Cunoscută opiniei publice pentru implicarea în evaluările făcute la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, compania Romcontrol SA, controlată de familia soțului fostului deputat PNL Adreea Paul Vass, lucrează încă pentru două societăți cu capital de stat. Două dintre afacerile în care Romcontrol activează au fost contractate, anul trecut, de către Hidroelectrica și de către Fabrica de ochelari IOR SA București, ambele având acționar majoritar statul român. Tot anul trecut, directorul IOR a fost prins în flagrant de către DNA, în timp ce primea mită de la un om de afaceri, în schimbul achitării de către societate a unor facturi aferente unor contracte pe care firma denunțătorului le avea în derulare.
Dintr-un document încheiat la jumătatea anului trecut de Adunarea Generală Ordinară (AGEOA) a SC IOR SA București, aflăm că societatea controlată de Mihai Cristian Paul, soțul Andreei Paul Vass, este evaluator pentru această companie, într-o încercare a acesteia de a înstrăina un imobil din sectorul 3 al Capitalei. Mai exact, în data de 4 iunie 2016, în plină guvernare tehnocrată, AGOA a SC IOR SA a aprobat modificarea modalităților de plată a camerelor de locuit din căminul numărul 1 al societății, situat în Aleea Perișoru, la numărul 10, aflat în patrimoniul societății. În speță, acționarii au aprobat că, în cazul în care camerele nu pot fi vândute cu plata integrală în termen de 90 de zile de la data adjudecării prețului, acestea se vor vinde cu plata în maximum 60 de rate lunare.
Producătorul de instrumente optice și fotografice IOR SA București, cu un capital de 29,8 milioane de lei, a scos, astfel, încă din luna iunie a anului trecut, la vânzare imobilul denumit “cămin de nefamiliști”, o construcție edificată în anul 1975, compus din 109 camere de locuit, în suprafață totală de 1.650 de metri pătrați. Procesul de valorificare a spațiilor locative respective a fost reluat, printr-o notă de fundamentare din 12 mai 2016, aprobată prin decizia Consiliului de Administrație din 17 mai 2016. Până în vara anului trecut, au fost vândute 24 de camere de locuit din acest imobil, din totalul de 109 camere, tranzaciile efectuându-se în baza unei alte Hotărâri a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor SC IOR SA București, din data de 24 aprilie 2013, dar și a unui Ordin al Ministrului Economiei din 18 aprilie 2013.
Evaluator din 2012 pentru IOR SA
Timp de patru ani, cât s-au scurs de la data elaborării raportului de evaluare, mai exact din noiembrie 2012, până în iulie 2016, spun acționarii IOR SA, a trecut o perioadă lungă, și, ținând seama de faptul că au fost înregistrate solicitări din partea unor chiriași de cumpărare a spațiilor deținute cu contract de închiriere, IOR a solicitat evaluatorului să transmită punctul de vedere privind modificările survenite în această perioadă pe piaţa imobiliară, respectiv la valorile de piață actualizate.
Din acest document, aflăm cine este firma care a făcut evaluarea și în 2012, dar și în 2014. Aceasta se numeşte SC Romcontrol SA București, firma condusă de Cristian Paul, soțul liberalei Andreea Paul Vass, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, dar și fost consilier al ex-premierului Emil Boc.
Din același document, reiese faptul că Romcontrol SA a transmis, în scris, răspunsul către IOR SA, din care rezultă faptul că valorile propuse în raportul de evaluare din 2012 rămân valabile și pentru iulie 2016. Practic, pentru anumite camere, preul de vânzare pornește de la 3.900 de euro și poate ajunge până la 4.300 de euro, în timp ce camerele de la nivelul doi al clădirii au prețuri de vânzare care pornesc de la 4.300 de euro și pot ajunge până la maximum 5.300 de euro.
Fiecare cameră din acest cămin de nefamiliști aflat în patrimoniul SC IOR SA București are o suprafață utliă de 15,16 metri pătrați, la care se adaugă câte o cotă parte de 14,3 metri pătrați reprezentând părți comune, dar și câte o suprafață de 5,9 metri pătrați, reprezentând cotă comună de teren. Totalul cheltuielilor suportate de SC IOR SA pentru acest cămin este evaluat la suma de 126.360 de lei, din care mai puțin de jumătate este recuperată din chiria plătită de locatari.
Fostul director al fabricii, trimis în judecată pentru luare de mită
În perioada în care Romcontrol efectua aceste evaluări, la conducerea IOR SA București se afla, în calitatea de director general, Eugen Niculescu. În 10 martie 2016, Niculescu a fost înlocuit din funcție, din pricina faptului că acesta a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție. În rechizitoriul înaintat de procurori Tribunalului București, anchetatorii arată că, în perioada 3 noiembrie 2006 – 26 februarie 2016 (aproape zece ani), Eugen Niculescu, în calitate de director general al SC IOR SA București, a solicitat și primit de la un om de afaceri, denunțător în cauză, în tranșe periodice, sume reprezentând un procentaj de zece la sută din valoarea unor facturi achitate de fabrica de ochelari către firma denunțătorului.
Procurorii mai arată că, în schimbul acestui comision, care s-ar fi ridicat la suma de 61.886 de lei, Eugen Niculescu l-a asigurat pe denunțătorul respectiv de buna desfășurare a contractului de servicii medicale încheiat între IOR SA şi compania acestuia, fără întârzieri la plată.
În data de 26 februarie 2016, imediat după ce a primit de la denunțător o ultimă tranșă, în valoare de 2.300 de lei, reprezentând 10 la sută din ultimele plăți efectuate, Niculescu a fost prins în flagrant delict. Procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea confiscării speciale a sumei primite cu titlu de mită.
