x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dosar exploziv pus sub scaunul lui Nicușor Dan de arhitectul-șef alungat din Primăria Capitalei

Dosar exploziv pus sub scaunul lui Nicușor Dan de arhitectul-șef alungat din Primăria Capitalei

de Ion Alexandru    |    27 Iun 2023   •   08:00
Dosar exploziv pus sub scaunul lui Nicușor Dan de arhitectul-șef alungat din Primăria Capitalei

„Jurnalul” a intrat în posesia unui document incendiar, înaintat de către Inspectoratul de Stat în Construcții către Prefectura Municipiului București, în care se arată că, la Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, au fost eliberate sute de certificate de urbanism și zeci de autorizații de construire ce sunt susceptibile de a fi emise în fals.

 

Mai exact, aceste documente au semnătura unui director apropiat al actualului edil, Matei Damian, în locul arhitectului-șef al Capitalei, Adrian Bold, fără ca acesta să fi dat delegare la semnătură în acest sens. Actele au fost eliberate în cursul lunilor aprilie și mai ale anului curent, iar după ce Adrian Bold a sesizat Prefectura în legătură cu acest scandal, a fost schimbat din funcție și scos la pensie. 

Adresa incendiară a Inspectoratului de Stat în Construcții a fost întocmită la 16 iunie 2023 și a venit chiar ca urmare a unei solicitări făcute de către Prefectura Municipiului București, la data de 29 mai 2022. Mai mulți inspectori au efectuat o acțiune și un control la Primăria Capitalei, pentru a verifica în ce mod au fost respectate prevederile legale cu privire la emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, eliberate în cursul lunilor aprilie și mai ale anului curent.

Conform notei citate, „s-a constatat că au fost emise 285 de certificate de urbanism și 35 de autorizații de construire, din care s-au regăsit 25 de certificate de urbanism și 20 de autorizații de construire semnate de Adrian Bold, arhitectul-șef al Municipiului București în funcție la data emiterii acestora, precum și 260 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire semnate de un alt angajat, pentru arhitectul-șef, emise în zilele de 3 aprilie, 7 aprilie, 24 aprilie, 2 mai, 5 mai, 15 mai și 17 mai 2023”.

Inspectorii în construcții arată că au fost informați, verbal, cu privire la faptul că, în 27 octombrie 2022, 7 decembrie 2022, 16 februarie 2023, 16 martie 2023, 13 aprilie 2023 și 27 aprilie 2023, arhitectul-șef al Capitalei, Adrian Bold, a avut delegate atribuțiile către Damian Matei, directorul executiv al Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din Primăria Capitalei.

 

Delegările vizează alte perioade de timp

 

Astfel, „potrivit cererilor de efectuare a concediului de odihnă din 26.10.2022, 6.12.2022, 14.03.2022, 11.04.2023, precum și a Notelor de serviciu din 14.02.2023 și 24.03.2023, atribuțiile domnului Adrian Bold au fost delegate domnului Matei Damian. În fișa postului domnului Adrian Bold – arhitect-șef, director general al Direcției Generale Urbanism și Amenajarea Teritoriului, delegarea de competențe se face «către cel puțin două funcții de conducere din cadrul direcției generale care îndeplinesc condițiile de studii și de vechime pentru a ocupa funcții publice de conducere ale cărei atribuții sunt delegate». În concluzie, constatăm că, în ceea ce privește un număr de 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire, nu au fost identificate note de serviciu sau alte documente (cereri de concediu) având ca obiect transmiterea atribuțiilor stabilite în sarcina arhitectului-șef către alți salariați”, se precizează în această notă de anchetă.

Mai mult, inspectorii arată că, din totalul certificatelor de urbanism și al autorizațiilor de construire menționate, trebuie excluse documentațiile întocmite de Serviciul de Publicitate Stradală.

De asemenea, în același document, se mai precizează că potrivit Legii 50/1991, autorizația de construire se semnează de către președintele Consiliului Județean, de primar, după caz, de secretar și de arhitectul-șef sau de persoana cu responsabilitate din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, din aparatul propriu al autorității administrației publice emitente, responsabilitatea emiterii autorizațiilor revenind semnatarilor, potrivit atribuțiilor stabilite conform legii.

 

Suspiciuni cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni

 

„În aceste condiții”, semnalează nota ISC, „precizăm că valabilitatea autorizației de construire este condiționată de semnarea acestui act administrativ de către persoanele indicate în mod expres în textul legal. În cazul de față, ținând cont de lipsa unor note de serviciu sau a altor documente având rolul de a transmite atribuțiile stabilite în sarcina Arhitectului-șef către alți salariați, constatăm că semnarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire (230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire) de către alte persoane decât cele indicate de articolul 7 alineat 13 din Legea 50/1991 îmbracă forma unor infracțiuni”.

Documentul merge chiar și mai departe și arată că aceste fapte reprezintă săvârșirea infracțiunilor de uzurpare de calități oficiale, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. 

Potrivit articolului 258 alineat 1 Cod penal, „folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de această calitate, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la trei ani sau cu amendă”. De asemenea, conform articolului 320 alineat 1 Cod penal, „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Nu în ultimul rând, potrivit articolului 323 Cod penal, „folosirea unui înscris oficial sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă, când înscrisul este sub semnătură privată”. Toate aceste paragrafe din Codul penal sunt menționate în nota de control înaintată Prefecturii Capitalei de Inspectoratul de Stat în Construcții.

