x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Lucian Romaşcanu: Oamenii care fac bani trebuie să nu-și uite datoria socială, pentru că există o obligație morală de a întoarce ceva din ce ai făcut

Lucian Romaşcanu: Oamenii care fac bani trebuie să nu-și uite datoria socială, pentru că există o obligație morală de a întoarce ceva din ce ai făcut

de Redacția Jurnalul    |    10 Mai 2024   •   18:24
Lucian Romaşcanu: Oamenii care fac bani trebuie să nu-și uite datoria socială, pentru că există o obligație morală de a întoarce ceva din ce ai făcut
Sursa foto: Antena 3 CNN

Senatorul Lucian Romaşcanu, membru al Partidului Social Democrat (PSD), a subliniat importanța responsabilității sociale a celor care acumulează bogăție, evidențiind nevoia de a contribui la dezvoltarea comunității și a țării. În cadrul conferinței „Rolul și locul lui Alexandru Marghiloman în Epocă", organizată de Antena 3 CNN prin proiectul România Inteligentă, Romaşcanu a adus în discuție moștenirea istorică a valorilor asociate cu prosperitatea și educația.

El a subliniat că istoricul Alexandru Marghiloman, precum și alți lideri ai vremurilor trecute, au înțeles importanța educației superioare și a implicării în viața politică pentru bunăstarea națională. În același timp, Romaşcanu a criticat o presupusă perioadă de 45 de ani după răsturnarea regimului comunist în care bogăția a fost stigmatizată, iar acumularea de capital a fost adesea privită cu suspiciune.

„Alexandru Marghiloman este descendentul unui șir lung de oameni care au prosperat, au investit și pe măsură ce se acumulau banii, se acumulau și valorile corecte care trebuie să vină odată cu banii.
Și toți boierii secolelor 18-19 și-au trimis copiii la școli înalte, iar unul din lucrurile importante cu care se întorceau de acolo și plecau spre acolo, Marghiloman a făcut ”Sfântul Sava” ca liceu, erau patriotismul și nevoia de a-ți aduce contribuția în zona politică, de a fi de folos țării.

Noi am avut un accident, o fractură istorică de 45 de ani în care bogăția a fost întotdeauna blamată și considerată un defect. După '90, a început această acumulare ușor sălbatică de capital.

Sigur banii vor veni în sprijinul a ceea ce trebuie să facă și anume educație, pentru cei care au, iar pentru cei care nu au, să doneze, astfel încât și cei cu bani să își înțeleagă menirea de a duce România mai departe, pentru că, până la urmă, bunăstarea de care se bucură, este rezultatul a ceea ce țara a pus la dispoziție”, a spus Lucian Romașcanu la Antena 3 CNN.

Senatorul a subliniat că banii trebuie să fie folosiți în sprijinul educației și al dezvoltării sociale, iar cei bogați au o responsabilitate morală de a contribui la progresul țării. El a îndemnat la o schimbare de mentalitate în rândul tinerilor, descurajând orientarea către angajarea în sectorul public pentru motive de siguranță financiară.

„Lucrurile trebuie spune și un pic mai abrupt. Oamenii care fac bani trebuie să nu-și uite datoria socială, pentru că există o obligație morală de a întoarce ceva din ce ai făcut, iar copiii care merg înainte să încerce să ducă mai departe ceea ce au început părinții lor, cei care sunt în zona antreprenorială și așa mai departe și să încerce să servească statul și România din postura respectivă.

Există o tentație, la tineri, pe care am văzut-o și pe care personal o descurajez, chir și din familii foarte bine situate, de a se angaja la stat. De ce?

Eu am lucrat 27 de ani în mediul privat. E mai sigur pentru ce (n.r. să lucrezi la stat)? Este o tentație a pornirii ușoare de toate părțile, pe care ar trebui să o spunem și să încercăm să o schimbăm”, a mai spus Lucian Romașcanu, în cadrul conferinței "Rolul şi locul lui Alexandru Marghiloman în Epocă". 

×