x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Rectificarea bugetară la Comunicaţii, dirijată către Microsoft

Rectificarea bugetară la Comunicaţii, dirijată către Microsoft

de Alexandru Radescu    |    18 Aug 2010   •   00:00

Guvernul a aprobat azi prima rectificare bugetară din acest an. Ministerul Comunicaţiilor va primi 49,6 milioane lei, în principal pentru plata serviciilor de închiriere de licenţe aferente produselor Microsoft, conform proiectului de rectificare preluat de Mediafax.

În luna februarie, Guvernul a stabilit ca MCSI să plătească, până în 2012, în nouă tranşe egale, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusă) pentru dreptul de utilizare a unui număr de 163.427 licenţe Microsoft de către circa 30 de instituţii publice, printre acestea numărându-se mai multe ministere.

Conform HG 460/2009, actul normativ prin care Executivul a mandatat MCSI să desfăşoare procedura de licitaţie, cele mai multe calculatoare şi servere pentru care au achiziţionate licenţele aparţin Ministerelor Administraţiei şi Internelor - 43.417, Justiţiei - 25.247, Finanţelor Publice - 20.395, Apărării Naţionale - 17.733, Sănătăţii - 13.348 şi Agriculturii - 9.554.

În 2004, Guvernul şi Microsoft au încheiat un contract care prevedea utilizarea produselor companiei americane pe o perioadă de cinci ani. Clauzele contractului stabileau utilizarea unui număr de circa 50.000 de licenţe Microsoft pentru suma 54 milioane de dolari, bani care au fost plătiţi.

Dar nu numai Microsoft era pe lista de aşteptare a rectificării bugetare de la MCSI.  În luna februarie, reprezentanţii MCSI precizau că aşteaptă rectificarea pentru a vira 22 de milioane de euro către companiile care au câştigat licitaţii în cadrul proiectelor eRomania1 şi eRomania2.

Portalul cu informaţii despre localităţile din România, lansat sub denumirea eRomânia2, va fi construit de Omnilogic, câştigătoarea licitaţiei organizate în noiembrie 2009. Estimat la 11,9 milioane de euro (TVA inclusă), contractul se va derula pe o perioadă de opt luni de la data atribuirii.

Oferta pentru proiectul eRomânia1 a fost deschisă în octombrie 2009, câştigătorul fiind asocierea de firme Sysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin şi Teamnet International, iar contractul a fost adjudecat pentru suma de 10,23 milioane de euro (TVA inclusă).

Acest proiect va avea o durată de 45 de luni şi urmăreşte "creşterea calităţii serviciilor publice furnizate cetăţenilor şi mediului de afaceri, prin construirea unei platforme software comune cu ajutorul căreia beneficiarii finali să poată accesa o parte din serviciile furnizate de autorităţi prin intermediul unei conexiuni la internet".

×
Subiecte în articol: IT