x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A murit pentru că a tăcut

A murit pentru că a tăcut

de Irina Munteanu    |    Andreea Sminchise    |    15 Iul 2008   •   00:00
A murit pentru că a tăcut

Departe de şoseaua principală, printre casele din Poieni, într-un apartament de la parterul unui bloc, dincolo de o uşă metalică şi-au ascuns soţii Nicula disputele, ameninţările, lacrimile. Pînă în clipa în care Angela a fost găsită sugrumată într-o pădure din apropiere de casă, nici un vecin nu a bănuit că un cuplu care părea fericit era în pragul divorţului.

Departe de şoseaua principală, printre casele din Poieni, într-un apartament de la parterul unui bloc, dincolo de o uşă metalică şi-au ascuns soţii Nicula disputele, ameninţările, lacrimile. Pînă în clipa în care Angela a fost găsită sugrumată într-o pădure din apropiere de casă, nici un vecin nu a bănuit că un cuplu care părea fericit era în pragul divorţului.

 
Ceva semne că Angelica şi Costel se certau tot au mai fost, deşi femeia nu s-a plîns niciodată de bărbat pe la vecine sau pe la neamuri. "Ea îşi făcuse un costum roz cu alb şi la votare a vrut să se îmbrace cu el. Costel nu i-a dat voie să iasă aşa, pe motiv că e prea elegantă. Şi acum au înmormîntat-o în costumul ăsta", povesteşte o vecină, Maria Paşcalău, care dezaprobă discreţia Angelei: "Prostia ei a fost că n-a zis la nimeni. Cînd te cerţi cu bărbatul trebuie să afle toată lumea. Ori noi i-am văzut mereu ca o familie model".

Angela avea 39 de ani. În ultimii nouă nu se dezlipise de copiii ei nici măcar pentru a merge la serviciu. Şi-a lăsat propriile visuri să îngheţe şi a petrecut zilele spălînd şi călcînd, dînd cu mătura şi făcînd mîncare pentru soţ şi pentru băieţi. De vreun an însă începuse cursurile unei şcoli postliceale. "Cînd şi-a văzut mari copiii s-a gîndit să facă ceva şi pentru ea", spune şefa farmaciei din Valea Drăganului, unde Angela făcea practica. "Absolvise o profesională de chimie, apoi liceul la seral. S-a măritat, au venit copiii şi a lăsat studiile." Farmacista o plăcea mult pe Angela, pentru că era "o persoană foarte discretă, foarte harnică" şi intenţiona chiar să o angajeze. Ne-a vorbit cu lacrimi în ochi, speriată de o întîmplare pe care comuna n-o mai trăise vreodată.

 
O FEMEIE CURATĂ ŞI FRUMOASĂ. La magazinul de lîngă blocul unde locuiau soţii Nicula, oamenii n-au rostit un cuvînt urît de Angela. "Ne împrumuta bani cînd aveam nevoie. Era o femeie pedantă, elegantă", spun prietenele ei. Soţia preotului ne-a mărturisit: "Îţi făcea plăcere să o întîlneşti şi să vorbeşti cu ea. Învăţătorul satului îmi zicea ieri: «Îţi pare rău cînd pierzi o frumuseţe din faţa ochilor». Şi aşa era!". Angela îşi spăla bărbatul pe picioare şi îi făcea ghetele. Cînd mergea la aniversările surorilor lui, le ducea torturi făcute cu mîinile ei. Femeile comentau: "Precis l-ai comandat la cofetărie", iar el niciodată nu lua apărarea soţiei, mai spun apropiaţii.

Angela era frumoasă, dar n-ai fi văzut-o niciodată la uşa blocului ore în şir la taclale cu vecinele. Niciodată nu i-a dat prilej de gelozie bărbatului ei, care a suspectat-o mereu că are un amant, povestesc cei care au trăit în preajma ei ani în şir. "Nici cînd mergea la Huedin, fie frig, fie cald, nu pleca singură, mereu lua un copil cu ea." Acum, Angela este moartă; soţul ei a dispărut.

 
UN BĂRBAT TĂCUT ŞI CIUDAT. Costel era un om închis, ascuns, care de-abia răspundea vecinilor la salut. O vreme a avut un gater, apoi a fost şofer pe tir şi aşa a ajuns să cunoască drumurile din Franţa, Italia, Germania. Luni, 7 iulie, Nicula era încă şofer pe camion la o firmă care are contract cu Bechtel, la un punct de lucru aflat la cinci kilometri de Poieni. Nici colegii de acolo nu au altă părere despre bărbat; toţi cei care l-au cunoscut spun că era nesociabil: "Nu-i plăcea să vorbească cu nimeni. Nu avea prieteni". O vecină tresare cînd aude că-i pomenim numele lui Nicula: "Îl cunoşteam, dar nu-l cunoşteam deloc", iar un bătrîn comentează: "Ăsta e în stare de orice trăsnaie!". Vecina care locuieşte deasupra apartamentului familiei Nicula ştie ceva mai multe. A început să bănuiască o neregulă atunci cînd zile la rînd, în miezul nopţii, dintr-odată, televizorul vecinilor de dedesubt se auzea la maximum. Era un mod de a masca certurile. "A tăiat-o cu cuţitul la sîn şi o ameninţa că o omoară", spune vecina.

