x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Consiliul Județean Cluj deschide robinetul cu bani pentru clientela fostului PDL

Consiliul Județean Cluj deschide robinetul cu bani pentru clientela fostului PDL

de Ion Alexandru    |    09 Ian 2019   •   12:35
Consiliul Județean Cluj deschide robinetul cu bani pentru clientela fostului PDL
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Firma de construcții de drumuri al cărui administrator apare într-un denunț din dosarul fostului președinte al Consliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost desemnată, la sfârșitul anului trecut, câștigătoare a unui lot dintr-un contract care vizează reabilitarea a 31 de kilometri din Drumul Județean DJ 109. Banii pentru lucrări vin din fonduri comunitare și sunt gestionați tot de Consiliul Județean Cluj, condus, acum, de fostul PDL-ist Alin Tișe. Compania în cauză a reușit performanța ca, în ultimii ani, să deruleze contracte de peste un miliard de lei cu primăria păstorită de fostul premier PDL, Emil Boc. Mai mult, cel de-al doilea lot al contractului atribuit de Consiliul Județean Cluj Napoca a încăput pe mâna unei firme de construcții de autostrăzi înființată în anul 2016 de către fostul director general al Regiei Autonome de Drumuri Județene, instituție aflată în subordinea aceluiași Consiliu Județean Cluj.

Consiliul Județean Cluj, condus de actualul liberal Alin Tișe, fost democrat-liberal de frunte, a încheiat, la sfârșitul anului trecut, chiar înainte de Crăciun, un contract pentru modernizarea Drumului Județean 109, proiectul fiind finanțat din fonduri europene. Afacerea a devenit operațională încă din luna mai a anului 2018 când Consiliul Județean a făcut publică intenția de a contracta lucrări de construcții în cadrul proiectului denumit „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională - Traseul Regional Transilvania Nord, prin modernizarea și reabilitarea Drumului Județean 109, până la intersecția cu Drumul Național DN1C, la granița județului Sălaj”. Este voba de un drum în lungime totală de 31 de kilometri.

Contractul, așa cum reiese atât din anunțul de atribuire, cât și din caietul de sarcini întocmit de către autoritatea contractantă, a fost împărțit în două loturi, atribuite, prin licitație deschisă, în data de 17 decembrie 2018. Pentru acest proiect, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 6.1 – apel de proiecte POR 2016/6.16.1/2, Consiliul Județean Cluj a pus la bătaie, inițial, suma de 65.969.390,8 lei cu TVA inclusă (peste 14,65 milioane de euro), iar principalul criteriu de atribuire a contractului a fost acela al prețulu cel mai scăzut.

Primul lot, adjudecat de o firmă cu lipici la contractele cu statul

Astfel, primul lot al contractului vizează executarea de lucrări de modernizare și de reabilitare a Drumului Județean DJ 109, pe sectorul Răscruci – Borșa – Vultureni, între kilometrul 0+100 și kilometrul 20+786, la care se adaugă și construcția unui pod nou. Cinci companii s-au înscris la licitația organizată de Consiliul Județean pentru adjudecarea acestei lucrări, din care doar patru oferte au fost considerate admisibile. Pentru atribuirea acestui lot, autoritatea contractantă a anunțat că este dispusă să plătească suma de 24.422.777,19 lei fără TVA, iar cea mai avantajoasă ofertă depusă a fost cea a companiei SC Diferit SRL Cluj Napoca, aceasta solicitând un preț total de 21.429.234,68 de lei fără TVA. În aceste condiții, la data de 17 decembrie 2018, între Consiliul Județean Cluj și SC Diferit SRL Cluj Napoca a fost încheiat contarctul nr. 42297/321/2018, în valoare finală de 25.500.789,3 lei cu TVA inclusă (5.666.842,1 euro).

SC Diferit SRL, compania câtigătoare a primului lot a acestui contract, este cunoscută pe plan local ca fiind abonată la contractele pe bani publici, în special finanțate de la bugetul instituțiilor conduse de foști lideri democrat-liberali, dar nu numai. Din date oficiale, firma în cauză a fost desemnată, începând cu anul 2007, până în prezent, drept câștigătoare a unor contracte atribuite, atât prin licitații deschise, cât și prin negociere directă, cu fosta Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (actuala CNAIR), cu Consiliile Județene Bistrița Năsăud și Satu Mare, cu Primările Cluj-Napoca, Alba Iulia, Satu Mare și Turda, precum și cu Universitatea de Științe Agriclole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Măgura sau cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară a Microregiunii Vlădeasa-Huedin.

