x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Asfaltatorii lui Băsescu renovează palatele lui Brâncoveanu

Asfaltatorii lui Băsescu renovează palatele lui Brâncoveanu

de Ion Alexandru    |    05 Apr 2023   •   08:00
Asfaltatorii lui Băsescu renovează  palatele lui Brâncoveanu

„Regii asfaltului” din perioada regimului Băsescu, Dan Besciu și Sorin Șerban Vulpescu, și-au adjudecat, la începutul acestei săptămâni, un contract de peste 1,3 milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor aflate în incinta Parcului Istoric Mogoșoaia, administrat de către Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”.

Autoritatea contractantă se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este condusă de secretarul general al PNL Sector 5, Geani Marian Dinu, numit, în urmă cu doi ani, prin semnătura lui Nicușor Dan. Compania „regilor asfaltului” Besciu și Vulpescu, Euro Construct Trading ’98 SRL, abonată la contractele Primăriei Capitalei și ale Ministerului Transporturilor, pe vremea regimului PDL-Băsescu, și-a adjudecat această afacere fără licitație, prin procedură simplificată de selecție de oferte.

Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” a contractat, săptămâna aceasta, lucrări pentru amenajarea și restaurarea Ansamblului Istoric Mogoșoaia, lucrări care vizează refacerea învelitorilor mai multor clădiri, cum ar fi Ghețăria, Casa de Oaspeți, Turnul Ceas, corpurile restaurant și extinderea zonei centrale. Aceste lucrări sunt planificate încă din 28 septembrie 2022, potrivit unui anunț de participare publicat de instituția aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București.

Din caietul de sarcini, aprobat de către Geani Marian Dinu, directorul general al Palatelor Brâncovenești, rezultă că, în prezent, în zona de intrare în acest parc sunt derulate lucrări de construire aferente clădirii Lapidarium Văcărești și a Sălii Auditorium. „Într-o zonă din incinta parcului care înconjoară Palatul Brâncovenesc, în apropierea intrării în incintă, este proiectată construirea lapidariumului Văcărești și a Sălii Auditorium, cu 200 de locuri. Construcția, pe parter, adăpostește o sală de expoziție pentru componentele păstrate de la demolarea Mănăstirii Văcărești (materiale litic și fresce) și o sală de conferințe cu 200 de locuri. La nivelul subsolului sunt amplasate spațiile tehnice care deservesc clădirea”, se precizează în documentul citat.

 

Fără licitație

 

Contractul scos la „mezat” de către Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” va avea o durată de 14 luni de la demararea lucrărilor, iar pentru acest obiectiv, autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat inițial la 5.764.365,36 de lei fără TVA.

Iar, în vederea atribuirii contractului, nu a fost organizată o licitație deschisă, ci o procedură simplificată de selecție de oferte, procedură la care a fost primită o ofertă admisibilă, iar alte trei oferte au fost retrase.

Afacerea s-a perfectat la data de 3 aprilie, când a fost încheiat contractul nr. 42/2023, la o valoare finală negociată de 5.425.540,13 lei fără TVA, respectiv de 6.456.392,8 lei cu TVA inclusă (1.317.631,2 euro). Acest contract a fost adjudecat de către o asociere compusă din două companii. Prima se numește SC AS Studio Co SRL (fostă Media Publisher SRL), deținută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de Andreea Ionescu (80% din capitalul social) și Nicolae Seftea (20%).

Cea de-a doua companie este și cea care face ca acest contract să devină unul mai mult decât interesant. Este vorba despre SC Euro Construct Trading ’98 SRL, deținută, potrivit unei încheieri din 2018, de către SC VVV Managementul Afacerilor SRL (60%), împreună cu Dan Besciu (40%).

 

Afaceri cu statul, un dosar la DIICOT și în procedură de insolvență

 

VVV Managementul Afacerilor SRL, acționarul majoritar al acestei companii, este deținută de un singur asociat, în persoana lui Sorin Șerban Vulpescu. Dan Besciu (FOTO) este celebrul patron al și mai celebrului restaurant Golden Blitz, stabiliment frecventat de Traian Băsescu în primul său mandat la Palatul Cotroceni. Euro Trading Construct ’98 SRL este cunoscută, începând cu 2004, ca fiind una dintre companiile care a beneficiat de contracte pe bani publici pentru repararea străzilor din București. După ce Băsescu a devenit președinte al României, compania a devenit principalul beneficiar al contractelor scoase la licitație de Ministerul Transporturilor.

Aceste afaceri au fost dezvăluite, la vremea respectivă, inclusiv de Grupul pentru Investigații Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, iar Dan Besciu și Sorin Șerban Vulpescu au căpătat porecla de „regi ai asfaltului” în regimul Băsescu. Dan Besciu a fost reținut de DIICOT, în decembrie 2014, într-un dosar de evaziune fiscală și aderare la un grup infracțional organizat, dosar în care, la vremea respectivă, a fost reținut un prejudiciu de 7 milioane de euro. Erau vizate contracte primite de la CNADNR și CFR și încasarea unor sume de bani pentru lucrări nerealizate.

În 2018, SC Euro Construct Trading ’98 SRL a intrat în insolvență, cu datorii de 371 de milioane de lei.

 

Directorul autorității contractante, numit de Nicușor Dan, a avut probleme cu averea nejustificată

 

Așa cum am arătat mai sus, caietul de sarcini pentru achiziția de lucrări de luna aceasta a fost aprobat de Geani Marian Dinu (FOTO), în calitate de director general al „Palatelor Brâncovenești”. În 2008, acest director general deținea funcția de consilier local la Consiliul Local al Sectorului 4, fiind și președinte al PNL Sector 4. În 21 octombrie 2011, Agenția Națională de Integritate dădea publicității informații despre un dosar instrumentat de inspector, sub numărul 85726/A/I.I/17.11.2010, care îl viza chiar pe Geani Marian Dinu, care, în calitatea sa de consilier local la Sectorul 4 și de președinte al organizației PNL Sector 4, a fost supus unei acțiuni de confiscare a averii nejustificate. ANI susiținea, la acel moment, că „a fost identificată o diferență semnificativă, în cuantum de 86.761,45 de euro, între averea dobândită și veniturile realizate de către Dinu Geani Marian, în perioada exercitării funcției de consilier local”..

Din declarațiile de avere și de interese completate, rezultă că Geani Marian Dinu, actual secretar general al PNL Sector 5, a ocupat, în 2011, funcția de director general adjunct al ADP Sector 1 al Direcției Piețelor Sector 4, și de director al Cancelariei Instituției Prefectului Municipiului București, iar, din 2021, a fost împuternicit, cu semnătura lui Nicușor Dan, ca director general al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×