x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Liana Gheorghe, RoALD Screening-ul este principalul pas care neduce către eliminarea hepatitelor virale

Liana Gheorghe, RoALD Screening-ul este principalul pas care neduce către eliminarea hepatitelor virale

de Anastasia Paul    |    05 Dec 2022   •   17:45
Liana Gheorghe, RoALD Screening-ul este principalul pas care neduce către eliminarea hepatitelor virale
Sursa foto: Lucian Alecu

Screening-ul este cel mai important pentru diagnosticarea și eliminarea hepatitelor virale, subliniază prof.dr. Liana Gheorghe, medica gastroenterolog, președina RoALD (Romanian Association for Liver Diseases), la Conferinta “Hepatita C- calea spre vindecare”, parte a proiectului România Inteligentă, organizată de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"Bolile hepatice cronice datorate infecțiilor virale sunt silențioase și, de regulă, se fac simțite doar în momentul primelor complicații. Asta îi face pe mulți dintre ei să ajungă la medic deja cu ciroză hepatică, cu o primă complicație. Ideea este de a-i depista din vreme și pentru acest lucru, sceening-ul generalizat este metoda optimă de acces, de depistare a hepatitelor virale, de diagnostic, de acces la tratament. Și este primul pas în strategia destinată eliminării hepatitelor virale. Avem programe programe de screening, deocamdată finanțate european. Screeining-ul este principalul pas care ne duce către diagnostic și către eliminarea hepatitelor virale", insită medicul. 

Totodată, aceasta subliniază faptul că nu există probleme în accesul la tratament pentru hepatita B.  

"Sincopele periodice în accesul la tratament strict hepatita C. În hepatita B am avut și avem o continuitate în accesul la tratament și nu avem disfuncționalități". 

Conferința este transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN https://www.facebook.com/Antena3Oficial și Jurnalul https://www.facebook.com/jurnalulro , iar tronsoane ale dezbaterii vor fi preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: hepatita liana gheorghe roald