 

Adrian Bold, fostul arhitect-șef: Actele au fost semnate în numele meu, fără știința mea

 

Iar lucrurile nu se opresc aici. Inspectorii în construcții mai atrag atenția asupra faptului că datele în care au fost semnate certificatele de urbanism și autorizațiile de construire incriminate în această notă de control „nu corespund cu datele în care atribuțiile arhitectului-șef au fost delegate către alt salariat”,

„Conform Notei de serviciu 5/14.02.2023, atribuțiile corespunzătoare Arhitectului-șef au fost delegate către domnul Matei Damian, în condițiile în care domnul Adrian Bold a participat la lucrările Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice București. De asemenea, potrivit Notei de serviciu nr. 8/24.03.2023, atribuțiile Arhitectului-șef stabilite în Regulamentul de Ordine Interioară a Primăriei Municipiului București privind Serviciul Publicitate Stradală și Serviciul Proiecte Urbane au fost delegate către domnul Matei Damian”, se subliniază în documentul citat.

Conform aceleiași surse, obiectul de activitate al Serviciului Proiecte Urbane nu prevede în sarcina angajaților care își desfășoară activitatea în cadrul acestei structuri obligația de a întocmi sau semna certificate de urbanism sau autorizații de construire. Singura excepție sunt certificatele de urbanism sau autorizațiile de construire pentru suporturi publicitare sau pentru firme.

 

Destituit după ce a făcut reclamație

 

De altfel, arhitectul-șef al Capitalei, de la momentul emiterii acestor acte administrative susceptibile de a încălca legea, Adrian Bold, a informat personal Prefectura Capitalei despre falsificarea acestor documente, în sensul semnării lor ilegale. Într-o adresă adresată prefectului, Adrian Bold semnala că „în ultima săptămână, am constatat faptul că unele acte administrative, certificate de urbanism sau autorizații de construire au fost semnate în numele meu, fără știința mea, fără să-mi deleg această atribuție. Anexez, spre exemplificare, Certificatul de Urbanism nr. 345/17.05.2023, împreună cu certificatul inițial, semnat de către mine și de Secretarul general al P.M.B.. Menționez că nu am lăsat delegație de semnătură din data de 5 februarie 2023. Întrucât presupun că există mai multe acte administrative asemenea celui anexat, care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, vă rog să dispuneți o verificare în acest sens”.

Reacția primarului Nicușor Dan la această adresă a fost una pe măsură. Edilul l-a schimbat, la 28 mai 2023, pe Adrian Bold din funcția de arhitect-șef al Primăriei Capitalei, refuzând să-i mai prelungească mandatul. Mai mult, i-a sugerat lui Adrian Bold să iasă la pensie, „întrucât îndeplinește cumulativ condițiile de vârstă standard și stagiul minim de cotizare la fondul de pensii”.

În locul lui Bold, ca interimar, a fost numit chiar Matei Damian, a cărui semnătură apare pe documentele incriminate. De altfel, între Adrian Bold și Nicușor Dan era, de o vreme, o relație tensionată. Fostul arhitect-șef l-a acuzat pe edil că, în momentul în care a refuzat să semneze un certificat de urbanism pentru o persoană fizică, la o locație din zona Pieței Domenii, primarul i-ar fi transmis un bilețel, cu mențiunea că trebuie să-și „revizuiască” atitudinea. Certificatul a fost semnat, în cele din urmă, dar nu de Adrian Bold, ci de Matei Damian, în numele lui.

 

 

Cine este protejatul lui Nicușor Dan

 

Matei Damian, cel care a iscălit aceste documente menționate în nota Inspectoratului de Stat în Construcții, este unul dintre oamenii apropiați de Nicușor Dan. Numele său a apărut chiar și într-un scandal legat de modul în care actualul primar al Capitalei și-a umplut cabinetul cu consilieri.

În ianuarie 2022, DNA a descins la Primăria Capitalei, chiar în biroul lui Nicușor Dan, pentru a ridica documente care au legătură cu resursele umane. Procurorii au precizat atunci că efectuau cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate corupției, comise în perioada 2020 – 2021.

Concret, procurorii vizau documente întocmite chiar de Matei Damian, dar și de consilierul personal al lui Nicușor Dan pe probleme de urbanism, Șerban Laurențiu Anghel. Matei Damian era, la acel moment, director interimar al Direcției Urbanism. O a treia persoană vizată, în acest caz, potrivit anchetatorilor, ar fi fost Andrei Vlad Rizea, ex-consultant USR.

Dosarul întocmit de DNA poartă numărul 103/P/2021, deschis la data de 6 august 2021 și are legătură cu dispozițiile de numire ale tuturor persoanelor din cadrul Cabinetului primarului general, Nicușor Dan, cu contractele de muncă încheiate cu acele persoane, cu fișa postului, precum și cu dispozițiile de delegare a persoanelor numite în cadrul Cabinetului.

Matei Damian a depus, la data de 12 iunie 2023, declarația de avere și declarația de interese la zi, în calitate de director executiv în cadrul Primăriei Capitalei. Potrivit acestor documente, acesta are în posesie, împreună cu soția sa, Cristina Ruxandra Damian, un teren intravilan, cu suprafața de 3.300 metri pătrați, în Nucșoara, județul Argeș. De asemenea, anul trecut, a moștenit, împreună cu o anume Ana Maria Damian, un teren intravilan de 218 metri pătrați, o casă de 139 metri pătrați și un apartament de 52 metri pătrați, toate în București. 

Damian mai deține o autoutilitară Toyota, fabricație 2006, și o rulotă Weinsberg, din 2019. Directorul din PMB nu are conturi în bancă. În ultimul an fiscal, a câștigat de la Primăria Capitalei o leafă anuală de 132.117 lei, iar soția sa, angajată la Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, a realizat venituri salariale anuale în cuantum de 95.734 lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×