x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mark Zuckerberg are un majordom virtual

Mark Zuckerberg are un majordom virtual

20 Dec 2016   •   22:40
Mark Zuckerberg are un majordom virtual

Mark Zuckerberg dispune de acum în locuinţa sa de un ''nou majordom virtual'', numit ''Jarvis''. Fondatorul Facebook a preluat personal proiectul, lucrând în jur de o sută de ore pentru punerea la punct a acestui sistem dotat cu inteligenţă artificială şi inspirat de asistentul virtual ''Jarvis'', care îl ajută pe eroul filmului ''Iron Man'' să-şi gestioneze casa. 

"În anumite aspecte, această provocare a fost mai simplă decât mă aşteptam", a declarat Mark Zuckerberg într-un mesaj postat luni pe pagina sa de Facebook. "De fapt, alt pariu de-al meu, cel de a alerga 365 mile (aproape 590 km) în 2016, mi-a luat mai mult timp în total", a completat el, citat de France Presse. 

Miliardarul în vârstă de 32 ani susţine că poate vorbi cu ''Jarvis'' cu ajutorul telefonului sau computerului său şi astfel poate controla luminile, temperatura, programarea muzicii sau securitatea casei sale, printre alte caracteristici. 

Treptat, software-ul învaţă gusturile şi obiceiurile creatorului său, cuvinte şi concepte noi, ba chiar o poate distra pe fetiţa sa, Max, în vârstă de un an. 

"Jarvis'' a fost creat pentru a înţelege când i se vorbeşte şi poate recunoaşte feţele. El poate determina dacă un oaspete care sună la uşă este aşteptat, caz în care îl lasă să intre, avertizând familia că a sosit cineva, explică Mark Zuckerberg. 

"Un aspect mai complicat /.../ a fost de a-l putea conecta şi a-l face să comunice cu toate sistemele diferite din casa mea", a continuat el. "Cele mai multe aparate electrocasnice nu sunt conectate încă la internet''. 

Pentru a funcţiona, ''Jarvis'' va avea nevoie de aparate nu doar conectate la internet, ci şi dotate cu sisteme standard echivalente, a mai menţionat Zuckerberg, care pentru acest proiect a revenit la prima lui dragoste, codarea informatică. 

Tânărul întreprinzător a mărturisit că mai mult trimite mesaje text lui ''Jarvis'' decât îl abordează prin voce, în parte pentru că nu vrea să-i deranjeze pe cei din jurul său. 

El intenţionează să-şi îmbunătăţească în continuare ''majordomul'', mai convins ca oricând că tehnologiile bazate pe inteligenţa artificială vor exploda în următorii cinci până la zece ani. 

Marile companii tehnologice s-au lansat într-o cursă a produselor bazate pe inteligenţa artificială. Pentru marele public, ele iau mai ales forma (sau mai degrabă vocea) unui asistent virtual integrat la smartphone-uri şi la un număr tot mai mare de alte produse.AGERPRES

×
Subiecte în articol: majordom Mark Zuckerberg