x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - Obsesia supravegherii

Tehnologie - Obsesia supravegherii

de Mihai Manole    |    18 Dec 2006   •   00:00
Tehnologie - Obsesia supravegherii

Urmarirea individului, boala secolului al XXI-lea. O noua tehnologie i-ar putea lasa pe cei care supravegheaza camerele video de securitate fara loc de munca. Un program va prelua si aceasta sarcina.

Distanta intre "fantezie-literara" si real cotidian este uneori o problema de timp. Daca englezii au devenit cei mai "urmariti" cetateni ai planetei, asta nu e un semn bun pentru nici o alta societate. In "spatele" dispozitivelor de supraveghere sunt mii de computere, servere, angajati. Dar iata ca un software ar putea sa indeplineasca si aceasta sarcina care parea rezervata oamenilor: interpretarea evenimentelor suspecte dintr-o inregistrare video.

In plus, ar fi depasite doua probleme importante: costurile ridicate de anagajare a personalului responsabil cu astfel de monitorizari si faptul ca nivelul de concentrare al acestora scade pe masura ce se se plictisesc facand acelasi lucru, ora de ora, zi dupa zi.

Demonstratie. Rama Chellapa, profesor al Scolii de Inginerie a Universitatii din Maryland, dezvolta un sistem de inteligenta artificiala care poate detecta miscari sau indivizi suspecti din anumite imagini, dupa care alerteaza personalul uman. Chepalla si-a prezentat produsul unor lideri militari in cadrul Conferintei pentru Stiinta Militara.

Cercetatorii au realizat o semnatura digitala, care caracterizeaza mersul omului si activitatile corespunzatoare, precum caratul unei valize, al unui rucsac. Sistemul poate astfel recunoaste, de exemplu, un individ care are un obiect legat de glezna sau incheietura. Rezultatele experimentale au dovedit eficienta tehnologiei in conditii de variatii ale luminozitatii, umbre, miscari ale camerelor in diferite pozitii. Oricum, in varianta actuala, sistemul poate fi usor pacalit daca cineva isi modifica deliberat mersul.

Aceeasi echipa de cercetatori a dezvoltat si alte cateva pachete software din aceeasi categorie: un program de recognitie faciala, unul care estimeaza cu precizie inaltimea subiectilor din raza de actiune a camerei, unul care detecteaza pachetele neinsotite. Echipa lucreaza acum la integrarea tuturor acestor tehnologii intr-un sistem eficient de supraveghere.
INFO

Gestiunea energiei. HP a lansat un nou sistem de gestiune a energiei care va ajuta utilizatorii sa micsoreze costurile de exploatare a centrelor de date. Sistemul este gestionat de un software specializat. Un ansamblu de senzori de temperatura este legat la rack-urile sistemelor informatice si la aparatele de aer conditionat din centrul de date. Software-ul ajusteaza in permanenta sistemul de racire in functie de temperatura ambianta, masurata in timp real la nivelul rack-urilor, activand procesul de racire acolo unde este necesar. (Alexandru Radescu)

Date prin satelit. Lamit a lansat recent pe piata romaneasca versiunea 2.1 a server-ului 2Pro Advanced, cu optiuni pentru imbunatatirea transferului de date prin satelit si cu aplicabilitate la orice tip de conexiune terestra, gestionand retele wireless, CATV sau fibra optica. Noile functii pot fi testate online, la adresa limit.ro. (Alexandru Radescu)

×
Subiecte în articol: IT