern. "Este problema celui care doreşte să construiască multiplexul. Până în momentul acesta, ştim că multiplexurile se vor da prin licitaţie", a declarat Radu Teodorel, citat de Mediafax.

El a făcut referire la faptul că, în strategia privind trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală, adoptată de Guvern, este prevăzut faptul că tranziţia la televiziunea digitală va începe până la 31 decembrie 2009, prin acordarea a două multiplexuri pe care vor fi retransmise posturile publice cu acoperire naţională, precum şi televiziunile private cu acoperire şi indici de audienţe semnificativi.

"În strategia de trecere de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră nu se mai vorbeşte despre subvenţionarea acestor set-top - box-uri, cu toate că, în primul capitol, se arată că sunt 1,45 de milioane - 1,5 milioane de familii care nu pot recepţiona decât prin eter (cu antenă, nr.), asta înseamnă că sunt familii sărace care nu-şi permit să cumpere un set - top -box. Prima formă a strategiei era ca Guvernul să subvenţioneze sau să încurajeze pe cei care vor câştiga aceste multiplexuri să facă un împrumut cu garanţii guvernamentale (... ) dar după ce a trecut prin Guvern şi prin ministerele care au avizat-o, nu se mai vorbeşte nimic de subvenţie de la stat. Şi eu cred că este corect pentru că lasă piaţa să se reglementeze", a explicat Radu Teodorel.

Potrivit estimărilor prezentate în nota de fundamentare a proiectului iniţial privind tranziţia la digital, Guvernul estima că are nevoie de o sumă de circa 623 milioane lei (135 - 145 milioane euro) pentru a susţine financiar populaţia defavorizată şi cu venituri la "limita sărăciei" în vederea achiziţionării echipamentelor pentru recepţionarea televiziunii digitale.

Potrivit lui Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, populaţia săracă ar putea primi aceste set-top-box-uri de la companiile care vor câştiga licitaţiile organizate de ANCOM pentru atribuirea multiplexurilor. "Se va vedea în caietul de sarcini (pentru licitaţia în vederea acordării multiplexurilor, nr.)", a declarat Marinescu, prezent la eveniment.

Potrivit sefului ANCOM, licitaţia pentru acordarea primelor două multiplexuri se va putea organiza în circa şase luni. "Vorbind realist legea (legea audiovizualului, nr.) nici măcar nu este publicată. Orice licitaţie durează cam şase luni", a explicat Marinescu.


×