x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget SpaceX a prezentat o variantă a capsulei spaţiale Dragon pentru transportul astronauţilor

SpaceX a prezentat o variantă a capsulei spaţiale Dragon pentru transportul astronauţilor

de Agerpres    |    30 Mai 2014   •   18:23
SpaceX a prezentat o variantă a capsulei spaţiale Dragon pentru transportul astronauţilor

Compania Space Exploration Technologies (SpaceX), a prezentat o variantă îmbunătăţită şi adaptată pentru transportul astronauţilor a capsulei sale cargou Dragon, folosită de NASA pentru aprovizionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), conform Reuters.

În locul unei amerizări încetinite de paraşute, la revenirea pe Pământ, noua capsulă Dragon este dotată cu motoare şi picioare pentru o aterizare precisă, conform lui Elon Musk, CEO al companiei SpaceX, un miliardar care investeşte în noile tehnologii şi care deţine şi compania Tesla Motors Inc, care produce automobile electrice.

Această capsulă 'va putea ateriza oriunde, cu precizia unui elicopter... Aşa trebuie să aterizeze un vehicul spaţial din secolul XXI', a susţinut Elon Musk, prezentând noua capsulă la sediul SpaceX din Hawthorne, California.

Noua capsulă poate transporta un echipaj de 7 astronauţi spre şi dinspre ISS şi va fi lansată prin intermediul unei rachete Falcon 9, concepută tot de compania SpaceX.

După retragerea din uz a generaţiei de navete americane care asigurau legătura cu ISS şi diferite alte misiuni pe orbită, NASA a încheiat un contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari cu compania SpaceX pentru a asigura 12 misiuni de reaprovizionare a avanpostului orbital. O altă companie spaţială privată, Orbital Sciences Corp, dispune, de asemenea, de un contract în valoare de 1,9 miliarde de dolari pentru opt misiuni de reaprovizionare.

NASA colaborează cu companiile SpaceX, Boeing Co şi Sierra Nevada Corp pentru dezvoltarea unor capsule sau noi navete spaţiale dedicate transportului în spaţiu al astronauţilor, în scopul de a sparge până la sfârşitul anului 2017 monopolul deţinut de Rusia în ceea ce priveşte schimbarea echipajului uman al ISS.

SUA plătesc în prezent nu mai puţin de 60 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut care călătoreşte înspre şi dinspre ISS la bordul capsulei de concepţie sovietică Soiuz. Mai mult decât atât, acest preţ urmează să ajungă la 70 de milioane de dolari din 2016 şi respectiv 76 de milioane de dolari din 2017, condiţii în care NASA este determinată să găsească o modalitate alternativă de a-şi trimite astronauţii în spaţiu.

Compania SpaceX încearcă să micşoreze costurile călătoriilor în spaţiu prin refolosirea atât a rachetelor propulsoare Falcon 9 cât şi a capsulelor Dragon.

'Atât timp cât vom continua să aruncăm la gunoi rachete şi vase spaţiale, nu vom avea niciodată cu adevărat drumul deschis spre spaţiu. Mereu va fi incredibil de costisitor. Dacă folosim un vehicul spaţial pentru o singură misiune, nimeni nu va mai putea să ajungă în spaţiu... sau doar foarte, foarte puţini', a mai comentat Elon Musk



×
Subiecte în articol: spacex capsula dragon