x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget High-Tech

High-Tech

03 Iun 2005   •   00:00

O noua provocare pentru sezonul mobilitatii: Internet Tablet si PDA cu hard 4 GB.

  • de ALEXANDRU RADESCU
  • IT

  • OFERTA. Nokia 770, un nou dispozitiv wireless pentru navigarea pe Net
    Conexiunea wireless la Internet a devenit o adevarata obsesie. Nokia si-a prezentat primul sau Internet Tablet, iar PalmOne a adus PDA-ul cu hard-disk de 4 GB si acces Wi-Fi.

    Saptamana trecuta, Nokia a prezentat primul sau produs din gama Internet Tablet: modelul 770. Este vorba de un dispozitiv creat special pentru navigare pe Internet prin Wi-Fi. Nokia 770 este echipat cu touch screen de 4 inci (rezolutie de 800 x 480), procesor smartphone de 220 de Mhz si memorie de 64 MB, care poate fi extinsa printr-un card MMC. Dispozitivul se mai poate conecta la Internet si prin tehnologia wireless Bluetooth, cu ajutorul unui telefon mobil compatibil.
    Prin acest model, producatorii au vizat accesarea serviciilor de Internet in banda larga atunci cand utilizatorul nu se afla la calculator, in diverse locuri, de exemplu in curtea din spatele casei sau la o terasa, in aria de acoperire Wi-Fi. Aceste detalii tehnice il "recomanda" deocamdata unor zone destul de dezvoltate din punct de vedere tehnic, iar pretul este de 350 de dolari.

    PLATFORMA LINUX. Important de mentionat este si faptul ca functioneaza pe aplicatia Nokia Internet Tablet 2005 bazata pe platfoma Linux, care include tehnologii Linux si Open Source pentru desktop.

    "Linux s-a impus ca optiune fireasca pentru Nokia 770 Internet Tablet, avand in vedere faptul ca Linux, impreuna cu platforma Open Source, ne ofera solutii rapide si eficiente pentru a crea produse in cadrul acestei noi categorii de dispozitive Nokia", a declarat Janne Jormalainen, Vice President, Convergence Products, Multimedia, Nokia.

    "Noi vom lansa cu regularitate variante actualizate ale acestei aplicatii software. Urmatoarea editie a aplicatiei software, care va fi disponibila in prima jumatate a anului urmator, va fi compatibila cu mai multe functii de comunicare cum ar fi VoIP (Voice over IP) si serviciul de mesaje instant", a adaugat reprezentantul Nokia.

    ALTE APLICATII. Aplicatiile suplimentare ca Internet Radio, Image Viewer si playere pentru diverse formate audio/video sunt incluse in sistemul de operare Nokia Internet Tablet 2005. Nokia 770 a fost prezentat in cadrul evenimentului LinuxWorld Summit de la New York.

    Se estimeaza ca livrarile pentru Nokia 770 Internet Tablet vor incepe in cel de-al treilea trimestru al anului 2005 in anumite tari din cele doua Americi si din Europa.

    PalmOne
    Recent, si PalmOne a prezentat un nou model, aflat undeva intre media player portabil si organizer, primul PDA cu hard disk.
    LifeDrive Mobile Manager are un hard de 4 GB (Hitachi) , conectivitate wireless Wi-Fi si bluetooth. Suporta fisiere create in Word, Excel, PowerPoint si Adobe Acrobat si poate reda MP3. Este echipat cu un procesor Intel 416 Xscale, ecran LCD cu o rezolutie 480 x 320. In ceea ce priveste sistemul de operare rulat, acesta este Garnet.
    Pentru soft-ul dedicat muzicii, nu se va mai folosi RealNetworks, ci Pocket Tunes. De asemenea, va avea si un soft numit Camera Companion pentru transferarea de fotografii. Produsul va fi disponibil la pretul de 500 de dolari.

    ×
    Subiecte în articol: IT nokia internet