x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Meniuri deschise în lumea telecom: Ubuntu şi Firefox OS

Meniuri deschise în lumea telecom: Ubuntu şi Firefox OS

de Alexandru Radescu    |    24 Feb 2013   •   19:35
Meniuri deschise în lumea telecom: Ubuntu şi Firefox OS

Mâine se deschid, oficial, porţile celui mai mare eveniment dedidat industriei telecom: Mobile World Congres – Barcelona (25-28 februarie). Unii dintre marii jucători de pe piaţă au “furat” deja startul, dezvăluind produsele care vor trona pe tarabele extrem de scumpe ale expoziţiei mondiale. Dar MWC nu este doar un eveniment al bogaţilor, al producătorilor de echipamente care susţin comunicaţiile globale sau de terminale de buzunar de peste 600 de euro. Două nume deja consacrate în industria PC/software se vor afla pe buzele celor interesaţi de MWC, pentru că au posibilitatea de a deschide noi drumuri în telecom: Firefox OS pentru smartphone şI Ubuntu OS pentru smartphone/tabletă. Sisteme de operare open source (aidoma Android), dar fără controlul unui gigant precum Google.

După ce au beneficiat de expunerea globală de la primul mare târg IT&C al anului (CES, Las Vegas), platformele Firefox si Ubuntu s-ar putea folosi de expoziţia din Barcelona ca prezentare oficială, aici intrând şI anunţarea disponibilităţii comerciale pe anumite echipamente.

Primul smartphone cu sistem de operare Firefox urmează a fi prezentat la standul chinezilor de la ZTE. Dotările tehnice nu sunt unele de top, dar asta deja ştiam: Qualcomm Snapdragon  cu un Cortex A5 (600/800MHz), ecran de 3,5 inci (8,9 cm), cameră foto 3,2MP, memorie RAM 512MB, conectivitate Wi-Fi, platformă GPS şI baterie 1.200mAh. Primele terminale cu Firefox OS sunt destinate unor pieţe extinse, dar din zone emergente.

În ceea ce priveşte Ubuntu, aici SO a fost dezvoltat atât pentru smartphone, dar şI pentru tablete . Cei de la Canonical au publicat deja codul sursă, vizând terminale din gama Nexus (sub “patronajul” Google). Din păcate aceste prime versiuni Ubuntu Touch OS nu sunt compatibile şI cu reţelele 4G/LTE, dar este mult mai important ca terminalele să prindă piaţa şI să atragă comunităţile de dezvoltatori open source pentru aplicaţii, mai ales că portarea de pe Android este una facilă.

×
Subiecte în articol: smartphone, firefox os ubuntu