x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alianta D.A. castiga patru sectoare si Clujul

Alianta D.A. castiga patru sectoare si Clujul

21 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT - EDITIA a II-a

Alianta D.A. PNL-PD a castigat patru dintre cele cinci primarii de sectoare ale Capitalei, potrivit rezultatelor de aseara, de la ora 20:00, ale exit-poll-ului realizat de CURS la comanda postului de televiziune Antena 1.
GABRIELA ANTONIU, ANIELA NINE

La Sectorul 1, candidatul Aliantei, Andrei Chiliman, a obtinut 57,9% din voturi, in timp ce contracandidatul sau, Vasile Gherasim (PSD), 42,1%. La Sectorul 2, potrivit sondajului amintit, nu exista inca un invingator, Neculai Ontanu (PSD) si Anca Boagiu (Alianta D.A.) fiind la egalitate - 50%. In Sectorul 3, candidatul Aliantei, Liviu Negoita, a obtinut 66,9%, candidatul PSD, Eugen Plesca, intrunind doar 33,1%. Nici la Sectorul 4, candidatul PSD nu a castigat, Vasile Mihalache obtinand si el doar 36,2%, spre deosebire de contracandidatul sau, Adrian Inimaroiu (Alianta D.A.), care a primit 63,8% din sufragii. Si la Sectorul 6, candidatul Aliantei, Cristian Poteras, a intrunit 58,6%, invingandu-l pe Dan Darabont (PSD), care a obtinut 41,4%. Marja de eroare a exit-pollului este de 2,5%.

Rezultatele INSOMAR-MMT

Potrivit exit-poll-ului realizat de Metro Media Transilvania si Insomar, la comanda TVR, candidatii Aliantei PNL-PD din Sectoarele 1, 3, 4 si 6 au castigat primariile in al doilea tur de scrutin, in timp ce Primaria Sectorului 2 ar fi fost castigata de actualul primar Neculai Ontanu. Astfel, la Sectorul 1, candidatul Aliantei PNL-PD, Andrei Chiliman, a obtinut 58,7%, in timp ce actualul primar Vasile Gherasim (PSD) are 41,3%. Primar al Sectorului 2 ar putea ramane Neculai Ontanu (PSD), care a intrunit 52,7% din voturi, in timp ce Anca Boagiu (Alianta PNL-PD) a obtinut 47,4%.

La Primaria Sectorului 3, Liviu Negoita (Alianta PNL-PD) a obtinut 67,8% din voturi, in timp ce candidatul PSD, actualul primar Eugen Plesca, 32,2%. La Primaria Sectorului 4, candidatul Aliantei PNL-PD, Adrian Inimaroiu, a obtinut 65,9%, iar actualul primar, Vasile Mihalache (PSD), 34,1%. La Sectorul 6, Cristian Poteras (Alianta D.A.) a obtinut 60,5%, iar candidatul PSD, Dan Darabont, 39,5%.

O victorie asteptata

Victoria Aliantei la sectoare nu mai este o necunoscuta pentru el. O incurajeaza doar pe Anca. "Ai emotii?", o intreaba. Cu dosul palmei stergandu-si broboanele de pe frunte, Traian Basescu este agitat, preocupat, nervos: "Vreau sa vad Clujul!". Se bucura pentru Chiliman, atunci cand, de pe ecranul televizorului, Lucian Mandruta incepe anuntarea rezultatelor. La sediul PSD se vede o tribuna goala. "E lumina de la Nastase care se varsa peste tara!", comenteaza rautacios.

"La Sectorul 2, 50% - 50%", continua Mandruta. "Formidabil! Bra-vo! Bra-vo!", este incurajat aproape infrantul trupei, Anca Boagiu.

"La Sectorul 3..." Rezultatele nu sunt anuntate destul de repede. "Il anunt pe domnul Nastase…", incepe Stolojan, dar Basescu nu mai sta sa asculte. "Domnule presedinte, vreau sa vad Clujul!", ii transmite deja cu spatele, in drum spre o sala laturalnica, pentru a se uita la televizor. Ajunge langa Stolojan, mai da o declaratie, pleaca iar. Tipa la ziaristi sa-l lase. De la TVR se aude clar ca Emil Boc l-a devansat... si explodeaza: "Yes! Asta-i! Zi, ma! Cat?". Rade si ii canta lui Rus: "Lasa-ne! Lasa-ne!". "Le-am tras-o!", se aude cu satisfactie in jurul lui.

