x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete INCREDIBIL! Încă un pedofil criminal la un pas de libertate!

INCREDIBIL! Încă un pedofil criminal la un pas de libertate!

de Adriana Oprea-Popescu    |    04 Feb 2014   •   13:57
INCREDIBIL! Încă un pedofil criminal la un pas de libertate!
Marcu Florian a violat şi ucis o fetiţă de 8 ani din Arad

Marcu Florian Daniel Adrian, născut la data de 30 iulie 1989 în Lipova, domiciliat în Arad. La 4 aprilie 2007, a ucis o fetiţă de 8 ani care se întorcea de la şcoală. Înainte de a o strangula, a violat-o pentru că, după cum avea să mărturisească anchetatorilor, “nu mai făcuse sex de patru luni”. În timpul anchetei, Marcu a încercat să-i ducă pe poliţişti pe piste false. Abia într-un târziu şi-a recunoscut fapta, fără regrete.

Ieri, Marcu Florian a obţinut clemenţa instanţelor de judecată: pedeapsa i-a fost comuntată, iar el, deşi are azi 24 de ani, va fi internat într-un centru. Va putea cere libertarea condiţionată peste doar câteva luni. De la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, acesta este al doilea caz în care un pedofil criminal profită de lege. Sâmbătă, 1 februarie, Tribunalul Iaşi a decis ca Robert Ciobanu, care la 18 octombrie 2005 a ucis-o pe Larisa Chelaru (8 ani), să fie internat într-un centru similar. Pentru că a executat deja jumătate din pedeapsă, conform noului Cod Penal Ciobanu ar putea solicita oricând să fie pus în libertate.

Într-o lume normală, legea n-ar trebui să-i favorizeze pe infractori. Legea ar trebui, în primul rând, să-i apere pe copiii nevinovaţi de dezaxaţii ce le-ar putea face rău. Pedofilia nu e greşeală pardonabilă, e o gravă tulburare de comportament, din spectrul parafiliilor. Pedofilii vor rămâne întotdeauna aşa cum sunt: un pericol pentru viaţa copiilor. Cine îşi asumă eliberarea lor?

Strangulată cu cureaua ghiozdanului

Bilă Adina Mădălina avea 8 ani şi 8 luni. Era elevă în clasa a II-a, la Şcoala Generala nr. 11 din Arad. În după-amiaza zilei de miercuri, 4 aprilie 2007, fetiţa se întorcea acasă de la ore acasă. În drumul ei, Adina trebuia să treacă liniile de cale ferată, aflate în apropierea casei. Era traseul pe care ea mergea de obicei. Mai avea câţiva metri până acasă când criminalul, fiul femeii de serviciu de la şcoala unde învăţa fetiţa, a oprit-o, rugând-o să îl ajute să ducă gunoiul. Marcu Florian avea atunci 17 ani. A dus-o pe Adina lângă liniile de cale ferată, într-un loc ferit, şi a violat-o cu bestialitate. Apoi, a strangulat-o cu una dintre curelele ghiozdanului. Anchetatorii au stabilit ulterior că, în timpul acestor atrocităţi, ucigaşul a fost sunat pe telefonul mobil de mama lui. Nu i-a răspuns, fiind prea ocupat. După ce a ucis fetiţa, l-a înfăşurat într-un sac de rafie şi l-a aruncat printre gunoaiele din zonă, acoperindu-l cu o plapumă. Trupul ei a fost găsit a doua zi de poliţiştii cărora părinţii Adinei le reclamaseră dispariţia fetiţei.

Pe parcursul operaţiunilor de căutare, Marcu a declarat că a văzut fetiţa în viaţă. A pozat într-un martor de bună credinţă, încercând să lanseze piste false, a participat la căutări şi a încurajat familia fetiţei. A fost arestat joi, 5 aprilie 2007. Criminaliştii au descoperit în computerul lui zeci de filme şi de fotografii cu caracter pornografic. În august 2007, Marcu a fost condamnat la 17 ani şi 6 luni de puşcărie. Ieri, Tribunalul Arad i-a redus din pedeapsă.

Minuta Tribunalului Arad

“Soluţia pe scurt: În baza art. 23 din Legea nr. 255/2013 modificată admite sesizarea Comisiei de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi în consecinţă: În baza art. 21 alin.1 şi 3 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, înlocuieşte pedeapsa închisorii de 17 ani şi 6 luni aplicată prin sentinţa penală nr.249 din 1 august 2007 a Tribunalului Arad definitivă prin decizia penală nr.163/A din 17 septembrie 2007 a Curţii de Apel Timişoara, condamnatului Marcu Florian Adrian Daniel, deţinut în Penitenciarul Arad, cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 15 ani. În baza art. 21 alin.4 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, perioada executată din pedeapsa închisorii respectiv de la 5.04.2007 până la zi se consideră executată din durata măsurii educative a internării în centrul de detenţie. Anulează mandatul de executare nr. 288/2007 din 10 octombrie 2007 emis de Tribunalul Arad şi dispune emiterea formelor de executare conform prezentei. În baza art. 275 alin.3 din NCPP cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare. Executorie. Pronunţată în şedinţa publică din 3.02.2014. Document: Hotarâre 131/2014 03.02.2014”

Va putea fi liber anul acesta

Conform prevederilor Noului Cod Penal, Marcu Florian beneficiază nu numai de reducerea pedepsei (de la 17 ani şi jumătate la 15 ani), ci şi de îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Conform art 125, alin (1) din Noul Cod Penal, “măsura educativă a internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului intr-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale”.
Mai mult decât atât, art.125, alin. (4) din Noul Cod Penal prevede că “în cazul în care, pe durata internării, minorul a dovedit interes constant pentru însuşirea cunoştinţelor şcolare şi profesionale şi a făcut progrese evidente în vederea reintegrarii sociale, dupa executarea a cel puţin jumatate din durata internării, instanţa poate dispune: b) liberarea din centrul de detenţie, dacă persoana internată a împlinit vârsta de 18 ani”.

Marcu Florian are 24 de ani şi este închis din 5 aprilie 2007. Mimând un “interes constant” şi “progrese evidente”, în toamna acestui an el va putea fi liber.


×
Subiecte în articol: pedofil libertate marcu florin violator