La Ocnele Mari a reinceput cosmarul. Un fenomen natural unic in lume, care a ingrozit mii de oameni in anul 2001, se repeta. Sute de mii de metri cubi de pamant au inceput sa se prabuseasca, iar valuri furioase de saramura s-au pravalit catre digul care de-abia facea fata.
OCTAVIAN HERTA
Caverna de saramura de la Ocnele Mari, care a inceput sa se formeze in urma cu trei ani in punctul Teica, a inceput din nou sa se prabuseasca. La fata locului s-au deplasat imediat reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor Valcea, ai Societatii Nationale a Sarii, Exploatarii Miniere Ramnicu Valcea, ai autoritatilor locale, in frunte cu prefectul si presedintele Consiliului Judetean, precum si reprezentantul Universitatii Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica - autorul proiectului de lichidare a situatiei create in acest camp de sonde.
CAVERNA. In cursul zilei de 13 iulie s-a reactivat procesul de scufundare naturala a versantilor din zona lacului format in Campul II de sonde din orasul Ocnele Mari. Fenomenul este identic cu cel petrecut in septembrie 2001, in urma caruia s-a produs deversarea a circa 200.000 mc de saramura, cu debite cuprinse intre 8 si 25 mc pe secunda, intr-un interval de aproximativ patru ore. In cursul zilei de marti s-a desprins o bucata din malul lacului, pe care se afla si sonda nr. 365. Miscarea nu a afectat din fericire caverna mare, cu o suprafata de 15 ha, denumita SOCON, dupa numele unei firme germane care in anul 1998 a facut o serie de masuratori de cavernometrie in zona.
SURPRIZA
Fenomenul din noaptea de marti spre miercuri a luat-o practic inaintea autoritatilor, care ar fi trebuit sa asiste la prabusirea controlata a cavernei, in cursul acestui an, operatiune prin care lacul de saramura format in 2001 urmeaza sa fie golit. Prabusirea de marti ar putea avea efecte catastrofale. Bucata de pamant surpata a obturat legatura dintre caverna formata acum trei ani si celelalte. Doar norocul a facut sa nu se prabuseasca tavanul cavernei SOCON. Intrebarea care i-a obsedat timp de cateva ore pe cei prezenti la fata locului a fost daca va rezista sau nu barajul presiunii valurilor de saramura. Totusi, barajul de retentie situat in aval s-a comportat corespunzator, desi la un moment dat cantitatea de apa acumulata a depasit capacitatea de retentie a acestuia.
Citește pe Antena3.ro
Populatia evacuata de urgenta
Daca aceasta caverna-gigant, continand peste doua milioane metri cubi de saramura, s-ar fi prabusit, s-ar fi format un lac de 15 hectare, adica de 15 ori mai mare decat actualul lac, aparut in septembrie 2001. In urma cu trei ani a fost realizat un baraj de retentie, al carui cost s-a ridicat la circa 60 miliarde lei si care a fost proiectat sa reziste la circa 200.000 metri cubi de saramura deversata.URGENTA. In regim de urgenta s-a intervenit pentru alarmarea populatiei, luandu-se masuri de evacuare a familiilor aflate in zona de risc major si de cazare a acestora in spatii amenajate. Au fost inundate zeci de curti ale gospodariilor situate in zona, accesul populatiei si animalelor fiind interzis in zona de risc Teica pana la stabilizarea zonei.
OBIECTIV
Dupa data de 1 august, o firma specializata va incepe lucrarile de prabusire controlata prevazute in proiect. Acest proiect va costa circa 110 miliarde lei. In acest moment nu se poate vorbi despre o experienta inginereasca in prabusiri controlate, cel putin la noi in tara. Surse demne de incredere spun ca aceasta prabusire se va intinde pe mai multe luni, deoarece fiecare sonda va trebui sa fie surpata individual, pana la prabusirea intregului tavan al cavernei-gigant SOCON. Peste cativa ani, atunci cand lucrurile se vor fi linistit, este posibil sa se intocmeasca un proiect de reconstructie ecologica a zonei. Lacul de 15 hectare care va fi creat va fi transformat in obiectiv turistic, ceea ce va reprezenta o sursa importanta de venituri pentru cetatenii din zona. Iata asadar ca autoritatile spera sa transforme o catastrofa de asemenea proportii intr-o adevarata atractie turistica.