x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Radu Dumitru, de la cimitir la Ape Minerale!

Radu Dumitru, de la cimitir la Ape Minerale!

de Dan Constantin    |    07 Noi 2012   •   21:59
Radu Dumitru, de la cimitir la Ape Minerale!

Numire-şoc la o importantă companie naţională: Radu Dumitru în funcţia de director general al Companiei Naţionale a Apelor Minerale. Cariera profesională a celui investit este marcată de treceri succesive anterioare pe la Administraţia Cimitirelor, Patriarhie, RATB şi Turism Feroviar.
Ce anume l-a recomandat pe Radu Dumitru pentru administrarea acestei companii?
Până la probarea competenţei a cântărit greu în balanţa numirii faptul că Radu Dumitru este un apropiat al lui Marean Vanghelie. Aşadar "concursul" nedesfăşurat a fost compensat de garanţia lui Marean.
__________________________________


De câteva zile, Radu Dumitru s-a instalat în biroul directorului general de la Societatea Naţională a Apelor Minerale. Fostul director a părăsit corabia în derivă ce plutea pe apele cu bulbuci după un mandat catastrofal. Producţia  de ape minerale îmbuteliată a societăţii a scăzut în patru ani de la 1.228 de milioane de litri la 897 de milioane de litri, cu aproape 30 la sută. Producţia a mers ca racul sub conducerea "luminată" a şefului organizaţiei PDL din Harghita, aşa că se aştepta ca postul vacant să fie ocupat de un profesionist care să redreseze situaţia.

Cum a fost găsit Radu Dumitru de ministrul Chiţoiu? Greu de răspuns. Am căutat un CV al "alesului", dar el nu exista. Ca şi în cazul altor societăţi sub autoritatea MEC, este greu să te dumireşti ce au făcut la viaţa lor directorii, până să ajungă să administreze patrimoniul statului. Am încercat să-l contactăm pe proaspătul director general. În prima zi nu l-am găsit la birou. I-am adresat un e-mail, rugându-l să ne indice o sursă publică unde putem citi CV-ul dumnealui. Ieri am reuşit să-l contactăm la telefon. Amabil, ne-a răspuns că ne va trimite CV-ul solicitat. Până atunci l-am întrebat pe dl Radu Dumitru ce anume l-a recomandat pentru funcţia proaspăt câştigată. "Am făcut câteva lucrări de consultanţă în domeniul apelor minerale. De câţiva ani lucrez pentru proiecte europene, şi asta a contat."

După câteva ore, dl Radu Dumitru ne-a trimis CV-ul promis. Recunosc, de mult nu am văzut o persoană cu o asemenea mobilitate în activităţile prestate şi în setea de a învăţa. Ca pregătire univesitară are absolvite  Facultatea de Teologie şi Academia de Studii Economice din Bucureşti. Din 1992 până în 1995 a fost profesor de latină. Apoi, încă şase ani a slujit la capela Spitalului Sf. Pantelimon, încadrat pe post de consilier de specialitate. De la spital, într-o cinică evoluţie, îl aflăm pe Radu Dumitru la conducerea Administraţiei Cimitirelor, ca director general. După 2006 îmbină activitatea de comerţ, la RDD Conserv, cu cea de inspector la Patriarhia Română. De la cele sfinte trece în 2009, pentru câteva luni, la Societatea Feroviară de Turism, în paralel asigurând şi Consiliul de Administraţie al RATB cu pregătirea acumulată. Din 2010 face consultanţă la SC Claddagh Company şi deschide în 2011 un birou propriu de mediere.

Saltul la Apele Minerale ale României pare ca un plonjon în necunoscut. Dacă am fi maliţioşi, pregătirea de la cimitire asigură competenţa la foraje, iar legătura cu Patriarhia deschide calea spre cele sfinte, spre minunile din miezul Pământului.

Pe lângă CV, există însă şi arhiva ziarelor, care are memoria neştirbită. De la cimitire ar fi plecat de două ori din funcţie după câteva scandaluri şi încurcături financiare: comenzi date aiurea, pentru construirea unui gard dublu la Cimitirul Străuleşti; cumpărarea de dube mortuare la preţuri extraterestre şi dosarul penal pentru investiţia de la Domneşti. Locul cumpărat pentru cimitir nu prea era folosibil integral, fiind brăzdat de apeducte (asta-i premoniţie) şi reţele de gaze. Berceanu l-a eliberat din funcţie, pe motiv politic, de la Turism Feroviar, deoarece Radu Dumitru este înscris de câţiva ani în PSD. Aici şi-a câştigat recomandarea lui Marean Vanghelie pentru postul de la Ape Minerale. Să dea Domnul să poată fructifica în noul post experienţa pe care v-am prezentat-o. Sperăm să nu ducă Societatea Naţională a Apelor Minerale pe dric, spre cimitirul unde o aşteaptă de câţiva ani băieţii cei răi şi lacomi.
Doamne Ajută!

×
Subiecte în articol: Radu Dumitru Marian Vanghelie