Structura pe grupe de produse a consumului alimentar ştiinţific fundamentat
Pornind de la cerinţele fiziologice ştiinţifice determinate, însuşirile nutritive, părţile comestibile şi necomestibile ale alimentelor, particularităţile producţiei agricole din ţara noastră, precum şi de la deprinderile alimentare ale populaţiei, s-a determinat necesarul de consum mediu anual pe locuitor la principalele grupe de produse:
- carne şi produse din carne kg 60-70
- peşte şi produse din peşte kg 8-10
- lapte şi produse din lapte (exclusiv unt) litri 210-230
- ouă buc. 260-280
- grăsimi total (ulei, margarină,unt, untură) kg 16-18
- legume şi produse din legume kg 170-185
- leguminoase boabe kg 3-4
- fructe şi produse din fructe kg 85-95
- zahăr (inclusiv produsele cu zahăr) kg 22-25
- cartofi kg 70-90
- produse din cereale (făină, mălai, orez) kg 140-120
Comparativ cu consumurile medii pe locuitor realizate până în prezent, necesarul stabilit asigură o structură mai echilibrată a alimentaţiei populaţiei:
- produsele de origine animală de bază (lapte, carne, peşte, ouă) vor acoperi 22%-25% din totalul cosumului de calorii şi 48%-53% din totalul proteinelor;
- legumele, leguminoasele boabe, cartofii şi fructele vor deţine o pondere de 15%-17% din totalul caloriilor şi 12%-14% din proteine;
- produsele din cereale vor participa în proporţie de 42%-34% în consumul exprimat în calorii şi 39%-32% în consumul total de proteine;
- alte produse (ulei, untură, margarină, unt, zahăr) vor reprezenta 21%-24% din totalul caloriilor şi 1% din cel al proteinelor.
La baza necesarului de consum mediu pe locuitor au stat cerinţele de produse alimentare diferenţiate pe grupe de populaţie, în raport de vârstă, sex şi efort fizic, care reflectă direct caracteristicile fiecărei grupe (copii, adolescenţi, adulţi activi, vârstnici), nevoile de consum diferenţiate pe considerente biologice, de condiţii de muncă şi de viaţă. Cantităţile necesare se înscriu între limite largi astfel, de la 19-21 kg carne şi produse din carne anual la copii mici (0-3 ani) până la 76-90 kg la bărbaţi din grupa cu efort fizic foarte mare.
Necesarul de zahăr şi produse din zahăr este de 23-27 kg anual la adolescenţii de 13-19 ani şi de 19-21 kg la pensionari. La produse din cereale, necesarul anual este de 130-110 kg pentru femei din grupa cu efort mic şi de 230-195 kg la bărbaţi cu efort foarte mare.
Cerinţele de consum pe principalele grupe de produse şi pe grupe de populaţie, stabilite între limite, dau posibilitatea ca fiecare cetăţean, în strânsă legătură cu caracteristicile sale biologice, cu efortul fizic depus, cu condiţiile de viaţă, de muncă, de climă în care trăieşte, cu gusturile şi preferinţele sale, să-şi alcătuiască o alimentaţie corespunzătoare sub aspect caloric şi structural. Cunoscând conţinutul în calorii şi substanţe nutritive al unor produse de bază, precum şi relaţiile de substituire între acestea, populaţia poate să-şi realizeze un consum echilibrat, în concordanţă cu cerinţele ştiinţific determinate.
Totodată, este necesară luarea în considerare a recomandărilor medicale cu privire la repartizarea judicioasă pe parcursul zilei, a consumului alimentar. Astfel, pentru o persoană adultă din grupa cu efort fizic mic sau mediu sunt indicate următoarele proporţii: 30% dimineaţa, 50% prânz, 20% seara.
Scînteia, nr. 12407/ 1982