x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale 5 august 1989

5 august 1989

05 Aug 2009   •   00:00

● Apostol Stan ● Titel Constantinescu ● Gabriela Melinescu



Răstimpul vacanţelor şi al concediilor de vară. Eu şi soţia eram preocupaţi de plecarea unuia dintre noi în Canada, spre a ne vedea fiul. Dar şansă de a obţine paşaport avea doar Mariana, profesoară, căci începând cu noul an şcolar din toamnă, pentru limită de vârstă, putea deveni pensionară. Ca atare, un obstacol din calea eliberării unui paşaport putea să dispară. Prin pensionare nu mai avea de-a face cu şcoala unde un profesor al cărui fiu "fugise" din ţară nu se mai putea prezenta în faţa elevilor. Ar fi fost un sacrilegiu. Numai că pensionarea întârzia să vină deşi Mariana ajunsese la limita de vârstă, 55 de ani. Îi împli­nea la 21 septembrie. Din acest motiv, pentru a forţa pensionarea, am convenit cu soţia să se interneze la un spital de geriatrie, în vederea dobândirii unui certificat medical de atestare a unei stări medicale precare, ceea ce n-ar fi fost o minciună. Obţinând un asemenea atestat, dar şi pensionarea, soţia mea punea în faţa faptului împlinit serviciul de paşapoarte. Eli­mi­na astfel pretextul că nu putea părăsi ţara atâta timp cât se afla la catedră.
Eu însumi am fost obligat să mă internez în spital, la Institutul de fiziologie normală şi patologică al Academiei. Aveam de mai mult timp o stare subfebrilă care nu putea fi contenită decât pentru o scurtă perioadă. Interesant aici ar fi faptul că mi s-a recomandat, printre altele, un regim alimentar bazat pe carne de vită fiartă (rasol). Dar, cum carnea e o raritate, medicul mi-a recomandat să mănânc masa de prânz la un restaurant. Am pă­răsit deci spitalul străbătând Bule­v­ar­­dul Magheru, dar n-am găsit ni­căieri o porţie de rasol de carne de vită! Mi s-au făcut analize şi investigaţii ne­sem­nificative, cu mijloacele precare existente în spital. Fiind suspectat chiar de TBC, mi s-au administrat medicamente la în­tâm­pla­re. Noroc însă că, o da­tă cu trecerea timpului, atari stări sub­febrile (mai vechi de altfel, cu ră­bufniri periodice) au trecut. Stătusem deci degeaba în spital, mai multe zile, încât mă grăbeam să-l părăsesc însufleţit de un obiectiv arzător: să-mi ajut soţia să dobândească paşaportul pentru Canada.
Apostol Stan, Revoluţia română văzută din stradă. Decembrie 1989-iunie 1990, Curtea Veche, Bucureşti, 2007, p. 126-127


Povestea cu steagul. Pe scurt: în vârful "palatului" a fost fixat un steag imens, care să fluture, să stea de veghe patriei şi patria să ştie că El încă există şi veghea­ză! Dar din cauza cu­ren­ţilor pu­ternici de aer, catargul fiind prea înalt, pânza nu re­zistă la vânt, la ploaie, la nimic. Zbâr­nâie ca un zmeu şi se rupe, se sfâşie. Şi astfel steagul din vâr­ful mân­driei "epocii de aur" trebuie schim­bat câteodată de 2-3 ori pe zi! Adevărat coşmar al ce­lor care au construit această ori­bi­lă clă­dire. Iar el nu ştie! Nu trebuie să ştie! Aşa că, probabil, cel puţin 3-4 capete, fiecare cu câte doi ochi, trebuie să pri­veas­că spre cer până le-nţepeneşte cea­fa. So­lu­ţia, până la această oră, nu e găsi­tă. Doar să se mai taie din ca­targ. Dar asta ar fi o crimă de les-majestate! Steagul trebuie să atingă cerul. Să-i sfi­deze pe în­geri şi pe Dumnezeu şi pe toţi mis­ticii lumii. Sunt curios care va fi ultima variantă?! Poa­te că   "sul­tanul" vrea să-şi facă alt pa­­lat. Mai ştii? "Ia spune, Ghiţă, vor­ba lui Caragiale, cum e cu stea­­gurile alea?" "Păi, unul în zori, altul la prânz, altul..."
Titel Constantinescu, Frica şi... alte spaime, Bucureşti, Editura Victor Frunză, 1996, p. 325-326


Tărziu, după miezul nopţii, Lio­nel mă sună de la Bruxelles, spu­nându-mi că mă va ajuta cu tot ce trebuie, treptat, pentru că aproape toate casele din Bruxe­lles sunt amanetate. Îi spun că nu e nevoie, că voi lua un împrumut de la o altă bancă, lucru pe care nu-l acceptă, pentru că da­to­riile sunt ale fiului său.
Gabriela Melinescu, Jurnal suedez II (1984-1989), Iaşi, Polirom, 2002, p. 265

×
Subiecte în articol: jurnale personale