x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Adrian Borotea: Avem nevoie de energie electrică, în perioada următoare, ca de aer

Adrian Borotea: Avem nevoie de energie electrică, în perioada următoare, ca de aer

17 Noi 2022   •   15:15
Adrian Borotea: Avem nevoie de energie electrică, în perioada următoare, ca de aer
Sursa foto: Lucian Alecu

Adrian Borotea, vicepreședintele Asociației Române pentru Energie Eoliană, la Conferința Națională “Energia eoliană offshore – energia verde din Marea Neagră”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul în cadrul seriei de evenimente “România Inteligentă”.

"Avem nevoie de energie electrică, în perioada următoare, ca de aer. În ultimii doi ani suntem importatori neți de energie. Trecând și pe zona de electrificare, din zona de gaze, încet-încet va trebui ca acest consum să crească și să existe în spate sursele de producere a energie electrice, de toate felurile. 

Asociația reprezintă peste 2.500 MW din cei 3.000 MW instalați în energia eoliană. Toți sunt în zona de onshore și avem câțiva membri, printre care PNE Wind, care au experiență și investiții deja în mai multe țări",  spune acesta.

Marea Neagră are potențial de dezvoltare mare pentru energia eoliană.

"Există potențial în Marea Neagră, există o viteză a vântului ceva mai mare decât în zona de onshore, există investitori interesați și există din partea autorităților intenția de a finaliza cadrul legislativ și de reglementare favorabil pentru a demara astfel de investiții.

Sigur că acești pași concreți, cum sunt Planul maritim, ca să știm exact unde vom așeza aceste parcuri offshore, discuțiile referitoare la măsurarea vântului, la zona de emitere a autorizațiilor și a celorlalte documente necesare, modul de tratament, dacă este aproape de țărm sau mai departe de țărm și evacuarea puterii din zona respectivă care este deja excedentară în producție, cu probleme uneori  de congestie. 

Dar aceste probleme odată demarate vor fi găsite și soluții. Este important că primii pași au fost deja făcuți și îi vom continua. Avem și sprijin, Banca Mondială, consultanți", precizează Adrian Borotea. 

×