x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Start! Colin McRae: Dirt

Start! Colin McRae: Dirt

04 Aug 2007   •   00:00

Seria Colin McRae şi-a făcut debutul in 1998 şi de atunci a trecut peste schimbări de tehnologie, platforme de joc, concurenţă puternică şi chiar peste căteva decizii discutabile de licenţiere şi gameplay.

Seria Colin McRae şi-a făcut debutul in 1998 şi de atunci a trecut peste schimbări de tehnologie, platforme de joc, concurenţă puternică şi chiar peste căteva decizii discutabile de licenţiere şi gameplay. La doi ani şi jumătate după Colin McRae 2005, Codemasters a folosit o altă abordare pentru venerabila serie, DiRT fiind intr-adevăr surpinzător.

Primul lucru pe care il remarci este motorul grafic fenomenal. DiRT arată extraordinar şi această impresie se manifestă şi după căteva zeci de ore de joc. Există un anumit lucru cănd vine vorba de grafică, element care ii nemulţumeşte mai ales pe fanii hardcore: jocul nu trebuie să fie niciodată prea strălucitor. Această caracteristică il face, in general, in opinia acestora să pară "prea lustruit", "nerealist" şi chiar "comercial". In afară de această folosire un pic prea accentuată a HDR-ului, spre cinstea producătorilor jocul arată aproape la fel de bine ca in screenshot-urile date publicităţii.

Audio

Sunetul pe de altă parte oferă sentimente confuze. Cel al motorului este bine redat şi variază frumos in funcţie de poziţia camerei, intensificăndu-se in interior, dar există anumite bug-uri ca de exemplu faptul că uneori lovirea unui semn de circulaţie se soldează cu generarea unui sunet care poate fi auzit chiar şi după 30 de secunde şi la o distanţă mare de locul incidentului. Voice acting-ul nu este rău, dar scenariştii erau probabil beţi morţi cănd au scris textul. Imaginaţi-vă că imi aranjez cu grijă fiecare aspect al maşinii, folosesc o minune a tehnicii de 950 cai putere/tonă pentru a merge prin unele dintre cele mai dificile tipuri de teren şi la sfărşit primesc un: "Too cool for school!" Trecănd peste asta, există căteva piese destul de bune care se aud in timp ce te joci prin meniuri şi care nu devin repetitive prea repede.

Cum faci praf o maşină

Gama largă de tipuri de trasee este de apreciat, acestea variind de la asfalt uscat pănă la nisip şi noroi. Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale jocului este sistemul avansat de damage care poate transforma frumuseţe de maşină intr-o bucăţică de metal de nerecunoscut. Aproape orice parte a maşinii se poate rupe, fiecare geam sau parte de sticlă se poate sparge dacă i se aplică un anumit tip de presiune, iar deformarea este determinată de viteză, punctul şi unghiul de impact.

Abordare

Modul de carieră este cel mai atrăgtor şi te ţine lipit de tastatură mai mult timp. Este compus din 11 niveluri intr-o organizare piramidală; după fiecare cursă poţi căştiga o sumă de bani care variază in funcţie de nivelul de dificultate ales şi există şi un sistem de puncte care va debloca alte curse pe măsură ce progresezi. Banii pot fi folosiţi pentru a cumpăra alte maşini şi selecţia este tentantă pentru că acest mod iţi permite să foloseşti aproape orice tip de vehicul folosit in acest scop, de la maşini moderne şi camioane pănă la buggy-uri şi chiar vehicule clasice. Un alt mod de joc este campionatul care permite inregistrarea in competiţii naţionale, iar pentru o cursă rapidă se poate folosi modul Rally World in care se poate alege o singură cursă, o combinaţie de curse sau o luptă cu timpul. Multiplayerul este partea unde producătorii au cam dat-o in bară. Există moduri pentru joc online şi LAN, dar jucătorii intră intr-o "sesiune" unde există un sistem de vot şi este aleasă una dintre cele şase piste. Pista are o maşină asociată, aşa că nu prea poţi să modifici experienţa de joc. Cel mai grav este că nu poţi concura direct cu ceilalţi jucători şi singura interacţiune este faptul că ai o comparaţie a progresului in cursă in timp real la fiecare stadiu.

Tehnic

Colin McRae: Dirt

Producător: Codemasters

Cerinţe minime de sistem:

Windows XP; Pentium 4 @ 3.0GHz

sau Athlon 64 3000+; 1GB RAM

GeForce 6800 / Radeon X1300 sau mai bun

Placă de sunet compatibilă DirectX

Computer Games

×
Subiecte în articol: jocuri