x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nokia. Robustul E61

Nokia. Robustul E61

de Marina Constantinoiu    |    19 Oct 2006   •   00:00
Nokia. Robustul E61
TELECOMUNICATII > TEST
S-a intamplat sa aud comentarii laudative ale unei doamne si critici din partea unui barbat la adresa acestui telefon cu dimensiuni apreciabile si - zic eu - comparabile cu ale unui calculator de birou. Domnul nu-i gasea utilitatea dimensiunilor, doamna le aprecia, mai ales generozitatea display-ului si robustetea telefonului, ea fiind adepta "caramizilor" pe care te poti baza. E 61 este un telefon de business, cu tastatura QWERTY, tasta de navigare pe cinci cai, meniu accesibil. In ciuda dimensiunilor impresionante (mai mult latimea), nu este excesiv de greu (144 de grame) si este un telefon 3G, cu valori de autonomie bune, cand nu sunt utilizate peste medie optiunile de conectivitate si chiar bluetooth. Memoria interna este de 64 MB, dar se poate extinde cu ajutorul cardului miniSD.

IN EVIDENTA

Ceea ce se va face cu siguranta remarcat, la primele manevre de utilizare, este economia extraordinara de spatiu, pentru a putea dota telefonul cu functii de top, dar care aduce SIM-ul intr-o locatie cu care nu ne-am mai intalnit pana acum. Are voice dialing, voice recording, profile, client Instant Messaging, poate citi documente Word, Excel si PDF. Remarcabila dotarea: tehnologie bluetooth wireless 1.2, Wi-Fi 802.11i/e/g, VoIP prin WLAN, pop-port si infrarosu, hands-free integrat. Music player-ul are suport pentru mp3 si AAC, exista si un MPEG4, iar sistemul de operare este un Symbian OS 9.1. Nu este dotat cu o camera foto si nici cu radio FM (poate, pentru un mobil business, n-ar strica aceasta optiune), dar este quadband.

POLIFONIE

Sunetele sunt redate in polifonie, monofonie, format mp3, clar si putenic. Bateria este de tip Li-Ion 1500 mAh (BP-5L), autonomia variind mult in functie de utilizarea diverselor functii ale telefonului, dar, in orice caz, doua zile de utilizare sustinuta sunt asigurate!

Sony Ericsson M600i - Un PDA-phone finut si elegant

De un lucru puteti fi siguri, la achizitionarea unui Sony Ericsson M600i, pe unde veti merge, veti fi remarcat, cand il veti utiliza. E finut, sobru, in carcasa lui de culoare neagra (totusi, exista si in varianta alba), are dimensiuni reduse, ce mai, atrage privirile! Pentru un PDA este chiar gratios. Si are o greutate deloc stanjenitoare (112 grame), ceea ce-l face eligibil pentru utilizare de catre doamne. Care, desigur, vor aprecia si functia de recunoastere a scrisului de mana, chit ca-i doar pentru a se lauda prietenilor cu achizitia lor. Ceea ce va sari imediat in ochi este, cu siguranta, forma tastaturii. Este un QWERTY, dar se pastreaza functia de baza a telefonului, asa ca aveti la-ndemana si cifrele. Tastele sunt incarcate, au pana la patru simboluri pe ele. Nu am intampinat dificultati la manevrare cu telefonul avut in teste. Nu exista insa taste pentru preluarea si incheierea apelului si nici o tasta de navigare pe cinci cai, cu care ne obisnuisera cei de la SE, dar exista un scroll pe partea laterala stanga, care ajuta mult la navigare. Sunetele sunt redate destul de puternic, in orice caz, clar, difuzorul fiind situat in partea posterioara. Display-ul este generos, un TFT cu 262.144 de culori, 240X320 pixeli.Telefonul este dotat cu un sistem de operare Symbian Serie 60, putand fi controlat atat prin tastatura, cat si prin touchscreen. Am inregistrat mici probleme la folosirea PC Suite, la sincronizarea e-mailurilor (erau peste 100, ce-i drept), dar nu si la sincronizarea contactelor, notitelor sau a sarcinilor cu PC-ul.

De notat, ca telefonul NU este dotat cu camera foto si nici radio FM, ambele facandu-si simtita absenta, pentru a-i putea da o nota maxima acestui telefon mobil elegant si util. Pentru ca este, asa cum il recomanda chiar producatorul, un device 3G multitasking adevarat. Memoria interna, variabila, in functie de pre-configurari, este de 60MB, dar telefonul este dotat cu un suport Memory Stick Micro (M2).

×