x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Reveniți după ora 13”, suntem ocupați de DNA. Bomba de sub scaunul lui Nicușor Dan a explodat

„Reveniți după ora 13”, suntem ocupați de DNA. Bomba de sub scaunul lui Nicușor Dan a explodat

de Ion Alexandru    |    12 Iul 2023   •   08:00
„Reveniți după ora 13”, suntem ocupați de DNA. Bomba de sub scaunul lui Nicușor Dan a explodat

Procurorii DNA au descins, ieri, la sediul Primăriei Capitalei, condusă de Nicușor Dan, de unde au ridicat o serie de documente eliberate de Direcția de Urbanism, controlată de un apropiat al edilului general, Matei Damian, proaspăt „uns” în funcția de arhitect-șef interimar al municipiului București.

Conform unor surse judiciare, ancheta desfășurată de Direcția Națională Anticorupție are legătură cu ceea ce „Jurnalul” a dezvăluit, la finalul lunii trecute și vizează emiterea a 230 de certificate de urbanism și a 15 autorizații de construire semnate nelegal de Matei Damian, care nu avea dreptul să facă acest lucru.

În 27 iunie, „Jurnalul” a dezvăluit că un dosar spectaculos stă să explodeze chiar sub scaunul primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, după ce fostul arhitect-șef al municipiului București, Adrian Bold, a sesizat Prefectura Capitalei că mai multe documente au fost emise în fals, în numele lui. „În ultima săptămână, am constatat că unele acte administrative, certificate de urbanism sau autorizații de construire au fost semnate în numele meu, fără știința mea, fără să îmi deleg această atribuție. (…) Întrucât presupun că există mai multe acte administrative care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, vă rog să dispuneți o verificare în acest sens”, scria Adrian Bold în adresa înaintată Prefecturii.

 

Sute de documente, susceptibile de a fi fost eliberate în fals

Prefectura Capitalei a transmis sesizarea lui Bold la Inspectoratul de Stat în Construcții, instituție care a demarat imediat o anchetă la sediul Direcției de Urbanism, de unde a ridicat documente din care rezultă că un apropiat al edilului Nicușor Dan, Matei Damian, a semnat acte în locul lui Adrian Bold, fără să fi primit delegare în acest sens. Este vorba despre certificate de urbanism și autorizații de construire eliberate în lunile aprilie și mai 2023. 

Într-un document pe care l-am prezentat în exclusivitate, Inspectoratul de Stat în Construcții a dezvăluit că a descoperit 230 de certificare de urbanism și 15 autorizații de construire semnate de alte persoane decât cele îndrituite potrivit legii, arătând că aceste fapte reprezintă infracțiuni de uzurpare de calități oficiale, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Conform ISC, datele în care au fost semnate aceste documente nu corespund cu datele în care atribuțiile arhitectului-șef Adrian Bold au fost delegate către alt salariat. „Conform Notei de Serviciu 5/14.02.2023, atribuțiile corespunzătoare arhitectului-șef au fost delegate către domnul Matei Adrian, în condițiile în care domnul Adrian Bold a participat la lucrările Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice București. De asemenea, potrivit Notei de Serviciu 8/24.03.2023, atribuțiile arhitectului-șef, stabilite în Regulamentul de Ordine Interioară a Primăriei Municipiului București privind Serviciul Publicitate Stradală și Serviciul Proiecte Urbane au fost delegate către domnul Matei Damian”, se arată în documentul ISC. 

 

Puțin ocupat cu Procuratura. Reveniți după ora 13.00

Ei, bine, aceste autorizații de construire și certificate de urbanism despre care Adrian Bold precizează că sunt semnate în fals au fost eliberate, în numele său, în datele de 3, 7 și 24 aprilie 2022, respectiv în datele de 5, 15 și 17 mai 2023. La acel moment, Matei Damian îndeplinea funcția de director executiv al Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din Primăria Capitalei.

Ieri, procurorii DNA au solicitat documente atât de la Cancelaria primarului general Nicușor Dan, cât și de la Administratorul Public, precum și la Corpul de Control, după care au descins în biroul lui Matei Damian, la Direcția de Urbanism. Surse din Primăria Capitalei, care au transmis și fotografia pe care o publicăm alăturat, precizează că biroul lui Matei Damian a fost încuiat, procurorii aflându-se înăuntru, iar pe ușă a fost lipit un bilet, scris de mână, cu mesajul „Reveniți după ora 13.00”.

 

Acțiunea FACIAS, depusă pe 4 iulie la DNA

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a formulat, la rândul ei, pe data de 4 iulie 2023, o plângere penală la DNA împotriva lui Nicușor Dan, arătând, de asemenea, că, în lunile aprilie și mai 2023, 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire au fost emise având la bază semnătura unui angajat care nu avea dreptul să le semneze. „Vorbim de uzurpare de calități oficiale ale arhitectului-șef al Municipiului București. Faptele s-au petrecut cu complicitatea primarului general Nicușor Dan”, arată FACIAS în această plângere.

Conform sursei citate, „aceste nereguli vor avea consecințe serioase, care vor presupune inclusiv anularea autorizațiilor de construire, toate acestea aducând prejudicii beneficiarilor și cetățenilor Capitalei”, arată FACIAS. Mai mult, într-un comunicat de presă, FACIAS subliniază că primarul general ar avea o relație apropiată cu Matei Damian, pe care, „ulterior semnării actelor ilegale care au făcut obiectul controlului Inspectoratului de Stat în Construcții, l-a recompensat, numindu-l arhitect-șef interimar. Mai mult, acesta (Nicușor Dan - n.red.) ar fi avut o reacție agresivă la reclamarea uzurpării atribuțiilor, semnalată de arhitectul-șef Adrian Bold, neprelungindu-i mandatul și determinându-l, astfel, să se pensioneze”.

 

O altă plângere penală este înregistrată la Parchetul Sectorului 5

Aceasta nu este singura plângere penală depusă care vizează aceste fapte. Alexandru Pânișoară, membru PUSL și președinte al Asociației pentru Dreptul Urbanismului, a sesizat, în 29 iunie 2023, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5  cu un denunț penal împotriva lui Matei Damian, pentru abuz în serviciu, uzurparea funcției, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

În denunțul înaintat Parchetului, Pânișoară arată, de asemenea, că, în perioada aprilie-mai 2023, Matei Damian a semnat fără să aibă acest drept 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire, pe care primarul general Nicușor Dan le-a emis. „Aceste certificate de urbanism și autorizații de construire se află în circuitul civil și, în baza lor, se încheie acte notariale, contracte de antrepriză, contracte de vânzare-cumpărare și se fac lucrări de construcții. Ele sunt lovite de nulitate absolută, fiind semnate de o persoană fără calitate. Adică, tot ce se încheie și se face în baza acestor acte este lovit de nulitate și, implicit, se nasc pagube și daune în contul beneficiarilor”, precizează Alexandru Pânișoară.

La data de 4 iulie, Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, prin prim-procuror, i-a comunicat lui Alexandru Pânișoară că „denunțul formulat împotriva numitului Damian Matei a fost înregistrat sub numărul 5242/P/2023 și a fost înaintat Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 5, în vederea efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de articolele 297, 258, 300, 320, 321, 322 și 323 Cod penal”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×