x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Administrația locală se mobilizează pentru românii care nu mai pot călători pe apă

Administrația locală se mobilizează pentru românii care nu mai pot călători pe apă

de Diana Scarlat    |    03 Mar 2022   •   07:45
Administrația locală se mobilizează pentru românii care nu mai pot călători pe apă

După ce autoritățile statului român au decis interzicerea circulației ambarcațiunilor civile pe Brațul Chilia, au fost lansate mesaje de alertă, ieri, la primele ore ale dimineții, de la locuitorii din zonele izolate ale Deltei Dunării.

Fiind foarte aproape de zona de conflict militar, această parte a Deltei Dunării trebuie să fie protejată și atent monitorizată, iar accesul se face acum doar pe uscat. IGSU, Prefectura, Consiliul Județean și primăriile s-au mobilizat pentru a le asigura locuitorilor din zona afectată de restricții tot ce au nevoie.

Primele semnale de alarmă au venit pe rețelele de socializare, unde oamenii anunțau că în localitățile Chilia, Periprava, C.A. Rosetti, chiar și Sulina ar fi rămas oamenii fără apă și fără asistență medicală. Informația nu a fost confirmată de Consiliul Județean Tulcea, care dă asigurări că deja au fost luate toate măsurile pentru a nu exista nicio localitate în izolare. De altfel, pe timpul iernii, atunci când circulația navelor este întreruptă din cauza înghețului, în această zonă sunt întotdeauna probleme, din cauza restrângerii posibilităilor de deplasare. Totuși, se poate circula pe uscat, chiar dacă drumurile nu sunt bune. Localnicii sunt îndemnați să nu intre în panică, pentru că zona nu este nesigură, chiar dacă unele rachete au căzut la 10-12 kilometri distanță de localitatea Chilia. Autoritățile române spun că rachetele au căzut foarte aproape pentru că au fost țintite obiective militare din Ucraina, dar asta nu înseamnă că pot deveni ținte zonele locuite din Delta Dunării, în România. Consiliul Județean ar putea accesa fonduri pentru a repara în regim de urgență căile de acces către aceste localități, care nu au primit finanțare în anii anteriori. Demersurile au fost deja începute, ieri dimineață. 

De la 1 martie, este interzisă navigaţia ambarcaţiunilor civile, indiferent de pavilion, în sectorul românesc al Braţului Chilia al Dunării. Măsura a fost luată de Căpitănia Zonală Tulcea, cu aprobarea Ministerului Transporturilor şi infrastructurii, după ce a fost atacată cu rachete o staţie radar de lângă localitatea ucraineană Ismail, marți dimineață. Orașul din Ucraina se află la numai 15 kilometri de graniţa cu România. 

Este greu pentru acești oameni, dar nu este adevărat că sunt izolați. Deja suntem ajutați de IGSU, sunt mașini, au acces la medici, la aprovizionare, la educație. Ambulanțele pot ajunge la ei, la fel și Poliția și Poliția de frontieră.

Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea

×