x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Administratia de drept nu e lasata sa functioneze

Administratia de drept nu e lasata sa functioneze

24 Aug 2004   •   00:00

Consiliul de Administratie al SC HERCULES SA a fost validat la inceputul anului 2000 de Sectia Civila a Tribunalului Caras-Severin, dupa ce, initial, a fost numit de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA).

Precizam ca, la acea data, lista de actionari-cuponari detinea 60% din societatea care gestioneaza statiunea Baile Herculane. In momentul achizitionarii celorlalte 40 de procente de catre SC ARGIROM INTERNATIONAL SA (28 februarie 2001), administratia de drept a SC HERCULES SA a inceput sa fie boicotata printr-o serie de incercari ilegale de a infiinta un alt CA.
VERA ALBULESCU, MIHAI MUNTEANU

Intrarea ARGIROM INTERNATIONAL in actionariatul fostei firme de stat a declansat un lung razboi de uzura purtat prin instantele carasene si nu numai. Reprezentantii ARGIROM au urmarit permanent sa inlocuiasca vechii membri CA ai SC HERCULES SA cu altii noi, care le-ar fi reprezentat cel mai bine interesele. In contextul acestor puternice presiuni, la data de 7 iulie 2003, membrii CA au solicitat Biroului Executorului Judecatoresc Tabusca Vasile, din Caransebes, executarea sentinte civile a Tribunalului Judetean privind validarea CA al societatii, ales la inceputul anului 2000.

Decizia civila la care ne referim a ramas definitiva si irevocabila, iar cererea de executare silita a fost introdusa inainte de expirarea termenului de prescriptie (3 ani). Insusi judecatorul delegat de la Oficiul Judetean al Registrului Comertului a avizat favorabil sentinta. Numai ca executarea silita a acesteia a devenit necesara in momentul in care functionarii Camerei de Comert si Industrie (CCI) Caras-Severin nu au indeplinit dispozitiile instantei. Amintim ca, in perioada la care ne referim, Registrul Comertului functiona in tandem cu institutia Camerei de Comert. In prezent, atributiile celei dintai au fost preluate de Ministerul Justitiei (MJ), conform noii forme de organizare, iar Camera de Comert functioneaza ca entitate nonguvernamentala.

ONRC SPERA IN PRESCRIPTIE. Functionarea CA al SC HERCULES SA este in opozitie totala cu interesele baronilor PSD care controleaza statiunea, Baile Herculane. Chiar in ziua executarii sentintei, ceruta de membrii consiliului, fostul director general al Registrului Comertului, Alina Anca Balaciu, a inaintat Tribunalului Caras-Severin o asa-numita contestatie la executare. Motivatia reprezentantei institutiei din subordinea Ministerului Justitiei s-a axat in principal pe argumentul prescriptiei sentintei de validare a CA. Cu alte cuvinte, Alina Balaciu a invocat timpul care s-a scurs de la emiterea deciziei judecatoresti pentru anularea acesteia.

Totodata, oficialii ONRC sustin ca, de-a lungul timpului, s-au numit succesiv alte consilii de administratie, cererea de executare "devenind caduca". Ce nu a mai spus doamna Balaciu este ca toate sedintele AGA, care ulterior au numit alte CA, nu au respectat legea, neindeplinind cvorumul necesar sau nepublicand anunturi in Monitorul Oficial. In consecinta, toate deciziile AGA sunt lovite de nulitate. Pe de alta parte, fosta directoare Balaciu considera ca executorul judecatoresc Vasile Tabusca, din Caras-Severin, nu are competenta teritoriala pentru ca debitoarea ONRC are sediul in Bucuresti, iar reprezentanta judeteana a institutiei nu are calitate procesuala in acest litigiu.

