x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Acasa - Polonia il venereaza pe Papa

Acasa - Polonia il venereaza pe Papa

07 Apr 2005   •   00:00

Cu o zi inaintea inmormantarii Papei Ioan Paul al II-lea, Cracovia este un oras in fierbere. Astazi se anunta insa o afluenta mare de credinciosi, care vor sa participe la slujbele ce vor avea loc in capitala culturala a Poloniei.

  • de SORIN ANGHEL. Cracovia, Polonia
  • IN MEMORIAM. Parcul Strezelecki a fost amenajat in cinstea Suveranului Pontif, care va fi inmormantat astazi la Vatican
    Strazile din Cracovia au devenit un adevarat furnicar. Nu doar polonezii sunt cei care plang dupa cel care le-a fost parintele spiritual decenii la rand. Hotelurile din oras au devenit neincapatoare, turisti din toata lumea venind la Cracovia pentru a asista la slujbele inchinate Prea Fericitului Parinte.

    MIC DEJUN. Cum iesi din gara, te pomenesti ca ai nimerit intr-un parc. Se numeste Strezelecki si a fost amenajat chiar in cinstea Suveranului Pontif, care va fi inmormantat astazi la Vatican. In centru, o statuie a lui Papa Ioan Paul al II-lea, inconjurata de sute de lumanari parfumate. In drum spre serviciu, polonezii vin si se roaga aici, drept multumire pentru tot ceea ce a insemnat pentru ei parintele trecut la Ceruri.

    Pentru polonezi, despartirea de Papa Ioan Paul al II-lea reprezinta o grea lovitura, chiar daca moartea acestuia nu a venit pe neasteptate. De la aflarea vestii ca Suveranul Pontif nu mai este in viata, locuitorii Cracoviei se strang in fiecare seara in centrul orasului, in Piata Market Square, unde rostesc ruga ciuni in cinstea Papei. Slujba se tine la Biserica Mariacki, cea mai mare din Polonia. De fapt, slujbe se tin peste tot, iar cei care participa la ele se considera fericiti. De-a lungul carierei sale, Papa Ioan Paul al II-lea nu doar ca a strabatut lumea in lung si in lat, dar si-a trecut in palmares ceremonii de slujire la absolut toate bisericile din Cracovia. Atmosfera creata de zecile de mii de suflete este una incredibila. Rugaciunile rostite la unison dau impresia unui cor urias. Este de fapt multimea, care il aclama pe Suveranul Pontif.

    LOVITURA. Cand venea in Cracovia, Papa Ioan Paul al II-lea obisnuia sa locuiasca la o casa mare de piatra, pe strada Francisczkanska. Multimea venita din toate partile s-a strans aici si se roaga, la fel ca peste tot. Fetele tinere poarta in piept un semn de doliu. "Nu e obligatoriu, dar cine l-a iubit pe Papa trebuie sa aiba asa ceva", explica o pustoaica. Strada a fost invadata de lumanari colorate, care se vand la un butic in colt cu 10 zloti bucata, adica 100.000 de lei. Autoritatile au luat ieri decizia de a indeparta lumanarile cu ajutorul angajatilor de la serviciul de salubritate. "Oricum, pana maine se vor strange altele in loc", spune cineva din multime.

    AGITATIE. Ziua de ieri nu a fost una chiar agitata. Oamenii au mers la munca, cei care au participat la evenimentele legate de moartea Papei fiind doar turistii. Copiii din clasele primare merg de mana sa viziteze locurile cu rezonanta, neexistand polonez care sa nu se agite in mod special. Astazi este zi libera in Polonia, iar autoritatile au luat decizia ca slujba de la ora locala 10:00, desfasurata in paralel cu cea de la Vatican, sa fie mutata din centrul orasului. A fost preferata o pajiste uriasa, aflata aproape de centrul istoric al Cracoviei. Aici obisnuia Papa Ioan Paul al II-lea sa tina slujbele atunci cand isi vizita tara. In plus, de asta, la acest eveniment si-au anuntat prezenta peste 100.000 de oameni, veniti din intreaga lume.

    TURISM
    Daca Polonia a fost luata cu asalt de turisti din toata lumea, polonezii nu stau nici ei locului. In ultimele doua zile au plecat spre Vatican peste 10.000 de polonezi, ieri decoland din Cracovia 40 de curse charter. Chiar daca numarul turistilor a crescut, comerciantii din oras nu au marit preturile, preferand sa lase la pret decat sa ramana cu marfa nevanduta. De asemenea, Primaria Cracovia a luat decizia ca, pana la sfarsitul saptamanii, transportul local sa fie gratuit.

    COMERT
    Cracovia, care este considerat de polonezi cel mai important oras al tarii lor, se aseamana cumva cu Bucurestiul. In intersectiile mari gasesti oameni care incearca sa faca un ban din comertul ambulant. Diferenta consta insa in faptul ca, in vreme ce pe malurile Dambovitei poti sa-ti cumperi stand la semafor ochelari, telefoane sau chiar haine, in Cracovia ai ocazia sa faci piata la volan. Ieri-dimineata, o batrana avand pe brat un cos se aventura printre masini, avand de vanzare usturoi si ceapa.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment papa papa ioan cracovia