x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Operatorii de date cu caracter personal - obligaţi să anunţe clienţii despre breşele de securitate

Operatorii de date cu caracter personal - obligaţi să anunţe clienţii despre breşele de securitate

03 Apr 2012   •   14:29

Operatorii de date cu caracter personal vor fi obligati sa anunte atat Autoritatea Nationala de Supraveghere si de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal, cat si utilizatorii in cazul in care securitatea datelor a fost compromisa, a anuntat azi purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, citat de Mediafax.

"Exista o restanta in indeplinirea acestui angajament si acesta este motivul pentru care avem ordonanta de urgenta", a spus Suciu, aratand ca astfel este evitata declansarea de catre Comisia Europeana a unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Obligatia este prevazuta intr-o ordonanta de urgenta aprobata de Guvern si care modifica Legea 506/2004. |n categoria operatorilor de date fac parte structuri precum casele de asigurari de sanatate si companiile telecom. Utilizatorii au dreptul sa fie de acord sau sa refuze inscrierea unor date personale in registrele publice sau cele cu abonati.

Potrivit Executivului, rolul Autoritatii Nationale de Supraveghere si de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal devine mai important si aceasta va emite recomandari cu privire la cele mai bune practici, va face auditari si va stabili situatiile in care furnizorii sunt obligati sa notifice incalcarile de securitate.

In luna iulie a anului trecut, Guvernul a aprobat un proiect de lege care obliga operatorii telecom sa stocheze, pentru sase luni, anumite date privind apelurile telefonice, SMS si email-uri, date care vor putea fi transmise organelor judiciare sau de siguranta nationala.

Initiativa are la baza Directiva 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii si de modificare a Directivei 2002/58/CE, adoptata in martie 2006.

Mai multe asociatii si ONG-uri - Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile - au solicitat Avocatului Poporului ca, in calitatea sa de institutie independenta, menita sa protejeze cetatenii de abuzuri din partea autoritatilor administratiei publice, sa sesizeze Curtea Constitutionala privind legea respectiva.

×