Costel, care umbla mereu "călcat şi aranjat" datorită nevestei, o bănuia că are amant, şi de aceea fugea de la serviciu cîte 10-20 de minute, ziua sau noaptea, ca să ajungă acasă pe neaşteptate şi să o surprindă cu el. Dar niciodată nu a avut vreo dovadă. Îndoielile lui erau alimentate de telefonul fix, care suna o dată sau de două ori, dar la care, atunci cînd ridica receptorul, nu răspundea nimeni. Apropiaţii Angelei cred că tot Costel pusese pe cineva să dea astfel de telefoane. "Poate că el avea o amantă şi de aceea credea că şi ea e la fel." Telefonul mobil îi era interzis femeii; potenţialii amanţi n-ar fi avut astfel cum să comunice cu ea. Costel le cumpărase celulare doar copiilor.

 
TRATAMENT ÎNTRERUPT. Gelozia bolnăvicioasă a bărbatului a scăzut în intensitate după ce el s-a întors de la spital. Anul trecut fusese internat la Oftalmologie, ştiau vecinii, şi, pentru veridicitate, nevasta lui rugase o asistentă să îi aplice un plasture pe ochi. De fapt, diagnosticul pe care i-l pusese medicul îl trimisese direct la Psihiatrie, spun cei care i-au cunoscut de foarte aproape: "Suferea de depresie şi a luat un tratament care l-a schimbat în bine. Dar, după o lună l-a întrerupt, a ţipat la Angelica să ia ea pastilele şi a revenit la vechile obiceiuri".

Cosmin Copaciu, preotul din Poieni, care o vedea în fiecare duminică la biserică pe Angela însoţită de băieţii săi, a încercat să găsească o explicaţie pentru răbdarea de martir de care a dat dovadă femeia. "Viaţa ei nu a fost niciodată uşoară. Mama i-a murit cînd avea 18 ani, dar înainte a stat la pat, bolnavă de cancer osos, vreo 11 ani. În acest timp, Angela a fost cea care a îngrijit-o. Tatăl a plecat de acasă. De aceea cred că, dacă ea a trăit de mică într-un mediu tensionat, apoi a dat peste un bărbat care s-a purtat urît cu ea, s-o fi gîndit că e normal aşa, că aşa e viaţa. De asta a suferit atîţia ani şi nu s-a gîndit să dea divorţ."

 
DE DRAGUL PRUNCILOR. Totuşi, în urmă cu vreo lună-două, Angela luase decizia de a-şi părăsi soţul, gîndind că le va fi rău copiilor fără tată, dar şi mai rău cu un tată care îşi înjură soţia şi o bate în fiecare zi. Atunci a fost un consiliu de familie, au venit şi părinţii lui Constantin, care locuiesc în localitatea Dealu Negru, Cluj. Tatăl bărbatului ar fi încercat să îşi îmbuneze nora, iar ea s-ar fi lăsat convinsă de dragul copiilor. Apropiaţii Angelei spun că împăcarea a fost urmată de o vacanţă pe care familia Nicula a petrecut-o la Băile Felix.

Părinţii lui Constantin au negat că ar fi ştiut ceva de neînţelegerile dintre fiu şi noră. Bătrîna mamă a izbucnit în lacrimi cînd am întrebat-o dacă mai ştie ceva de băiatul ei: "Cine ştie pe unde rabdă de foame pruncul meu?". Pruncul ei, în vîrstă de 40 de ani, nu a fost găsit în pădure, în ciuda căutărilor asidue ale poliţiştilor.

Anchetatorii au reluat ieri scotocirile în pădurile din zona comunei Poieni.

 

Discreţie condamnată

"Ea îşi făcuse un costum roz cu alb şi la votare a vrut să se îmbrace cu el. Costel nu i-a dat voie să iasă aşa, pe motiv că e prea elegantă. Şi acum au înmormîntat-o în costumul ăsta. Prostia ei a fost că n-a zis la nimeni. Cînd te cerţi cu bărbatul trebuie să afle toată lumea. Ori noi i-am văzut mereu ca o familie model"
Maria Paşcalău, vecină


Dispărut

Pe Constantin Nicula nu l-a mai văzut nimeni de luni după-amiază. Ultimul care a vorbit cu el la telefon a fost fiul lui cel mare. Bărbatul, principal suspect al uciderii soţiei sale, a fost dat în urmărire generală. Are 1,75 m înălţime, păr blond şi un început de chelie. Cei care l-au văzut sînt rugaţi să sune la 112.


Ucisă la marginea pădurii
CRIMA DE LA POIENI ● Doi copii au rămas fără părinţi
De o săptămînă, sătenii din comuna Poieni, judeţul Cluj, nu mai vorbesc decît despre "ruşinea" care s-a abătut asupra comunităţii lor. O crimă, aşa cum au văzut doar la ştirile de la ora 5:00, a lăsat doi copii fără părinţi şi i-a făcut pe oameni să stea cu frica-n sîn imediat ce se lasă noaptea.
×
Subiecte în articol: special angela costel