x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Cronica neagră Violare de contor şi sustragere de ştiuleţi de la CAP

Violare de contor şi sustragere de ştiuleţi de la CAP

de Cristinel C. Popa    |    31 Aug 2009   •   00:00

Două fapte petrecute în vara lui 1989 şi pedepsite ulterior.
O faptă a unui ieşean care lucra la un CAP sătesc. Beat fiind, a furat câteva mii de kilograme de ştiuleţi de porumb pe care i-a transportat acasă cu tractorul fermei la care lucra. A doua este a altui ieşean, care a reuşit să blocheze contorul electric, să nu mai aibă nimic de plată. Să vi-l povestim mai întâi pe cel din urmă. Pentru impresia artistică am păstrat limbajul utilizat de oamenii legii de atunci în rechizitoriul făptuitorului.

Iată-l, o bijuterie: "La locuinţa inculpatului s-au deplasat delegaţi ai IRF pentru schimbarea contorului electric, ocazie cu care au constatat că acesta fusese violat". Carcasa era desprinsă, iar în interior s-a găsit o bucată de lamă electrică. Stăpânul contorului a recunoscut că a luat hotărârea de a viola contorul pentru a nu înregistra consumul de energie, sens în care, cu ajutorul unui cuţit, a desprins sticla şi apoi, prin locul format, a introdus în interior o lamă de ras. Fapta s-a petrecut în 1987 şi, până la jumătatea anului 1989, acesta a sustras energie electrică în valoare de 2.130 de lei. Făptuitorul era strungar la IPA Iaşi şi pentru fapta sa a primit 10 luni de închisoare.

Cealaltă faptă. Neculai T., care avea în primire un tractor cu remorcă cu care lucra la ferma 10 Movileni Iaşi, a furat porumb ştiuleţi, pe care i-a încărcat în remorcă şi i-a mascat cu lucernă, luată tot de pe câmp. După ce a terminat "treaba", a parcat tractorul în faţa locuinţei mamei sale şi s-a culcat, având în vedere faptul că era şi afumat bine. Miliţia, văzând tractorul, a controlat şi a găsit 1.500 kilograme de porumb în valoare de 14.000 de lei. Pentru fapta sa a pri­mit de la organele statului doi ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: cronica neagră