x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 5 octombrie 1989

5 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    05 Oct 2009   •   00:00

"Oaspeţii" de dimineaţă ai Elenei Ceauşescu au fost Vasile Nicolcioiu, Constantin Olteanu şi Constantin Radu. Un timp mai lung a petrecut cu secretarul CC cu propaganda, generalul Cons­tantin Olteanu (orele 9:25-9:41). A doua zi, Nicolae Ceauşescu urma să plece la Berlin la aniversarea a 40 de ani de la întemeierea RDG. Pe-atunci, schimbările li se păreau tuturor de resortul propagandei.

Apoi, între orele 11:15-13:05, Elena Ceauşescu a fost într-o vizită la Casa Republicii (în mod excepţional, prezenţa lui Nicolae Ceauşescu nu e menţionată).

După-amiaza, la Cabinetul 2 au fost primiţi Ion Ursu şi Vasile Bumbăcea.

Joi, 5 octombrie, în istoria şe­din­ţelor la săliţă a avut loc o pre­mie­ră absolută - vizionarea de "texturate" (între orele 15:12-15:35). Ce sunt "texturatele"? - im­po­sibil de ghicit. Cu o zi înainte, în acelaşi loc, Nicolae şi Elena Ceau­şescu avuseseră altă inedită ac­tivitate consemnată ca "vi­zio­narea unor eşantioane de conser­ve". Îi interesau gustul, ambalajul, va­loarea calorică ori nutritivă? Îi preocupau conservele ca marfă de export ori pentru satisfacerea consumului intern?  

Asemenea momente unice în guvernarea unui stat n-au fost încă descrise de memorialişti.

Două ceasuri (orele 16:00-18:00) a durat şedinţa de lucru la Sala Plenarelor cu cadre de conducere din ministerele economice şi centrale. Din nou, prezenţa lui Ceauşescu nu a fost consemnată în agenda Cabinetului 2. Se pregătea ori se odihnea pentru călătoria de a doua zi? Sau pur şi simplu şeful de cabinet al Elenei Ceauşescu îi omisese participarea ca fiind subînţeleasă?!

Ziua de lucru la Cabinetul 2 s-a în­cheiat târziu. Imediat după şe­dinţă, Elena Ceauşescu a continuat să discute până la ora 19:35 cu Emil Bobu.

Mult stres le va fi pricinuit funcţionarilor de la CC şi ofi­ţe­ri­lor din Direcţia a V-a programul şi stilul de lucru al Cabinetului 2! La 71 de ani, zi-lumină Tovarăşa blo­ca cu prezenţa sa  orice prilej de moment tihnit.

×
Subiecte în articol: agenda