x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Africanul nostru

Africanul nostru

28 Noi 2004   •   00:00

OMUL LUI DANELIUC
Rafael Malonga, un tip special. E casatorit cu o romanca si are trei copii. Unul din ei e Malonga Parfait, omul de la PRO. Care-a devenit chiar "marca" tatalui…
MIRUNA MIHALCEA

Click pentru a mari imaginea
Povestea africanului "fugit de-acasa" incepe in 1974. Dupa ce termina facultatea in tara de bastina, e trimis sa-si continue studiile in Romania. La Zootehnie, Institutul "Nicolae Balcescu". Intre timp se-ndragosteste de Mariana. Se casatoresc si… apare Malonga Parfait, primul copil.

DU-TE-VINO. Constiincios, Rafael isi ia familia si se-ntoarce-n Congo. Asta dupa demersuri interminabile ca sa poata iesi din Romania cu "ai nostri". Mariana n-a avut obiectii, desi urma sa schimbe complet stilul de viata. "N-avea de ce sa se sperie prea tare. Si acolo, ca si aici, sunt o gramada de comunitati de alte natii." Doar ca izvorul de lapte si miere seaca dupa 13 ani, cand incepe razboiul civil. "Treceau tancuri prin fata casei, se tragea din toate partile…" Asa ca si-au vandut masinile si nevasta se-ntoarce-n Romania, cu cei trei copii de-acum. Rafael iese din Africa mai greu, abia dupa cativa ani, pentru ca era sef de partid in opozitie. Aici traiesc din ajutorul de la stat. Asta pana-ntr-o dimineata cand vine cineva si-i anunta ca au doua posibilitati: ori pleaca inapoi ori la Centrul de Refugiati din Otopeni. Abia in ’99, familia Malonga se stabileste-n Romania cu acte-n regula.

FAGASUL NORMAL. Mariana n-a lucrat niciodata aici. Nici Rafael. Asta pana cand un coleg il duce de mana la o proba pentru rolul principal din filmul lui Mircea Daneliuc "Ambasadori, cautam patrie". Chiar daca nu era actor de profesie, Rafael se mula perfect rolului. Filmarile dureaza sase luni. Castiga 6 milioane pe saptamana. Enorm pentru vremea respectiva! Intre timp face si-un videoclip cu trupa A.S.I.A. Din 2000, ferme particulare il contacteaza si Rafael supravegheaza mediul in care se dezvolta puii de crescatorie. Si mai filmeaza un videoclip cu Proconsul. Urmeaza nenumarate roluri de figuratie in filme franceze si americane. "Chiar saptamana trecuta am terminat de filmat la Snagov pentru "Funny Money"." Aici a castigat 1.310.000 de lei pe zi. Ca figurant! Pastreaza legatura cu Mircea Daneliuc, ca si cu echipa cu care a lucrat. "Recent l-am insotit pe Daneliuc la Festivalul International de Film de la Venetia, unde participau 28 de tari, iar Romania a fost reprezentata de filmul in care eu am avut rolul principal."

.

.

O COMBINATIE CURIOASA

El are 52 de ani, Mariana 47. El e crestin, ea e pocaita. Baiatul cel mare e la Drept, Alice lucreaza la BRD, iar Methy e-n clasa a noua. Parintii locuiesc impreuna cu fetele, intr-un apartament cu cinci camere. Malonga Parfait sta cu iubita. Traiesc decent si poarta respect tarii care le-a dat o sansa. In Romania, Rafael se simte "linistit si implinit". "Nici prin gand nu-mi trece sa ma-ntorc vreodata inapoi. Am pornit pe-un drum fara intoarcere. Scriu in Africa si nu-mi raspunde nimeni. Nu mai mi-e frica de minciuni si porcarii. Sunt vaccinat!"

.

FAMILIA ARE PROIECTE

Mariana Malonga face comert cu cosmetice. Umbla din firma-n firma si vinde "smacuri". Rafael asteapta mereu sa se mai iveasca vreun rol, ceva. CV-ul lui e la Centrul National de Cinematografie, asa ca cei interesati stiu de unde sa-l ia. Pana una, alta, s-au gandit sa-si deschida propria afacere. Un chiosc, asa cum face marea majoritate. Pe numele sotiei, pentru ca ea e romanca si-o sa obtina mai usor aprobarile de care e nevoie. "Sa avem si noi un trai asezat si-un venit fix. Tara asta ne-a oferit prea multe si-ar fi pacat sa nu fructificam sansa."

N-am avut probleme pentru ca sunt de culoare. Nimeni n-a ridicat vreodata pumnul la mine. Totusi, cand s-a mai gasit cate unul care sa ma ia in bascalie, i-am explicat ca eu n-am nici o vina ca el e primitiv
Rafael Malonga
×
Subiecte în articol: special rafael