x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, fără servicii 4G mai devreme de 2014?

România, fără servicii 4G mai devreme de 2014?

de Alexandru Radescu    |    21 Iun 2012   •   11:43
România, fără servicii 4G mai devreme de 2014?

Chiar daca in luna octombrie am putea avea primele licente LTE, conform calendarului preliminar al ANCOM, e foarte posibil ca lansarea comerciala a serviciilor 4G sa nu fie mai devreme de primavara lui 2014. Acesta este “avertismentul' lansat azi de directorul executiv Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, care ia in cosiderare faptul ca frecventele utilizabile pentru aceste servicii sunt in continuare detinute de Ministerul Apararii.

"Ideal vorbind, putem lansa serviciile 4G si maine daca am avea licenta cumparata si frecventele pentru aceste servicii eliberate. Totusi, frecventele 4G sunt utlizate in prezent de Ministerul Apararii Nationale si nu cred ca vor fi eliberate pana in aprilie 2014", a spus astazi seful Orange Romania, in cadrul unui eveniment gazduit de operator.

Benzile de frecvente radio 830-862 MHz si 2.500-2.690 MHz, utilizate in UE pentru servicii LTE/4G, trebuie sa fie eliberate de Ministerul Apararii Nationale. Pretul pentru aceste benzi depaseste suma de 200 milioane euro, fiind suportat parte de ANCOM (30 milioane euro), restul de castigatorii procedurilor de selectie. Respectivele frecvente trebuie eliberate de MapN la 6 luni de la data achitarii, in conditiile legii, a sumelor necesare pentru eliberarea benzilor, dar nu mai devreme de decembrie 2013.

Pe de alta parte, Madalina Suceveanu - directorul tehnic al Orange Romania- prezenta la eveniment, a precizat ca operatorul poate furniza servicii 4G si in benzile de frecvente de 1.800 MHz, unde detine licenta.

Surse din piata telecom au declarat pentru Jurnalul National ca frecventa de 1800MHz nu este totusi cea mai potrivita pentru calitatea si eficienta serviciilor 4G, rezultate optime fiind in benzile de 800/2600 MHz.

×