x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Klaus cel Ascuns. Președintele și-a decorat la secret SPP-iștii cu ordinul Steaua României. După costurile deplasărilor externe, și decorările și avansările în grad de 1 Decembrie făcute de președinte au caracter secret

Klaus cel Ascuns. Președintele și-a decorat la secret SPP-iștii cu ordinul Steaua României. După costurile deplasărilor externe, și decorările și avansările în grad de 1 Decembrie făcute de președinte au caracter secret

de Ion Alexandru    |    30 Noi 2023   •   08:00
Klaus cel Ascuns. Președintele și-a decorat la secret SPP-iștii cu ordinul Steaua României. După costurile deplasărilor externe, și decorările și avansările în grad de 1 Decembrie făcute de președinte au caracter secret

Zeci de decrete prezidențiale au fost semnate, în ultimele două zile, de către președintele României, Klaus Iohannis, prin care o serie de ofițeri și subofițeri sau chiar personal civil din serviciile secrete și din armată au fost decorați cu ordine și medalii, ca o recunoaștere a meritelor acestora la îndeplinirea „misiunilor specifice”.

Numai că numele celor distinși cu aceste ordine și medalii a fost supus regimului informațiilor clasificate, nefiind făcute publice. Este secret chiar numele unui înalt ofițer al Serviciului de Protecție și Pază (SPP), instituția care îl deservește cel mai mult pe Klaus Iohannis, ofițer care a primit Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce. Astfel de distincții au fost înmânate unei serii de ofițeri și subofițeri din STS, SPP, SRI, SIE și MAI al căror nume este, de asemenea, secretizat. Spre deosebire de aceștia, militarii MApN care au primit, la rândul lor, distincții similare, tot cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României, apar în decretele emise, cu numele, gradul și funcția în clar. Iar asta nu este tot. Iohannis a mai emis un număr important de decrete privind avansarea în grad a unor colonei și generali din aceleași instituții de forță. Nici măcar cei avansați la gradul de general cu trei stele nu pot fi știuți pe nume, informația fiind una clasificată.

Prima instituție de forță a statului care a primit decorații, cu câteva zile înainte de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie, este Serviciul de Telecomunicații Speciale. În 27 noiembrie 2023, președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler cu însemn pentru militar, unei persoane al cărei nume ar fi trebuit să-l regăsim în Anexa documentului. Apoi, în aceeași zi, au mai fost decorate alte persoane, al căror nume și număr nu este menționat, tot din cadrul STS, care au primit Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer, respectiv Ordinul Național al României în grad de Cavaler.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Șeful Statului a remis un al treilea decret, în 27 noiembrie, prin care a decorat „o persoană” din STS cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler,  mai multe „persoane” cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer, alte „persoane” cu Crucea Națională Serviciul Credincios clasa a II-a, dar și alte „persoane” cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Cavaler și cu Medalia Națională Serviciul Credincios Clasa a III-a.

De asenenea, Iohannis a mai emis două decrete, prin care a decorat alte persoane din STS cu Ordinul Național Pentru merit în grad de Comandor, cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer, cu Medaliile Naționale pentru Merit Clasele I, II, și III, cu Ordinul Bărbăție și Credință în grad de Cavaler, Ofițer și Comandor, cu Medalia Bărbăție șI Credință Clasele I, II și III. Toate aceste decorații vizează persoane ale căror nume, grade și funcții sunt publicate într-o anexă secretizată, conform Legii 182/2002.

 

Bodyguarzii prezidențiali, decorați precum „fantomele”

În aceeași manieră, în aceeași zi, au mai fost emise de către președintele României, cinci decrete prin care mai multe cadre din Serviciul de Protecție și Pază (SPP), instituția care se ocupă, aproape în exclusivitate, cu paza, protecția și însoțirea lui Klaus Iohannis, au fos decorate. Tot cu identitatea secretă.

Unul dintre SPP-iștii decorați cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie a primit Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce. Iar altul a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. 