În mod concret, SC Diferit SRL este cunoscută în primul rând pentru că a câştigat în repetate rânduri licitaţiile pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi a Autostrăzii Transilvania. SC Diferit a mai câştigat de-a lungul timpului contracte cu Primăria Alba Iulia condusă de Mircea Hava (PDL), Primăria Cluj-Napoca condusă de Emil Boc (PDL) şi Consiliul Judeţean Cluj condus de Alin Tişe (PDL) privind asfaltarea şi întreţinerea străzilor din municipiul Cluj-Napoca, dar şi lucrări de întreţinere pe timp de vară a drumurilor judeţene.

Plicul cu 10.000 de euro din dosarul lui Uioreanu

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Diferit SRL Cluj Napoca este o companie care a fost înființată în cursul anului 2001, având ca obiect de activitate construcția de drumuri și poduri. Acționarii firmei sunt soții Nicolae Petri, cu 75 la sută din capitalul social, și Daniela Denisa Petri, care controlează 25 la sută din beneficiile și pierderile companiei. Presa locală nota, la un moment dat, că, dacă în cursul anului 2004, cifra de afaceri a SC Diferit SRL se ridica la 5 milioane de lei, în 2012 aceasta a crescut de nu mai puțin de 25 de ori.

Până acum câțiva ani, administratorul companiei era un anume Grigore Vădean. Numele acestuia a apărut în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, căruia i-ar fi dat un plic conținând suma de 45.000 de lei (10.000 de euro), după o discuție pe care ar fi avut-o cu directorul de atunci al Direcției de Drumuri Cluj, Eugen Cecan. Dezvăluirea a fost făcută în fața procurorilor de la DNA de către Răzvan Pop, consilierul lui Horea Uioreanu, care a povestit și, ulterior a dat o declarație în scris, că „în octombrie 2012, la sediul Cluj, s-a prezentat numitul Vădean, director al firmei Diferit S.R.L., care a lăsat la secretara preşedintelui Uioreanu un plic maro în care se afla suma de 45 000 de lei. Secretara aştepta să revină preşedintele la birou şi când acesta a revenit în instituţie a întrebat ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum secretara nu a ştiut să dea datele cerute, preşedintele a solicitat secretarei să deschidă plicul. S-a constatat că în plic se afla suma de 45 000 de lei, am apărut şi eu în birou, iar preşedintele mi-a cerut să verific, să aflu de unde sunt banii. Pentru că nu aveam datele necesare şi secretara nu a ştiut să mă lămurească cu nimic, am luat decizia de a cumpăra un bec cu ultraviolete pentru a verifica banii. Am văzut că totul este în regulă şi i-am spus preşedintelui că banii nu sunt marcaţi. La circa două zile am aflat că numitul Cecan Eugen, director la C.N.A.D.R., i-a cerut omului de afaceri ce deţine firma Diferit să aducă preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj suma de 10.000 euro sau echivalent în lei în regim de urgenţă, banii fiind necesari preşedintelui”.

Reamintim că, în 31 ianuarie 2018, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la spălare de bani, sentinţa fiind definitivă. De asemenea, în dosarul lui Horea Uioreanu, magistraţii Curţii de Apel Cluj i-au mai condamnat pe omul de afaceri Ioan Bene la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, şi au menţinut pedepsele aplicate de Tribunalul Cluj pentru omul de afaceri Vasile Pogăcean, de 3 ani de închisoare, pentru fostul consilier judeţean PNL Ioan Petran, de 3 ani de închisoare cu suspendare, şi a lui Gabriel Davidescu, director de dezvoltare la o societate comercială, de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Peste un miliard de la primăria lui Emil Boc

Așa cum arătam mai sus, SC Diferit SRL Cluj Napoca a derulat, în ultimii 12 ani, numeroase contracte cu statul, atât cu instituțiile centrale cât, mai ales, cu autoritățile publice locale din vestul țării. Însă, adevăratele afaceri pe bani publici au fost derulate la Cluj Napoca.

Potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), SC Diferit SRL a câștigat, în patru rânduri, contracte de lucrări cu Primăria Municipiului Cluj Napoca, condusă de Emil Boc și, cu o pauză de câțiva ani, de apropiatul acestuia, Sorin Apostu.

