x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Au vrut să ajungă în Occident şi au nimerit în URSS

Au vrut să ajungă în Occident şi au nimerit în URSS

de Cristinel C. Popa    |    22 Apr 2009   •   00:00

În 1989, foarte mulţi moldoveni fugeau de sărăcia din Moldova. Părăseau CAP-urile şi IAS-urile locale fie pentru a lucra cu ziua la particulari din zonele cu gospodari mai avuţi, fie se angajau la întreprinderile agricole din regiunile mai bogate ale ţării.



Preferau de regulă vestul ţării, mai aproape de Occident. Numai că, ajunşi aici, nu se dezbărau de apucăturile proaste din Moldova şi, pe fondul consumului de alcool, comiteau infracţiuni şi acolo. Mai mult, ei încercau să ajungă în Occident trecând fraudulos în special graniţa cu Republica Populară Ungară.

Seremet Constantin l-a cunoscut pe Stângă Nicolae în închisoarea comunistă, la Penitenciarul Aiud, în perioada 1984-1986. După ce au scăpat de detenţie, au rămas prieteni şi s-au tot vizitat reciproc. Spre sfârşitul anului 1988, cei doi au hotărât să treacă fraudulos frontiera, urmând să plece în Austria prin Republica Populară Ungară.

Într-o dimineaţă, cei doi au ajuns în oraşul Satu Mare, de unde au cumpărat o hartă pentru a se orienta. De acolo au plecat pe jos către localitatea Halmeu, la graniţa cu Ungaria. Au mers câteva zile pe jos cu intenţia de a ajunge la prietenii noştri unguri, însă au rătăcit drumul şi, din greşeală, s-au dus în Ucraina, pe atunci în URSS, unde, nu după mult timp, au fost prinşi de grăniceri care i-au predat imediat românilor.

Ei au recunoscut că au vrut să treacă fraudulos graniţa către Ungaria, însă, fiind noapte, au greşit drumul şi au ajuns în Uniunea Sovie­tică. Statul român considera astfel de infracţiuni deosebit de periculoase şi, având în vedere că inculpaţii aveau antecedente pentru dezertare şi deţinere de armament, după cum scrie în rechizitoriu, cei doi au primit câte un an şi şase luni de închisoare.

Ca ei au făcut şi alţii în aceeaşi perioadă. Luca Vasile, de exemplu, a visat chiar să ajungă dacă nu proprietar de oi, atunci măcar cioban în Australia. Aşa că a plecat din Moldova şi s-a angajat mai întâi cioban în patria oieritului, în zona Sibiului. Acolo a cunoscut alţi patru ciobani cu care s-a hotărât să treacă fraudulos graniţa în Republica Socialistă Federativă Iugos­lavia şi, de acolo, cu noroc, inten­ţio­nau să ajungă în Australia. Au mers cu trenul până la Timişoara, au ajuns în Satu Nou, apoi au luat-o pe jos până la Comloşu şi au tot mers până au ajuns la Belgrad, unde s-au predat auto­rităţilor iugoslave. Acestea i-au dus în lagăr - Penitenciarul Zdrania­nin, apoi i-a predat grănicerilor români de la Stamora Moraviţa. Pentru fapta lor au primit câte un an închisoare.  

Moldovenii Ungureanu şi Ionescu din Podu Iloaiei au plecat din locurile natale pentru a lucra la IAS Pecica în judeţul Arad. Acolo, într-o zi, după ce au consumat alcool în cantităţi industriale, s-au hotărât să treacă niţel graniţa în ograda vecinului ungur. Aşa se face că, în jurul orei 20:00, au străbătut frontiera în dreptul localităţii Peregu Mare. Au parcurs circa 30 de kilometri şi s-au prezentat la un post de miliţie unguresc. Au fost duşi în localitatea Seghedin, după care au fost predaţi autorităţilor române la Nădlac. Ei au recunoscut fapta şi "având în vedere pericolul social sporit" al acestei infracţiuni, Ungureanu Ion Cătălin, născut în 1969, cu 8 clase de studii şi cu antecedente penale, a primit pentru fapta sa un an de închisoare.

×
Subiecte în articol: special