x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, în înarmarea 3D

România, în înarmarea 3D

de Alexandru Radescu    |    16 Mar 2010   •   00:00
România, în înarmarea 3D

Că iepuraşul nu are nici o le­gă­tură cu Paştele, asta încă mai ştim. Cel mult poate să aibă legătură cu lansarea pri­melor sisteme 3D pe piaţa din România. Iar dacă până în aprilie puneţi deoparte cel puţin 3.000 de euro, atunci aţi putea spune că "iepu­ra­şul" v-a adus o plasmă la pa­chet cu player blu-ray compatibil 3D şi ochelarii speciali.

Psihologic vorbind, terenul a fost pregătit: succesul de cinematograf pentru "Avatar" sau "Alice în Ţara Minunilor", producţii redate 3D. Pe de altă parte, gamerii români au toate motivele să se laude cu experienţele tridimensionale. Jocuri precum "Call of Duty 4", "Age of Empires III" sau "Batman" puteau fi explorate în format 3D, asta dacă îţi puteai permite un sistem performant.

Apropo, încă din august 2009, NVIDIA vindea şi pe piaţa din România un kit special în valoare de 155 de euro pachetul care cuprindea ochelari wireless, emiţător pe USB şi software dedicat. Mai aveai nevoie de un monitor la 120 Hz. Să mai adăugăm şi disponibilitatea jocului Avatar (cu opţiune 3D) cu cinci zile înainte de lansarea oficială a filmului regizat de Cameron. Cu toate acestea există un istoric 3D în România, în zona de "entertainment", mult mai vechi.


TRECUT ŞI PREZENT
Filme prezentate 3D au circulat prin România chiar cu mulţi ani înainte de Revoluţia din decembrie '89. Bucureştenii mai ţin minte câteva filme care au rulat pe la cinemato­gra­fe sau chiar la Romexpo, experienţe trăite atât prin anii '70, cât şi în prima parte a anilor '80. Cei mai puţin norocoşi s-au putut delecta şi cu celebrele diapozitive, procurate din diverse surse, "mărfuri" care circulau din mână în mână, după tradiţionale relaţii interumane.

Revenind în prezent, cei de la Panasonic sunt primii care vor lansa în aprilie pe piaţa din România pri­mul sistem Full-HD 3D. Sistemul home cinema este format dintr-o plasmă VIERA VT20 HDTV cu diagonala de 50 inci, o pereche de ochelari 3D şi un player Blu-ray 3D (model BDT300). Preţul estimat al sistemului este de 2.900-3.000 de euro.

Tot în aceeaşi lună este posibil să fie disponibile şi produse similare Samsung (probabil televizoarele LED 3D C7000 cu diagonalele de 46 şi 55 inci), la preţuri care vor fi stabilite. Urmează apoi ca primele luni ale verii să aducă şi echi­pa­mentele 3D de la Sony, LG sau Philips. În ceea ce priveşte conţinutul 3D pentru piaţa din România, se aşteaptă ca din luna aprilie să apară şi o serie de filme (documentare, ficţiune, animaţie).

×
Subiecte în articol: IT televiziune 3d