Traian Basescu s-a linistit. Vorbeste acum din perspectiva unui om care a castigat alegerile... generale. Se vede deja la guvernare. "E clar ca la Bucuresti e 4-1, daca nu chiar 5-0. Mai rau ca la Romania - Germania. Dar cred ca cele doua blocuri politice mari - PSD si Alianta - s-au ciocnit de fapt la Cluj. Pentru a doua oara, Alianta castiga in confruntarea la varf cu PSD. La 6 iunie l-am spulberat pe Mircea Geoana, la 20 iunie, Emil Boc l-a spulberat pe Ioan Rus. Responsabilitatea Aliantei in aceasta situatie devine una majora: avem de facut o demonstratie fundamentala ca pentru prima data Romania are o alternativa reala la PSD. Obligatia noastra este sa guvernam pentru Romania si pentru romani, nu pentru Washington si Bruxelles...", declara Basescu, dupa care insira orasele cu care a castigat Ardealul. Pe langa el, modesti, castigatorii de la Bucuresti incep declaratiile. (Oana Stancu)

PSD si camasa roz a lui Nastase

Tristete mare ieri-seara la sediul PSD din Bulevardul Kiseleff. Greii partidului de guvernamant au inceput sa soseasca incepand cu orele 20:00, insa pe fetele lor se putea citi fara prea mari eforturi dezamagirea. Si asta pentru ca vestile rele au ajuns foarte repede la urechile lor, majoritatea sondajelor declarandu-i pe candidatii PSD invinsi de cei ai Aliantei PNL-PD. Petele de culoare au fost de data asta presedintele PSD, Adrian Nastase, si ministrul de Externe, Mircea Geoana, care au anticipat infrangerea si s-au imbracat in camasi roz, fara cravate, tocmai pentru a da impresia ca pot trece usor peste acest moment. Insa mimica fetei i-a tradat. "Trebuie sa ne intoarcem la treaba. Campania electorala a luat sfarsit. Ca partid am inteles semnalul oamenilor, avertismentul dat. Vom analiza si vom trage concluziile", a spus liderul PSD, imediat dupa anuntarea estimarilor la iesirea de la urne pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale.

Mult mai dur in declaratii a fost presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, care n-a scapat nici de data asta ocazia sa-i critice pe candidatii Aliantei PNL-PD la primariile de sector. "A fost o lectie din care vom invata. Ne-au invins oamenii fara solutii, fara pregatire in administratie, care nu-si cunosc sectoarele pe care le vor conduce. Din acest motiv sunt dezamagit", a afirmat Dan Ioan Popescu, felicitandu-l in final pe Neculai Ontanu, declarat in urma unor sondaje drept castigatorul celui de al doilea mandat. La sediul din Bulevardul Kiseleff nu au fost prezenti insa primarii de sector, acestia preferand sa-si planga pe umar la sediul Organizatiei PSD Bucuresti. (Monica Andrei)

Cluj-Napoca - Emil Boc, noul primar

Noul primar al Clujului este, potrivit sondajelor efectuate la urne, democratul Emil Boc, candidat al Aliantei D.A. PNL-PD. Dupa inchiderea urnelor celui de-al doilea tur de scrutin, exit-poll-ul realizat de INSOMAR si Metro Media Transilvania l-au cotat pe Boc cu 55,8% din voturi, surclasandu-l astfel pe candidatul PSD, Ioan Rus, care a obtinut 44,2% din sufragii. Cluj-Napoca reprezenta ultima sansa pentru PSD sa castige primaria unui mare oras transilvanean.

"De acum incepe greul. Pana acum a fost o nimica toata", a spus emotionat viitorul primar clujean. El a anuntat ca demisia sa din Parlament este de ordinul evidentei si va fi transmisa la Bucuresti cat mai curand posibil, marturisind ca il incearca totusi o unda de regret dupa functia de parlamentar. A multumit apoi echipei de campanie, dar si parintilor sai. Aliatii liberalo-democrati au primit felicitari si din partea primarului inca in functie, Gheorghe Funar.

Infrangerea suferita de Ioan Rus a fost anticipata de insusi candidatul PSD, la primele ore ale diminetii. "Felicitari!", a fost intampinat Rus de unul dintre membrii biroului electoral al sectiei unde a votat fostul ministru. "Stai un pic! Nu te grabi!", si-a indemnat Rus admiratorul. "Raman profesor la Universitate. Voi duce o viata normala, impreuna cu prietenii mei." (Camelia Ionescu, Silviu Sergiu)

REZULTATE DIN TARA

BACAU. Avansul luat de candidatul PUR la Primaria Bacaului, Romeo Stavarache, fata de contracandidatul sau Dumitru Sechelariu (PSD) in primul tur s-a mentinut si la scrutinul de ieri. Potrivit primelor rezultate partiale, Romeo Stavarache a obtinut 64% din voturi, in timp ce Dumitru Sechelariu n-a intrunit decat 35% din sufragiile bacauanilor. (Dana Piciu)

IASI. Conform sondajului realizat la iesirea de la urne, realizat la ora 19:00 de Insomar si Metro Media Transilvania la comanda TVR, Primaria Iasi a fost castigata de actualul primar, Gheorghe Nichita (PSD), care a intrunit 61,7% din voturi, in timp ce candidatul PD, Dan Carlan, a obtinut 38,3%. In municipiul Iasi, pana la ora 17:00 se prezentasera la urne 25,24% dintre alegatori.

CRAIOVA. Desi sondajele, ca de altfel mai toti politicienii, indicau o victorie "fara drept de apel" a candidatului PSD, Aurica Solomon, sondajul efectuat la iesirea de la urne pana la ora 21:00 a aratat ca lucrurile stau cu totul altfel. Batalia pentru functia de primar al Craiovei este una stransa. Conform exit-poll-ului, Solomon avea 54,5% din voturi, iar contracandidatul sau, Marian Jean Marinescu (PD), avea 45,5%. (Cristian Vasilcoiu)
×