x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Istvan-Lorant Antal: „Mai degrabă aș investi 10.000 de lei pe bursă decât să-i țin în bănci sau sub saltea"

Istvan-Lorant Antal: „Mai degrabă aș investi 10.000 de lei pe bursă decât să-i țin în bănci sau sub saltea"

de Redacția Jurnalul    |    30 Iun 2023   •   09:30
Istvan-Lorant Antal: „Mai degrabă aș investi 10.000 de lei pe bursă decât să-i țin în bănci sau sub saltea"

Piața de capital este un punct de măsurare a economiei și mai degrabă aș investi 10.000 de lei pe bursă decât să-i țin astăzi în bănci sau sub saltea, spune senatorul Istvan-Lorant Antal, la Conferința Income Magazine Corporate „Listarea companiilor strategice din energie - drum deschis pentru dezvoltare și relevanță”.

"Acele discursuri populiste care vor să trimită acel mesaj, cum că se vinde țara și neamul, se pierd avuțiile, este foarte greșit și chiar dimpotrivă, printr-o listare publicul și cețeanul poate să intervină, să vadă exact ce se întâmplă în acea companie și să devină parte integrantă a acelei companii. Cred că piața de capital este, până la urmă, un punct de măsurare a economiei țării noastre. Și unde înțelegem importanța capitalizării bursei, acolo toți avem de câștigat și dacă este să luăm decizii la nivel de stat, la nivel guverenamental, cred că trebuie să mergem în această direcție și să luăm cât mai multe astfel de decizii în ceea ce privește listări ale companiilor strategice. Foarte multă lume se uită la piața de capital din România.

Suntem o piață emergentă și mulți investitori străini vor să participe pe bursa din România. Cred că și pentru investitorii mici, cetățeni români, aș vrea să transmit un mesaj. Mai degrabă aș investi și 10.000 de lei pe bursă decât să-i țin astăzi în bănci sau sub saltea. 

Trebuie să ne raportăm la buzunarul cetățeanului când decidem măsuri referitoare la energie

La nivelul legislativului s-a făcut referire că deja s-a redus prețul plafonat, 1,3 lei la 0,90 lei, deși acesta este un semnal foarte clar că urmărim cu foarte mare atenție evoluția pieței energiei și venim cu reacții foarte clare. Știm că acea OUG 153 prin care s-a creat mecanismul centralizat de achiziție a energiei electrice este o măsură unică. 

În comisiile de specialitate avem foarte multe întâlniri pentru că soluția pentru a veni cu măsuri cât mai bune este numai prin dialog. Trebuie să înțegem doleanțele actorilor din piață, după care să legiferăm și să avem un dialog cât mai clar. 

Referitor la prețurile combustibililor trebuie făcută o analiză foarte clară, trebuie să ne raportăm la buzunarul cetățeanului, până la urmă, exact cum s-a întâmplat și în cazul energiei electrice, unde avem peste 9 milioane de consumatori de energie electrică și din acești consumatori, 4 milioane consumă 100 kW/lună, este foarte clar că trebuie să avem grijă asupra deciziilor pe care le luăm", spune senatorul. 

×