Printr-un alt dectet, un SPP-ist a primit Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Comandor. Alți agenți de pază și protecție au fost distinși cu medalia Națională Serviciul Credincios, cu Ordinul Național Crucea Națională Serviciul Credincios și cu Medalia Națională Serviciul Credincios Clasele I și II. Alții, în schimb, au primit Ordinul Național Pentru Merit în grad de Ofițer și în grad de Cavaler, cu Ordinul Național Bărbăție și Credință, dar și cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Ofițer.

 

Aceeași rețetă, aplicată și pentru SRI, și pentru SIE

Tot la secret se află și numele ofițerilor, subofițerilor și personalului civil din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) care au primit, la rândul lor, decorații, tot prin intermediul unor decrete prezidențiale (cinci la număr), emise de Klaus Iohannis în aceeași zi de 27 noiembrie 2023.

O persoană a primit Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Cavaler, mai multe persoane au primit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer, alte persoane au fost decorate cu Crucea Națională Serviciul Credincios, altele cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Comandor, în grad de Cavaler și în grad de Ofițer, cu Ordinul Național Bărbăție și Credință, cu Ordine și Medalii pentru Meritul Sanitar, iar o altă persoană a primit Medalia Virtutea Aeronautică.

Alte cinci decrete prezidențiale similare au fost emise tot în 27 noiembrie și vizează decorarea unor persoane din cadrul Serviciului de Informații Externe.

În toate documentele citate anterior, președintele României notează că informațiile referitoare la numele celor decorați, publicate în anexe, reprezintă informații clasificate, care sunt supuse Legii 182/2002. Conform acestei legi, „accesul la informațiile secrete de stat este permis numai în baza unei autorizații scrise, eliberată după consultarea Oficiului Național Român al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Interesant este că Iohannis a mai decorat cu aceleași ordine și medalii, tot zilele acestea, mai multe persoane din MApN și din Ministerul Afacerilor Interne, însă numele acestora apar în clar în decretele prezidențiale remise. Iar motivul pentru care s-au acordat aceste decorații se referă la „prilejul Zilei Naționale a României”, în semn de „apreciere pentru contribuția importantă adusă la îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice”.

 

Bani grei de la buget, pentru achiziția și transformarea acestor decorații

Toate acțiunile președintelui, din ultimul an, în care invocă informațiile secrete, costă bani. Mulți bani, de la bugetul de stat. Administrația Prezidențială a refuzat, încă din primăvara acestui an, să facă publică suma pe care statul român o suportă pentru închirierea de către instituția în cauză a aeronavelor de lux cu care familia prezidențială a călătorit, numai în 2023, pe aproape toate continentele. Se invocă o lege care permite președintelui să secretizeze aceste cheltuieli, însă pe care Iohannis o aduce mereu în discuție atunci când este întrebat de aceste sume.

Ei bine, se pare că președintelui României îi este extrem de familiară secretizarea, inclusiv în ceea ce privește persoanele pe care le decorează cu ocazia Zilei Naționale a României. Operațiunea de decorare cu ordine și medalii a costat, însă, bugetul statului, numai din 2016 și până în prezent, nu mai puțin de 16.303.812,7 lei cu TVA inclusă.

Informațiile se regăsesc în baza de date a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), care a centralizat contractele încheiate de Administrația Prezidențială cu Monetăria Statului pentru achiziția de ordine și medalii naționale sau pentru servicii de transformare a unor decorații.

În perioada de referință, Administrația prezidențială a contractat șapte acorduri-cadru, iar finanțarea pentru aceste afaceri a fost asigurată din fonduri bugetare.

 

Colonei făcuți generali și generali cu încă o stea pe umăr. Tot la secret

Nu doar decorările sau excursiile prezidențiale sunt clasificate. Ieri, în Monitorul Oficial al României au fost publicate mai mult decrete semnate de către președintele României, Klaus Iohannis, prin care mai mulți colonei din Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE) au fost avansați la gradul de general cu o stea. Apoi, alți generali cu o stea din aceleași structuri au fost avansați la gradul de general cu două stele. Există chiar și un general din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu două stele care a fost avansat la gradul de general cu trei stele.

Avansările au avut loc tot cu prilejul Zilei Naționale a României, iar numele celor avansați sunt, ce să vezi, și ele informație clasificată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cost deplasări externe presedinte secret