x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Programele spion fură informaţii de pe celulare

Programele spion fură informaţii de pe celulare

de Alexandru Radescu    |    17 Noi 2011   •   14:00
Programele spion fură informaţii de pe celulare

Peste 52% din totalul terminalelor smartphone, vandute in trimestrul al treilea al anului, sunt cu sistem de operare Android, arata raportul firmei de cercetare de piata Gartner. Acest procent se traduce printr-un volum de 60,5 milioane de telefoane inteligente. O adevarata explozie de piata, prinzand rapid la publicul de pe mapamond in conditiile in care aceeasi perioada a anului trecut marca pentru SO Android doar 25% din piata, conform estimarilor firmei de cercetare.

Succesul in randul consumatorilor, inclusiv in zona clientilor business, a provocat si pe “baietii rai' care au infestat smartphone-urile cu Android cu o multime de virusi. Un raport prezentat ieri de compania americana de comunicatii Juniper Networks arata ca numarul programelor malware pentru platforma open source initiata de Google a crescut de aproape cinci ori din luna iulie si pana in noiembrie.

Peste jumatate dintre aceste programe malware sunt programe-spion (spyware), concepute pentru a fura informatii personale ale utilizatorilor. Restul sunt in majoritate programe care trimit, fara ca utilizatorii sa stie, mesaje de pe telefoanele lor mobile spre numere cu suprataxa.

In luna octombrie, compania ruseasca de securitate informatica Kaspersky atragea atentia asupra faptului ca sistemul de operare Android a devenit cea mai populara tinta pentru amenintarile informatice create pentru telefoanele mobile, depasind chiar si clasica platforma generica Java. Si mai alarmant faptul ca numeroase programe periculoase isi fac loc direct in Android Market, magazinul online de aplicatii al Google. Un exemplu de malware distribuit direct prin Android Market a fost Trojan-Spy.AndroidOS.Antammi.b, mascat sub forma unei simple aplicatii pentru descarcarea de tonuri de apel.

Pe piata din Romania se estimeaza ca segmentul smartphone este undeva intre 5 si 10% din totalul telefoanelor mobile vandute iar SO Android ar detine o cota de aproximativ 30%.

×