x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete S-au şters urmele. Lumea Justiţiei: Microfilmul dosarului de colaborator al lui Băsescu a dispărut

S-au şters urmele. Lumea Justiţiei: Microfilmul dosarului de colaborator al lui Băsescu a dispărut

08 Apr 2014   •   20:41
S-au şters urmele. Lumea Justiţiei: Microfilmul dosarului de colaborator al lui Băsescu a dispărut
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/Agerpres

De ani de zile, o adevărată polemică se poartă în jurul lui Traian Băsescu: a fost acesta sau nu colaborator al Securităţii. În ciuda documentelor făcute publice de preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, până acum, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că Traian Băsescu nu a colaborat şi nici nu a fost agent al poliţiei politice. Un dosar de colaborator al lui Traian Băsescu, dar cu organele de contrainformaţii militare, a existat totuşi. Microfilmul acestuia nu mai există însă. În toamna anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trebuit să judece o plângere a unui cetăţean din Brăila, Victor Ruse, împotriva unei rezoluţii a Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din PICCJ. Este vorba despre o rezoluţie din 15 ianuarie 2013, prin care procurorii i-au dat “neînceperea urmăririi penale” lui Traian Băsescu, într-un dosar deschis ca urmare a plângerii formulate de Victor Ruse. Acesta din urmă îl acuza pe Traian Băsescu de fals intelectual, uz de fals, fals în declaraţii şi înşelăciune, pe motiv că a susţinut că nu a fost colaborator al Securităţii.

Băsescu a colaborat cu organele de contrainformaţi militare
În acest sens, Victor Ruse a invocat adrese ale MApN din care reieşea că Traian Băsescu a colaborat cu organele de contrainformaţi militare. Este vorba despre adresa nr. 342 din 30 iulie 2004 şi adresa nr. 0860 din 16.08.2004, ale Ministerului Apărării Naţionale – Direcţia Generală de Informaţii a Apărării – Direcţia Siguranţă Militară, emise în pragul alegerilor prezidenţiale din 2004. Iată ce se arată în sentinţa ICCJ în legătură cu cele două adrese: “Din adresele nr. 342/30 iulie 2004 şi nr. 0860/16.08.2004, emise de Ministerul Apărării Naţionale – Direcţia Generală de Informaţii a Apărării – Direcţia Siguranţă Militară – ataşate plângerii rezultă că: «Băsescu Traian, născut la 4.11.1951, a fost colaborator al organelor de informaţii militare, pe timpul cât era elev al Institutului de Marină, având dosarul personal nr. 3990/9.11.1973. Nu i s-a stabilit nume conspirativ. La data de 27.09.1976, la terminarea studiilor, s-a încetat legătura cu acesta».
 
SRI confirmă dispariţia microfilmului
În Sentinţa nr. 909 din 22 octombrie 2013 a ICCJ, pronunţată de judecătoarele Lavinia Lefterache, Rodica Aida Popa  şi Lucia Rog, se face trimitere la mai multe documente aparţinând instituţiilor statului, printre care şi o adresă a SRI. O adresă din care reiese că microfilmul dosarului de colaborator al organelor de contrainformaţii militare, al lui Traian Băsescu, nu există. Prezentăm în continuare pasajul din sentinţa ICCJ în legătură cu adresa SRI care confirmă dispariţia microfilmului:
“(...)­ Adresa de răspuns a SRI nr. S/4671772/02.11.2004, în care se menţionează faptul că în arhiva preluată de la fostele organe de securitate nu există microfilmul dosarului nr. S/3990/09.11.1973 pe numele domnului Traian Băsescu;
­ Adresa de răspuns a SRI nr. S/97063/12.04.2005 în care se menţionează că în arhiva preluată de la fostele organe de securitate nu au fost identificate dosarele:
*Dosarul obiectiv «Institutul de Marină Constanţa»;
*Dosarul obiectiv «Navrom»;
*Dosarul obiectiv «Port Constanţa»;
Dosarul personal al domnului Traian Băsescu preluat de la MApN cu adresa nr. 00151392. (...)” (Lumea Justiţiei)


×