INSTANTA DESFIINTEAZA CONTESTATIA. Prin Sentinta Civila nr. 1145/2004, Judecatoria Caransebes respinge contestatia la executare formulata de ONRC. Presedintele de sedinta, Leodor Ciuca, motiveaza in sustinerea deciziei: "Decizia de validare a CA al SC HERCULES SA a ramas definitiva la data de 17.07.2000. Deci se observa ca cererea de executare silita a fost introdusa (7 iulie 2003) inainte de expirarea termenului de prescriptie… In prezent, ONRC din subordinea MJ a fost preluata de catre noua forma de organizare, astfel ca este irelevanta sustinerea contestatoarei ca nu este opozabila hotararea…

In ceea ce priveste competenta teritoriala a executorului judecatoresc, aceasta, potrivit dispozitiilor art. 373, Cod Procedura Civila, poate fi cel de la instanta care a incuviintat executarea si pe a carei raza de activitate se afla sediul societatii respective, SC HERCULES SA Baile Herculane, despre a carui CA este vorba". In concluzie, contestatia la executare inaintata de ONRC a picat.

Recent a zburat din functie si directoarea ONRC, Alina Balaciu. Asupra acesteia au planat acuzatii de abuz in serviciu si de trafic de influenta in favoarea firmei de avocatura din care face parte. De asemenea, prejudicierea institutiei prin achizitionarea de bunuri si servicii la preturi mai mari decat cele ale pietei a grabit demiterea Alinei Balaciu de la carma ONRC.

TERGIVERSARI SUSPECTE. Desi respecta intru totul litera legii, decizia Judecatoriei Caransebes a inceput sa fie faultata de grupul de interese din jurul ARGIROM, la instantele superioare, printr-o cascada de presiuni abuzive. Toate acestea s-au concentrat in sprijinul cererii de recurs impotriva sentintei despre care am vorbit, inaintata de ONRC catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi competenta de solutionare a acestui caz apartine exclusiv Tribunalului Caras-Severin… Prin Alina Balaciu se cere cu disperare acestei instante anularea formelor pornite de executorul judecatoresc Vasile Tabusca. Cererea de recurs a ONRC este construita pe aceeasi argumentatie ca si contestatia de executare desfiintata de judecatori. Din acest moment incep binecunoscutele tergiversari cu care ne-a obisnuit Justitia romana in aproape toate marile dosare.

Recursul ONRC, aflat pe rolul Tribunalului Caras-Severin, a fost amanat de la 11 august a.c. pana la 29 septembrie a.c. Taraganarea solutionarii acestui caz este dubioasa, mai ales in conditiile in care Codul de Procedura Civila prevede ca "judecata contestatiei la executare se face de urgenta si cu precadere". Perioada dintre termene este excesiv de lunga, ingreunand direct executarea silita, chiar si daca aceasta va fi dispusa de instanta.

Conform specialistilor in Drept, sentinta este amanata in mod intentionat pentru ca functionarea CA al SC HERCULES SA sa fie boicotata. In aceasta situatie, membrii CA al SC HERCULES SA au sesizat Ministerul Justitiei. Efectul actiunii lor a fost o noua preschimbare a termenului, de la 29 septembrie a.c. in 24 septembrie a.c. Exista informatii chiar despre iminenta unui control al Directiei de Organizare a Instantelor din MJ, la Tribunalul Caras-Severin. Poate in urma acesteia s-ar putea explica de ce 12 dosare privind alte cauze legate de SC HERCULES SA au fost stramutate la diferite tribunale din tara. Motivul? Instantele de judecata, dar si reprezentantii zecilor de mii de actionari ai societatii au reclamat presiunile la care au fost supusi de-a lungul timpului.

Din cauza razboiului prelungit din interiorul SC HERCULES SA, renumita statiune Baile Herculane se degradeaza pe zi ce trece. In consecinta, pierdem cu totii.

CONCLAVUL ARGIROM

Principalul actionar al firmei este deputatul PSD de Calarasi si presedintele Federatiei Romane de Box, Iosif Armas, care detine 68% din pachetul majoritar de actiuni. Vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, este stapan si el pe alte 10 procente. Alti actionari de vaza ai SC ARGIROM INTERNATIONAL SA mai sunt: Elena Ureche, sotia lui Marian Ureche, fostul sef al Serviciului Independent de Protectie si Anticoruptie (SIPA) din cadrul MJ, Jana Vostinaru, sotia patronului grupului de firme GTI, Florica Bud, nevasta ex-deputatului PUNR de Maramures, Nicolae Bud, Marilena Vacaroiu, sotia presedintelui Senatului, si Florin Sebastian Sandu, fiul secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Florin Sandu.
×
Subiecte în articol: special executare onrc hercules balaciu