În 10 martie 2016, la conducerea IOR SA București a fost numit, interimar, fostul director comercial al companiei, Marius Dan Ovidiu Istudor.
1,3 hectare de teren, scoase la vânzare pe vremea lui Videanu
IOR SA București este o companie care se ocupă cu producția de optică specială, echipamente militare, aparatură medicală, lentile pentru ochelari, optică liberă, dar și cu cercetare-dezvoltare în domeniul de referinţă. Structura acționariatului acestei companii este formată din Ministerul Economiei, care controlează 86,69% din capital social, urmat de SIF Muntenia, cu 7,87% din acțiuni, Fondul Proprietatea, cu 2,82% din beneficii și pierderi, urmate de Broadhurst Investments SRL, cu 0,0408%, și de alți acționari minoritari, cu o proporție de 0,0045% din acțiuni.
Societatea a deținut peste 80.000 de metri pătrați de teren și clădiri în zona Titan, din sectorul 3 al Capitalei. În 2010, pe vremea când Ministerul Economiei (acționarul majoritar al SC IOR SA) era condus de Adriean Videanu, compania a scos la vânzare o suprafață de 13.000 de metri pătrați de teren, la care se adaugă clădirile aferente, în suprafață desfășurată de 11.300 de metri pătrați, amplasate în Bulevardul Theodor Pallady.
Contract de la tehnocrați de 100.000 de euro
Aceasta nu este singura afacere cu statul pe care compania controlată de familia Andreei Paul Vass a derulat-o anul trecut. Încă de la începutul anului 2016, SC Romcontrol SA a fost contractată de Hidroelectrica SA, o altă societate aflată în portofoliul Guvernului României. În data de 11 ianuarie 2016, Hidroelectrica a organizat o licitație pentru achiziţșia serviciilor de întocmire a unui raport de reevaluare a imobilizărilor corporale aflate în patrimoniul privat al societății, la data de 31 decembrie 2012. Serviciile achiziționate presupuneau întocmirea unui raport de evaluare structurat pe opt volume corespunzătoare celor șapte sucursale ale Hidroelectrica, dar și la sediul executiv al autorității contractante. Raportul urma să fie predat în maximum 60 de zile calendaristice de la data semnării contractului, în patru exemplare, pe suport de hârtie, și un exemplar pe suport informatic.
La licitație s-au înscris doi agenți economici, oferta câștigătoare fiind desemnată cea care a solicitat prețul cel mai scăzut, respectiv oferta depusă de SC Romcontrol SA București, care a solicitat, în schimbul serviciilor, suma de 449.450 de lei fără TVA.
Nu este pentru prima dată când Hidroelectrica lucrează cu SC Romcontrol SA. În data de 22 ianuarie 2013, aceeași autoritate contractantă a încheiat cu firma familiei Andreei Paul Vass un contact în valoare de 750.000 de lei fără TVA, pentru obţinerea unui raport de evaluare a imobilizărilor corporale aflate în patrimoniul Hidroelectrica, în data de 30 iunie 2012.
Și Transgaz SA, companie de stat la rândul ei, a apelat la serviciile SC Romcontrol SA. În data de 30 mai 2014, firma în cauză a evaluat terenurile aflate în patrimoniul companiei din Mediaș, pentru care a primit, împreună cu alți cinci evaluatori, suma de 562.500 de lei fără TVA.
Fraudele de la ANRP și evaluările neanchetate
Tatăl lui Mihai Cristian Paul, Viorel Paul, a controlat, până în anul 2010, Romcontrol SA. Compania s-a aflat, înainte de 1989, sub oblăduirea PCR şi a Securităţii, purtând numele de Oficiul Pentru Controlul Mărfurilor. La vremea respectivă, din întrepindere făcea parte și secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu, Constantin Boştină, care a rămas în societate şi după privatizare. În anul 2007, Romcontrol SA a încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor un contract privind efectuarea de evaluări ale proprietăţilor ce fac obiectul cererilor de restituire. Practic, relaţia de afaceri dintre Romcontrol şi ANRP a început pe vremea când instituţia era condusă de Ingrid Zaarour, fosta parteneră de afaceri şi iubită a lui Radu Petru Pricop, actualul soţ al Ioanei Băsescu.
Din Consiliul de Administraţie al Romcontrol face parte şi Eugenia Elena Paul, soţia lui Viorel Paul şi parteneră în G.D.S. Consult cu Ion Petre, una dintre săgețile lui Dorin Cocoș și Alexandru Bittner. În anul 2009, conducerea firmei Romcontrol SA a fost preluată de către Mihai Cristian Paul, soţul Andreei Paul.
Evaluările pentru ANRP au fost făcute de Romcontrol exact în perioada în care instituţia, controlată politic de PDL, a dat celebrele tunuri de sute de milioane de euro în favoarea clientelei politice a lui Traian Băsescu, tunuri cercetate de DNA abia anul acesta. Numai în perioada martie 2011 - mai 2012, Romcontrol SA a încasat de la ANRP 186.989 lei pentru serviciile prestate.
Atât în anul 2012, dar și la jumătatea anului 2016, SC Romcontrol SA, controlată de Mihai Cristian Paul, a fost solicitată de SC IOR SA să evalueze camerele căminului de nefamiliști din sectorul 3, pe care dorește să le vândă. Evaluatorul a raportat că prețurile sunt aceleași
Cu cinci luni înaintea convocării Adunării Acționarilor IOR SA, fostul director al fabricii a fost prins în flagrant în timp ce primea șpagă de la un om de afaceri. Procurorii spun că fostul director a primit mită timp de zece ani, timp în care s-a aflat la conducerea societății.