x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piaţa PC-urilor scade cu 3%. Cine e de vină?

Piaţa PC-urilor scade cu 3%. Cine e de vină?

de Alexandru Radescu    |    14 Apr 2011   •   15:23

Pentru primul trimestru al anului, analiştii firmei de cercetare de piaţă IDC estimaseră o creştere de 1,5% a pieţei PC-urilor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Iată că rezultatele “de pe teren” nu le confirmă previziunile: livrările de computere personale au scăzut cu 3,2% în primul trimestru, la nivel mondial, la 80,6 milioane de unităţi.

"Este tentant să dai vina în întregime pentru scădere pe creşterea cererii pentru tablete, însă credem că şi alţi factori, precum durata de viaţă mai lungă a PC-urilor sau lipsa de noi experienţe PC, au jucat un rol în reducerea vânzărilor", a afirmat Bob O’Donnell, analist Framingham, citat în raportul IDC.

HP a rămas liderul pieţei mondiale a PC-urilor, cu o cotă de 18,9% în primele trei luni ale acestui an. Dell ocupă locul doi în clasament, cu o cotă de piaţă de 12,8%, iar poziţia a treia este ocupată de Acer, cu 11,2% din livrări.

Preţurile mai mari ale materiilor prime şi combustibililor, dar şi problemele cauzate de dezastrele din Japonia din luna martie, au afecat de asemnea livrările, apreciază studiul IDC, preluat de Bloomberg. În SUA vânzările s-au redus cu 10,7%, la 16,1 milioane de unităţi.

Separat, compania de cercetare Gartner a anunţat că livrările mondiale de PC-uri au scăzut cu 1,1% în primul trimestru, la 84,3 milioane de unităţi, prima reducere anuală din ultimele şase trimestre.

×
Subiecte în articol: tablet pc idc piata pc