Primul contract la care ne referim este cel încheiat la data de 14 iulie 2008, unde SC Diferit SRL a pus mâna pe trei loturi vizând întreținerea specifică a străzilor modernizate din Cluj-Napoca, pe o perioadă de un an de zile. În schimbul prestării acestor lucrări, compania în cauză a încasat de la municipalitate suma de 224.832.626,2 lei cu TVA inclusă, ceea ce, la paritatea leu-euro din perioada respectivă, însemnau 64.237.893 de euro. Ulterior, în data de 13 decembrie 2010, împreună cu turcii de la Kiat Group Construct SRL, SC Diferit SRL a mai încasat de la Primăria Municipiului Cluj Napoca un contract în valoare de… 744 de milioane de lei cu TVA (186 de milioane de euro), pentru lucrări de reparare, întreținere, construcții de drumuri și proiectare pentru lucrări în municipiul Cluj-Napoca.

Iar lucrurile nu s-au oprit aici. În data de 27 martie 2014, primăria condusă de Emil Boc a mai încheiat cu firma soților Petri un contract în valoare de 65.834.194,3 lei cu tot cu TVA (14.629.821 de euro), pentru lucrări ce vizau troma de acces în zona industrială a orașului. Iar la data de 15 iunie 2017, SC Diferit SRL a mai primit de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca un contract în valoare de 15.292.483,2 lei cu TVA inclusă (3.398.329,6 euro), pentru consolidarea piloților frontali de acces din strada Oașului la zona de dezvoltare Lomb.

Al doilea lot a ajuns la firma unui fost director din Consiliul Județean

Revenind la contractul încheiat, la sfârșitul anului trecut, de către Consiliul Județean Cluj, pentru reabilitarea DJ 109, aflăm că lotul al doilea, care vizează execuția de lucrări de modernizare și de reabilitare a porțiunii Aschileu – limita județului Sălaj (între kilometrul 20+786 și kilometrul 31 + 976), la care se adaugă construcția unui pod nou și reabilitarea a altor trei poduri existente, a fost atribuit unei alte firme, tot din Cluj-Napoca, pe nume SC Dacia Asphalt SRL. Pentru acest lot, autoritatea contractantă intenționa să cheltuiască maximum 31.013.626,87 de lei fără TVA. Dacia Asphalt SRL a cerut un preț de 28.229.627 de lei cu TVA inclusă (6.273.260,4 euro), fiind, astfel, încheiat între cele două entități contractul nr. 42299/321 din 17 decembrie 2018. Compania în cauză avea dreptul să subcontracteze o parte din acest contract, în valoare de 790.233,1 lei cu TVA, ceea ce a și făcut. Astfel, lucrări în valoare de 774.477,1 lei fără TVA, constând în relocarea rețelelor electrice, de telecomunicații și canalități, au ajuns la SC Walhalla Invest Prodcomimpex SRL, iar lucrări în valoare de 15.756 de lei fără TVA, constând în relocarea rețelei de alimentare cu gaze, au ajuns la SC Utilitar Fluid Construct SRL.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, SC Dacia Asphalt SRL este o companie care se ocupă cu construcția de drumuri și de autostrăzi, înființată în data de 2 iunie 2016, din acționariatul cărora fac parte Ioachim Eugen Cadâr și Cristina Petruț. Cadâr este nimeni altul decât fostul director general și președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Drumuri Județene Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, entitatea care a atribuit, la sfârșitul anului trecut, lotul al doilea al contractului pentru DJ 109.

„Jurnalul” nu a identificat alte contacte pe care SC Dacia Asphalt SRL le-ar mai fi încheiat cu instituțiile publice prin licitație deschisă, însă, interesant este că regia de stat condusă, până în anul 2013, de către Ioachim Eugen Cadâr s-a intersectat în afaceri pe bani publici cu SC Diferit SRL, câștigătorul primului lot al contractului de anul trecut încheiat cu Consiliul Județean. Regia Autonomă de Drumuri Județene Cluj a participat la lucrări publice licitate de CJ, alături de SC Diferit SRL, inclusiv în perioada în care Cadâr se afla în funcție.

În acest sens, este de menționat că SC Diferit SRL, firma abonată la contractele Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a derulat, în perioada 25 septembrie 2012 – 7 aprilie 2015, contracte vizând servicii de deszăpezire pentru Regia Autonomă de Administrare a Drumului Public și Privat a Județului Cluj, în valoare totală de 55.466.867,7 lei cu TVA inclusă (12.576.618,3 euro).

12 milioane de euro au fost puse la bătaie de Consiliul Județean Cluj, pentru reabilitarea unei porțiuni dintr-un drum local. Banii vor ajunge la firma care s-a ocupat cu deszăpezirea în județ și la compania unui fost director general din autoritatea contractantă

Diferit SRL Cluj Napoca, unul dintre adjudecatorii contractului, a derulat, în perioada 2008 – 2017, patru contracte cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, vizând reparații la străzi, în valoare de 1.049.959.903,7 lei cu TVA


 


 

 

 

×