x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Radiaţiile telefoanelor pot cauza apariţia cancerului.

Radiaţiile telefoanelor pot cauza apariţia cancerului.

de Alexandru Radescu    |    01 Iun 2011   •   21:00
Radiaţiile telefoanelor pot cauza apariţia cancerului.

Agentia Internationala pentru Cercetari in domeniul Cancerului, o subsidiara oficiala ce apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a anuntat ieri ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot cauza cancerul. Potrivit AFP, aceasta concluzie a fost trasa de un grup international de experti, dupa trecerea in revista a detaliilor a zeci de studii dedicate influentei radiatiilor provenite de la telefoanele mobile. Studiul va sta acum la baza unei decizii a OMS privind reglementari in acest sens, urmand a fi transmisa marilor producatori de telefoane mobile, dar si organismelor nationale care elaboreaza ghiduri privind folosirea telefoanelor mobile.

Potrivit Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), includerea radiatiilor provenite de la telefoanele mobile in clasa de risc 2B arata ca 'riscul este posibil, dar nu probabil, studiile nearatand o legatura cauzala directa intre folosirea telefonului mobil si aparitia cancerului cerebral. IARC precizeaza ca sunt necesare cercetari suplimentare in domeniu. In acest context este util de precizat ca in clasa de risc 2B se afla 266 de factori si substante, printre care se numara cafeaua si muraturile'. 'Intelegem ca unii utilizatori de telefoane mobile sunt ingrijorati, de aceea subliniem ca actualele norme de siguranta in domeniu (SAR) sunt valide', se precizeaza in comunicatul AOMR. Totusi, pentru cei care doresc sa reduca si mai mult expunerea la campurile electromagnetice generate de telefoanele mobile, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea dispozitivelor hands-free si reducerea numarului si a duratei convorbirilor.

Istoria telefoniei mobile in Romania (GSM) incepe la 16 aprilie 1997, la Palatul Parlamentului, cand operatorul Connex (azi Vodafone) isi prezenta romanilor ofertele co­merciale: preturile celularelor incepeau de la 200 de dolari, iar pentru cel mai ieftin abonament trebuia sa scoti din buzunar 10 dolari. Serviciile Dialog (azi Orange) au fost lansate in iunie 1997. In ciuda preturilor ridicate, migrarea catre telefonia mobila a fost rapida: nici nu aparusera ghioceii in 2008, iar operatorii raportau peste 200.000 de clienti. La 10 ani de lansarea serviciilor GSM in Romania, statisticile aratau 18 milioane de abonamente si cartele preplatite. Piata telecom devenise un pilon al economiei nationale, cu o valoare de peste 4 miliarde de euro.

Ce se intampla acum? Potrivit datelor Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, piata telefoniei mobile a crescut cu 1% in al doilea semestru din 2010, dupa o scadere cu 4% in prima parte a anului, si a atins 24,6 milioane de utilizatori (cartele SIM active), in timp ce telefonia fixa a coborat cu 4%, la 3,89 milioane de abonati. Din totalul SIM-urilor active, 60% reprezinta cartele preplatite.

De asemenea, raportul ANCOM mai arata ca in al doilea semestru al anului trecut, numarul utilizatorilor de cartele preplatite a crescut cu 2%, in timp ce numarul abonamentelor incheiate de persoane fizice a scazut cu 0,6%, comparativ cu prima parte a anului.

Pe segmentul telefoniei fixe, in a doua jumatate a anului 2010 s-au inregistrat scaderi atat la numarul de linii, -4% (4,5 milioane), cat si la numarul de abonati, -4% (3,89 mili­oane). Daca la nivel mondial, firma de cercetare de piata IDC calcula ca in 2010 s-au livrat aproximativ 1,4 miliarde de telefoane mobile, pentru Romania, estimarile de anul trecut variau intre 3 si 3,5 milioane unitati.

Statistica ANCOM arata ca in 2010, durata medie a unui apel in retelele de telefonie mobila a scazut cu doua secunde, la 2,12 minute. Traficul de voce mediu lunar original pe cartela SIM activa a ajuns la 3,01 ore, in timp ce numarul mediu lunar de SMS-uri trimise se mentine la nivelul de 27 de SMS-uri.

Pe segmentul telefoniei fixe, traficul total a scazut cu 7%, iar durata medie a unui apel de voce s-a redus cu doua procente.

×
Subiecte în articol: observator