x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete V-ați ascunselea cu 2 miliarde de euro. Udrea & Co au ieșit din „Smart City”

V-ați ascunselea cu 2 miliarde de euro. Udrea & Co au ieșit din „Smart City”

de Ion Alexandru43    |    20 Feb 2023   •   08:00
V-ați ascunselea cu 2 miliarde de euro. Udrea & Co au ieșit din „Smart City”

Partenerul de viață al Elenei Udrea și-a cedat toate acțiunile pe care le deținea la SC Realtopfarma SA, companie care administrează luxosul cartier din Cluj-Napoca, denumit „Transilvania Smart City”. Locul său au fost preluat de către fratele lui mai mare, Marinel Alexandrov. De asemenea, și asociații săi, soții Petrovan, au făcut același lucru, acțiunile lor fiind preluate de către fostul deputat PDL Adrian Gurzău. Acesta din urmă a înlocuit-o din funcția de administrator al firmei pe fosta consilieră a Elenei Udrea, Otilia Nicoleta Androne. Aceste mișcări aveau loc cu două zile înainte ca publicațiile din Cluj să primească un e-mail anonim, legat de o pretinsă cercetare efectuată de DNA la sediul acestei companii, referitor la un posibil dosar care ar viza legăturile dintre cartierul Elenei Udrea și angajarea aici a tatălui arhitectului-șef al Primăriei Cluj-Napoca.

Interesanta mișcare care s-a petrecut în interiorul afacerilor Elenei Udrea a avut loc în data de 17 ianuarie 2023, când a fost convocată o Adunare Generală Extraordinară a Asociaților celebrei companii SC Realtopfarma SA, compania care este „creierul” cartierului de lux ridicat în municipiul Cluj-Napoca. Atunci, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), acționarii Adrian Alexandrov (partenerul de viață al Elenei Udrea, cel care deținea 50% din capitalul social), Gheorghe Petrovan (deținător al unui pachet de 30% din acțiuni) și Mariana Livia Petrovan (deținătoare a unui pachet de 20 la sută din acțiuni) au decis, în bloc, să părăsească structura acționariatului.

Astfel, potrivit documentului citat, Adrian Alexandrov și-a cesionat toate cele 50 de procente în favoarea fratelui său, Marinel Alexandrov. Iar Gheorghe Petrovan și Mariana Livia Petrovan și-au cesionat celelalte 50 de procente ginerelui lor, Adrian Gurzău, fost deputat PDL și fin al Elenei Udrea. În urma acestei mișcări, compania Realtopfarma SA este controlată, în prezent, în proporții egale, de către Marinel Alexandrov și Adrian Gurzău.

Și consiliera a fost înlocuită din funcția de administrator

Nu doar că partenerul de viață al Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, s-a extras din calitatea de acționar al companiei care controlează afacerea imobiliară de la Cluj-Napoca, dar a fost înlocuită, din calitatea de administrator, și fosta consilieră a Elenei Udrea. În același document se mai menționează faptul că este revocată din funcția de administrator Otilia Nicoleta Roșu-Androne, care este înlocuită de către Adrian Gurzău, acesta din urmă fiind numit pentru un mandat de patru ani.

Buzoianca Otilia Nicoleta Roșu-Androne, domiciliată în București, este nimeni alta decât fosta consilieră și șefă de cabinet al Elenei Udrea, la Camera Deputaților. În 2016, Otilia Nicoleta Androne a candidat, pe listele Partidului Mișcarea Populară, la Consiliul Local al Sectorului 6 și la Consiliul General al Municipiului București, după care la un post de parlamentar în Camera Deputaților. Locul ei de muncă, la acel moment, era Camera Deputaților, iar jobul era de referent. Mai departe, în 2 martie 2020, ex-administratorul companiei Realtopfarma SA depunea o declarație de avere în calitate de director la Senatul României, mai exact de director al Grupului de Consilieri ai Președintelui Senatului. Un document similar a fost depus și în data de 12 ianuarie 2021.

Acuzații din pușcărie: „Grupul de la Cluj vrea să preia, abuziv, proiectul”

La fix două zile după ce au fost operate aceste modificări în structura acționariatului SC Realtopfarma SA, în 19 ianuarie 2023, Elena Udrea scria pe contul său de socializare că „după ce m-au băgat în pușcărie, grupul de la Cluj continuă să se folosească de justiția pe care o controlează (și alte instituții) ca să preia în mod abuziv proiectul Transilvania Smart City. Dovezi? Evident că am!”.

Ca o coincidență, reacția Elenei Udrea venea și în contextul în care, într-un mesaj anonim venit pe adresele de e-mail ale mai multor publicații din Cluj, tot pe 19 ianuarie, se arată că DNA a făcut audieri la sediul Realtopfarma SA. „La sediul Realtopfarma SA și al altor entități juridice, mai mulți angajați au fost audiați de DNA Cluj. Este vizată relația dintre arhitectul-șef al Primăriei Cluj-Napoca – Daniel Pop – și Transilvania Smart City, tatăl său, Titus Pop, fiind angajat în proiectul Transilvania Smart City. Titus Pop a fost unul dintre oamenii de încredere ai primarului Emil Boc”, se arată în acest mesaj. Mai departe, se precizează că „există o plângere penală, în baza căreia DNA a făcut aceste audieri. Se cercetează un posibil trafic de influență în acordarea certificatului de urbanism, avizul de specialitate și alte avize necesare pentru obținerea PUZ”.

În 20 ianuarie 2023, DNA a răspuns solicitărilor de presă, arătând că nu poate confirma și nici infirma această informație. „Nu suntem în măsură a oferi vrei informație despre existența sau inexistența unei cauze având ca obiect aspectele menționate”, se precizează în răspunsul DNA.

 

Cumnatul Marinel Alexandrov, băgat în aceste afaceri la finalul anului trecut

De ce ar renunța Elena Udrea la acțiunile pe care partenerul său de viață, Adrian Alexandrov, le deținea la Realtopfarma SA? Greu de răspuns, la acest moment. Însă mișcarea seamănă cu alte mișcări similare din trecutul de business al anturajului Elenei Udrea.

Adrian Alexandrov a decis să îl interpună în această afacere de la Cluj pe fratele său mai mare, Marinel Alexandrov, personaj despre care „Jurnalul” a scris în premieră chiar la finalul anului trecut. Dezvăluiam, atunci, că Marinel Alexandrov, de profesie marinar și căpitan de vas pe rute fluviale, a fost cooptat în acționariatul unei companii denumite chiar Transilvania Smart City de către omul de afaceri Gheorghe Petrovan, asociatul lui Adrian Alexandrov. Firma, care se ocupă cu dezvoltarea și promovarea imobiliară, și-a mutat sediul de la Sighetu Marmației la Cluj-Napoca și este administrată, pentru următorii 20 de ani, de Adrian Alexandrov și Adrian Gurzău.

Numele lui Marinel Alexandrov a apărut, pentru prima oară, în spațiul public, în cursul lunii septembrie a anului trecut, când presa mondenă a prezentat faptul că Adrian Alexandrov a participat, fără Elena Udrea – aflată în spatele gratiilor – la un eveniment major din familia sa, respectiv la nunta fratelui său, Marinel, care s-a căsătorit cu Ana, o avocată din Baroul București. De remarcat este faptul că, până la implicarea sa în afacerea imobiliară de la Cluj, fratele partenerului de viață al Elenei Udrea nu apărea cu alte afaceri în România.

×