x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Aroganţă de ministru: 100.000 de lei, pentru închiriat șoferi de lux

Aroganţă de ministru: 100.000 de lei, pentru închiriat șoferi de lux

de Ion Alexandru    |    02 Iun 2022   •   07:48
Aroganţă de ministru: 100.000 de lei, pentru închiriat șoferi de lux

Cu puțin timp înainte ca actualul ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, să predea conducerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării colegului său liberal Sebastian Burduja, a aprobat documentația pentru contractarea de către MCID a unor servicii de plasare de personal.

Este vorba despre cinci șoferi, care să deservească demnitarii ministerului, folosind mașinile instituției. Iar singura entitate interesată să deruleze o astfel de afacere cu Ministerul Digitalizării a fost… RA-APPS, structură guvernamentală aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Pentru doar două luni de contract, ministerul va plăti peste 107.000 de lei cu TVA, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare dintre cei 5 șoferi închiriați de la Guvern, va achita, lunar, 10.702,86 de lei. De două ori și jumătate mai mult decât dacă ar fi angajat direct un conducător auto.

Afacerea s-a derulat prin publicarea, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), a unui anunț de participare, anunț postat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în data de 5 mai 2022. La baza acestui anunț a stat un caiet de sarcini, întocmit, în data de 29 aprilie 2022, de Direcția Economică a Ministerului și aprobat de Marcel Ioan Boloș, în calitate de ministru de resort, la acel moment. 

Astfel, achiziția se referă la servicii de plasare de personal, constând în cinci conducători auto, pentru o perioadă de două luni calendaristice. Iar locul de prestare a acestor servicii este sediul Ministerului Digitalizării din București, situate în strada D.I. Mendeleev, la numerele 21-25. 

Pentru închirierea acestor cinci șoferi, ministerul a organizat o procedură simplificată de selecție, fără licitație electronică, anunțând că este dispus să pună la bătaie un buget de 90.000 de lei fără TVA, ceea ce, cu tot cu TVA, înseamnă 107.100 de lei (21.857,1 euro).

Doar Regia Guvernului s-a înscris la procedura de selecție

Procedura de achiziție, demarată sub mandatul lui Ioan Marcel Boloș, s-a finalizat în timpul mandatului proaspătului nou numit ministru de resort, Sebastian Burduja. Iar la această selecție, a fost primită o singură ofertă, transmisă „prin mijloace electronice de comunicare”. Ei bine, acest singur ofertant interesat să deruleze contractul cu MCID a fost… Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, structură aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului. RA-APPS a oferit un discount de 60 de lei fără TVA, raportat la suma maximă pe care ministerul era dispus să o plătească, respectiv 89.940 de lei fără TVA, adică 107.028,6 lei cu TVA inclusă (21.942,6 euro). În acest sens, între cele două părți, la data de 25 mai 2022, a fost încheiat contractul nr. 270537/2022. 

Cu mult mai costisitor decât dacă ar fi angajat

La un calcul simplu, aflăm că, pentru perioada de două luni a contractului, Ministerul Digitalizării plătește RA-APPS, pentru fiecare dintre cei cinci șoferi închiriați, suma de 21.405,72 lei cu TVA. Ceea ce înseamnă că, lunar, un astfel de șofer costă autoritatea contractantă 10.702,86 de lei cu TVA (2.184,3 euro).

Potrivit unui document public, în care se prezintă grilele de salarizare la stat în anul 2020, emis de către Direcția Management Financiar a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (practic instituție similară cu autoritatea contractantă), aflăm că un șofer repartizat la cabinetul demnitarului încasa un salariu lunar de bază de 4.246 de lei, dacă era încadrat cu gradația I, și de 4.918 lei, dacă era încadrat cu gradația V. 

Clauză contractuală: Să se comporte civilizat cu demnitarii ministerului

Pentru cei 21.942,6 euro, RA-APPS va pune la dispoziția Ministerului Digitalizării cinci șoferi care să asigure transportul demnitarilor instituției, într-un program de lucru de 8 ore, de luni până vineri, sau, pe bază de convocare, ori de câte ori va fi nevoie. Mașinile nu sunt aduse de RA-APPS, ci sunt cele din parcul auto al MCID București. 

RA-APPS trebuie să pună la dispoziție, conform caietului de sarcini aprobat de Ioan Marcel Boloș, șoferi profesioniști, cu vechime de minimum 3 ani, cu studii liceale, declarați clinic sănătoși.

Unul dintre criteriile avute în vedere de autoritatea contractantă se referă la faptul că acești conducători auto „trebuie să se comporte civilizat cu demnitarii, cu înalții funcționari publici și cu salariații Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării”.

Caietul de sarcini cuprinde o serie de obligații contractuale pe care trebuie să le respecte acești șoferi, plecând de la cunoașterea legislației privind circulația pe drumurile publice, la respectarea programului de lucru și a dispozițiilor date de beneficiar, până la „parcarea autoturismului la sediul MCID, la terminarea programului, respectând regulile de parcare”.

În caz de accident din culpa șoferului sau a sancțiunilor primite de la poliție, pagubele vor fi acoperite de către conducătorii auto trimiși Ministerului Digitalizării de către RA-APPS.

UPDATE

Instituția condusă, în prezent, de Sebastian Burduja a transmis cotidianului național “Jurnalul” câteva scurte precizări în legătură cu această achiziție. Astfel, aflăm că, în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării nu există, nici până în prezent, în organigramă posturi de șofer. “Deși existența unor șoferi angajați ai ministerului este și legală și necesară. Posturile sunt prevăzute în noua Hotărâre de Guvern. Situația era, așadar una de criză, care trebuia rezolvată prin măsuri temporare. Menționăm că la nivelul ministerului nu exista niciun post de șofer în organigramă când s-a lansat oferta. Acestea au fost create pe noua organigramă, cinci posturi care urmau să intre în vigoare din luna iunie și pentru angajare concursul durează cam 30 de zile, deci a fost acoperită o nevoie strict pentru perioada în care eram descoperiți”, precizează  instituția.

Procedura de ocupare a posturilor de șoferi, prin concurs, a fost declanșată la nivelul Ministerului Digitalizării și acestea vor fi ocupate până la data de 1 iulie, mai susț[ine sursa citată

×