x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alexa Visarion: "Teatrul iţi dă voie să visezi"

Alexa Visarion: "Teatrul iţi dă voie să visezi"

de Mihai Stirbu    |    16 Sep 2007   •   00:00
Alexa Visarion: "Teatrul iţi dă voie să visezi"

La 60 de ani pe care săptămăna aceasta i-a implinit, Alexa Visarion te invită la o călătorie in universul său. Regizorul şi scenaristul vorbeşte despre proiecte, incercări, motivaţii şi dorinţe.

Proiecte - Un an cu evenimente editoriale şi cinematografice

La 60 de ani pe care săptămăna aceasta i-a implinit, Alexa Visarion te invită la o călătorie in universul său. Regizorul şi scenaristul vorbeşte despre proiecte, incercări, motivaţii şi dorinţe.

Printre pregătirile pentru New York, omul de teatru Alexa Visarion a acceptat să ne acorde un interviu. Curănd va lansa două cărţi şi va incepe filmările la un lungmetraj.

Â

  • Jurnalul Naţional: Maestre, v-aţi aniversat de curănd ziua de naştere. Cum aţi primit acest nou an din viaţa dumneavoastră?

Alexa Visarion: E un an foarte important, pentru că am terminat o etapă şi am inceput alta. Am implinit 60 de ani. Ar trebui să ştiu, să imi dea Dumnezeu mai multă inţelepciune, mai multă nuanţare, mai multă răbdare şi putere de a-i inţelege pe ceilalţi, de a-i respecta, de a mă purta frumos cu studenţii mei şi de a invăţa de la ei ce inseamnă să fii tănăr acum şi să le dau, in schimb, ce inseamnă să imbătrăneşti frumos.

Â

  • In cazul dumneavoastră nu se aplică expresia că vărsta este o povară…

Intr-adevăr. Mă bucur că am ajuns la vărsta asta, nu am nici o tristeţe, mă bucur să cred că mai pot merge mai departe, mă bucur că Dumnezeu mi-a dat o familie implinită, nevastă, copii.

Â

Cu bune şi cu rele

Â

  • Anul care s-a incheiat a fost unul bun?

Toţi anii prin care trecem sau care ne trec sunt cu bune şi cu rele. Sunt lucruri care dau o anumită iritabilitate privind profesia, nu intotdeauna există criterii in profesia asta, dar una peste alta, e un an in care m-am intors la film.

Â

  • Aţi inceput filmările?

Le vom demara la sfărşitul lunii octombrie. Scenariul filmului este scris de mine impreună cu Iris Spiridon. Este vorba despre o colaborare intre două generaţii, un profesor şi o studentă. Iris Spiridon este studentă, are 21 de ani, iar eu am implinit 60 de ani. Totodată, candidez pentru obţinerea unei subvenţii la Consiliul Naţional al Cinematografiei, iar munca mea scrisă de pănă acum - articole, interviuri - am adunat-o intr-un volum care se numeşte "Cortina de cuvinte". Mai am un al doilea volum pe care il voi publica. Este un studiu privind translarea in limbaj cinematografic a mitului Meşterului Manole, a mitului creaţiei. Aceste cărţi vor fi lansate la New York, la Centrul Cultural Romăn, la data de 20 septembrie.

Â

Iubesc această profesie

Â

  • Revenind la profesia dumneavoastră de bază. De ce aţi ales teatrul?

Am făcut teatru pentru că iţi dă voie să visezi, să cauţi, să explorezi universuri, dar imi reproşez că de multe ori m-au dominat orgoliul, vanitatea şi n-am putut să fiu aşa cum ar fi trebuit să fiu şi cum voiam. Am depins de multe ori de conjuncturi, intr-o viaţă in care imbrănceala de orgolioşi este un statut al existenţei. Pot să inţeleg că realizarea cea mai mare este că mi-a dat Dumnezeu şansa să fac această profesie pe care o iubesc, profesia de deschizător de drumuri in arta teatrului, nu-i zic regie, că e o meserie. De 40 de ani o fac şi sper să o mai fac un număr de ani, căt o vrea Dumnezeu. Am fost norocos, dar norocul a venit şi dintr-o stare de smerenie in raport cu Dumnezeu.

Â

Voiam să fac ceva să mă apropie de mine, de ceilalţi, de toţi şi de toate. Incă nu am reuşit, incă sunt un amestec de singurătate şi de comuniune, trăiesc singur intr-o dorinţă de solidaritate, ăsta-i chinul meu. Caut dialogul!"

Â

Am terminat o etapă şi am inceput alta. Ar trebui să ştiu, să imi dea Dumnezeu mai multă inţelepciune, mai multă nuanţare, mai multă răbdare şi putere de a-i inţelege pe ceilalţi, de a-i respecta, de a mă purta frumos cu studenţii mei şi de a invăţa de la ei ce inseamnă să fii tănăr acum şi să le dau in schimb ce inseamnă să imbătrăneşti frumos"

Â

,,Pot să inţeleg că realizarea cea mai mare este că mi-a dat Dumnezeu şansa să fac această profesie pe care o iubesc, profesia de deschizător de drumuri in arta teatrului, nu-i zic regie, că e o meserie. De 40 de ani o fac şi sper să o mai fac un număr de ani, căt o vrea Dumnezeu. Am fost norocos, dar norocul a venit şi dintr-o stare de smerenie in raport cu Dumnezeu"

Alexa Visarion regizor, scenarist

×
Subiecte în articol: dumnezeu