x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Andrei Mladin, în haine de gală

Andrei Mladin, în haine de gală

de Roxana Roseti    |    21 Iun 2009   •   00:00
Andrei Mladin, în haine de gală

L-am vizitat pe publicistul şi scriitorul George Arion în biroul său de la Flacăra. Ca de obicei, fuma din binecunoscuta sa pipă, stând într-un fotoliu. Lângă el, pe o măsuţă, o carte de dimensiuni impozante - "Detectiv fără voie". 560 de pagini format mare!



Numele de pe copertă: George Arion. "E o carte la care ţin foarte mult şi mă bucur că a fost prezentă anul acesta la Bookfest", îmi explică autorul. "Este vorba despre primul meu hard cover, apărut la Editura Crime Scene Publishing. El adună toate naraţiunile care îl au ca protagonist pe Andrei Mladin - «Criminalul suprem», «Atac în bibliotecă», «Profesionistul», «Ţintă în mişcare», «Pe ce picior dansaţi?», «Prefer căpşuni», «Misterul din fotografie», «O răpire». De fapt, doar acum, în aceste haine de gală, Andrei Mladin se dezvăluie cu adevărat cititorilor." Îl întreb: "Şi cum e Andrei Mladin?". Nu îmi răspunde. Îmi arată supracoperta pe care se află următorul text: "Jurnalist. Detectiv fără voia lui. Detectiv fără voie de la stăpânire. Iubitor de Doamne şi de Domniţe. Însetat de adevăr şi dreptate. Pasionat de cărţi şi de muzică. Simpatic şi cu umor. Face haz de necaz. Visător într-o lume pragmatică. Deseori în pericol. Niciodată resemnat. Mai profund decât pare. Andrei Mladin. Toate aventurile lui - într-o singură carte. Integrala Andrei Mladin".

SUPRAVIEŢUITORUL. O altă întrebare: "În ce cadru se desfăşoară toate aceste aventuri?". Îmi indică un alt text de pe supracopertă: "Un sistem opresiv. Mizerie, foame, frig. Oameni înfricoşaţi. Unul dintre ei - Andrei Mladin. E urmărit, e terorizat, e agresat. Singura lui salvare - fantezia. Refugiul său - aventura. O vreme este Erou. O vreme refuză să mai dea cuiva socoteală. Dar, la sfârşit, este readus la tăcere. Sistemul se dovedeşte mai tare". Am ţinut să remarc: "Nu e o viziune cam pesimistă?". Mi-a răspuns, uitând să mai tragă din pipă: "Nicidecum. E o carte despre un luptător, despre un căutător al adevărului şi al dreptăţii. Orice sistem opresiv se teme de umor. Iar Andrei Mladin râde cu poftă şi de aceea e primejdios. Îmi place să cred că înfrângerea lui e vremelnică". Îl abordez direct pe domnul Arion: "Andrei Mladin sunteţi dumneavoastră?!?". Îşi scutură scrumul din pipă. "Am fost - Andrei Mladin n-a depăşit însă vârsta de 40 de ani. I-am supravieţuit şi acum îi contemplu, cu melancolie, isprăvile. Dar pe termen lung, el va fi cel care va dăinui, încântând multe alte generaţii de cititori, cu aventurile lui uimitoare." L-am lăsat pe George Arion în compania "Detectivului fără voie". Nu şi-a mai aprins pipa.

"La sfârşitul cărţii am inclus opinii datorate unor critici literari  şi scriitori importanţi. Printre ei - Alex. Ştefănescu, care mi-a vegheat în 1983 debutul ca romancier interesat de policier, Ov.S. Crohmălniceanu, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Dana Dumitriu, Gheorghe Tomozei, Ion Cristoiu, Ioan T. Morar, care în 1985 a exclamat: «Avem un Chandler!», Fănuş Neagu, Marian Popa şi alţii"

"După cum se vede, personajul meu a avut parte de o primire favorabilă, devenind unul dintre cei mai simpatici şi populari eroi din literatura română contemporană. Doar e «Criminalul suprem», «Atac în bibliotecă», «Profesionistul», «Ţintă în mişcare», «Preferă căpşunile», «Misterul din fotografie» şi «O răpire!». De aceea acum Andrei Mladin e în haine de gală!"

George Arion

×
Subiecte în articol: andrei mladin