x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Angela Similea, diva cu voce cristalină

Angela Similea, diva cu voce cristalină

de Luminita Ciobanu    |    30 Noi 2007   •   00:00
Angela Similea, diva cu voce cristalină

Angela Similea s-a născut cu un har: o voce cu nuanţe de cristal, cu un timbru aparte, inconfundabil.
• Ediţie de colecţie cu CD - luni 3 decembrie 2007


Angela Similea s-a născut cu un har: o voce cu nuanţe de cristal, cu un timbru aparte, inconfundabil.

Căntecul a insoţit-o pe Angela Similea de cănd se ştie. Deşi era un copil timid, cănd venea vorba despre muzică işi crea o "lume" aparte. La trei ani susţinea primele reprezentaţii pe o "scenă" inedită. Cănta in tramvai. Işi alegea special momentul: cănd in preajmă era mai multă lume... Ulterior, scena din tramvai a fost schimbată, iar Angela a inceput să-şi formeze primul repertoriu ascultănd, la radio, artişti de prestigiu. "In liniştea serii, urcam intr-un copac şi, aflată un pic mai sus de restul lumii, incepeam să cănt. Căntam de toate. O dată ce difuzorul a adus in casele tuturor vocea radioului, ascultam tot ce se transmitea pe atunci. Iar «repertoriul» meu era alcătuit in consecinţă. Simţeam o stare specială, de bucurie, căntănd. Am inceput să conştientizez că imi plăcea să le cănt", işi aminteşte cu nostalgie interpreta. Chemarea muzicii şi-a spus cuvăntul pe măsură ce Angela creştea. "Unul dintre visurile mele de copil a fost să am un pian. In vremurile acelea era imposibil să le cer părinţilor mei aşa ceva. Şi atunci am găsit o soluţie: pe stinghia mesei din bucătărie mi-am desenat clapele şi «mă acompaniam»".


CHEMARE. Modelul său de dăruire? O interpretă de excepţie: Maria Tănase, care, la răndu-i, ştia să ofere publicului o părticică din sufletul său la fiecare spectacol. In liceu, profesorul de muzică Marin Teofil a recunoscut la Angela calităţi muzicale deosebite. "Eram solistă a corului. Profesorul de muzică Marin Teofil a simţit că nu e suficient pentru mine şi m-a prezentat compozitorului George Grigoriu. Acesta m-a ascultat şi la răndul său m-a indrumat către profesoara Florica Orăscu. Dumneaei a fost mentor multor colegi din generaţia mea: Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Olimpia Panciu, Dorin Anastasiu şi alţii. Am lucrat superb impreună. Maniera in care lucra cu noi era impecabilă, nemaivorbind de faptul că il aveam profesor corepetitor pe Marius Ţeicu. Doamna Orăscu se preocupa de viitorul nostru şi invita la clasă compozitori, realizatori de emisiuni de televiziune, oameni de radio, regizori să ne asculte", işi aminteşte Angela Similea. Aşa l-a cunoscut pe Marcel Dragomir sau pe Titus Munteanu.


RAMPÃ... DE LANSARE. In 1970, sorţii au hotărăt să participe la Festivalul Internaţional "Cerbul de Aur" de la Braşov. Vocea sa specială a cucerit juriul, care i-a oferit Cerbul de Argint. De atunci, publicul o intămpină la urcarea pe scenă cu respect. O aplaudă in picioare, minute in şir, inainte de a cănta. Compozitori celebri i-au incredinţat melodii de neuitat ce au ajuns pe buzele tuturor. Au compus special pentru Angela: George Grigoriu, Marcel Dragomir, Marius Ţeicu, Ion Cristinoiu, Cornel Fugaru, Marian Nistor, Ionel Tudor, Ovidiu Komornyik. Incununate prin vocea sa cristalină, melodiile au devenit şlagăre... "Angela Similea este o Regină a căntecului: ea innobilează tot ce căntă. Ea transformă intr-o sărbătoare gestul subtil şi inimitabil de a transmite sensibilitatea unui căntec. Atentă la nuanţe, la rostirea melodiei şi a versurilor - ceea ce in căntec mi se pare că se intămplă foarte rar - , Angela s-a născut cu darul de a fi o mare artistă", spune poetul Aurel Storin.


GLAS INCONFUNDABIL. "Angela a muncit permanent, refuzănd să fie doar o «frumoasă», aşa cum se mai intămplă... A vrut de la sine tot mai mult. Publicul o iubea in primul rănd pentru glasul ei ingeresc, frumuseţea fizică fiind doar o completare", spune Aurora Andronache, realizatoare de emisiuni muzicale tv. Dacă vrei să o cunoşti insă in profunzime, trebuie să-i asculţi căntecele. Adevărata Angela Similea este in ele.


Â
 DÃ...RUIRE. Angela, o interpretă fără egal, care ştie să pătrundă in inimile celor care o ascultă
PASIUNE
"In liniştea serii, urcam intr-un copac şi, aflată un pic mai sus de restul lumii, incepeam să cănt. Căntam de toate. O dată ce difuzorul a adus in casele tuturor vocea radioului, ascultam tot ce se transmitea pe atunci. Iar «repertoriul» meu era alcătuit in consecinţă. Simţeam o stare specială, de bucurie, căntănd. Am inceput să conştientizez că imi plăcea să le cănt"
Angela Similea

DAR
"Angela Similea este o Regină a căntecului: ea innobilează tot ce căntă. Ea transformă intr-o sărbătoare gestul subtil şi inimitabil de a transmite sensibilitatea unui căntec. Atentă la nuanţe, la rostirea melodiei şi a versurilor - ceea ce in căntec mi se pare că se intămplă foarte rar - , Angela s-a născut cu darul de a fi o mare artistă"
Aurel Storin - poet

VOCE
"Angela a muncit permanent, refuzănd să fie doar o «frumoasă», aşa cum se mai intămplă... A vrut de la sine tot mai mult. Unii au considerat pe nedrept că frumuseţea Angelei poate fi un dezavantaj. Publicul o iubea in primul rănd pentru glasul ei ingeresc, frumuseţea fizică fiind doar o completare"
Aurora Andronache - realizatoare de emisiuni muzicale


Muzică... din suflet, pentru suflet!

In Ediţia de Colecţie de luni o veţi regăsi pe Angela Similea. Aşa cum v-a obişnuit, Jurnalul Naţional vă va oferi şi un CD de colecţie cu piese indrăgite din repertoriul interpretei. Şlagăre de succes, dar şi melodii inedite, care n-au apărut vreodată pe vreun disc. Angela le-a adus insă in spectacole, la sufletul publicului.

×
Subiecte în articol: special angela similea angela similea