x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Belu si Bitang se gandesc la abandon

Belu si Bitang se gandesc la abandon

25 Ian 2005   •   00:00

SPECIAL
Simtindu-se vizati intr-o campanie prin care se urmareste sa fie compromisi, antrenorii lotului feminin de gimnastica cred ca se incearca indepartarea lor. Amanuntele despre viata personala a acestora au fost publicate inainte de procesul cu Oana Petrovschi, maine ei urmand sa fie audiati.

Belu si Bitang se simt vanati

Cei mai mari antrenori din sportul romanesc, Mariana Bitang sI Octavian Belu, se simt vizatI intr-o campanie prin care se urmareste compromiterea lor, care sa-i determine sa renunte la postul de tehnicieni ai lotului feminin de gimnastica. Ultimele dezvaluiri despre ei au venit inaintea procesului cu Oana Petrovschi, la care trebuie sa se prezinte maine pentru a fi audiati.
SORIN ANGHEL, FLORIN GONGU

AFECTATI. Mariana Bitang si Octavian Belu au ajuns sa priveasca indiferenti situatiile create in jurul lor

Daca s-ar face un inventar al performantelor sportive din toate timpurile in Romania, cu siguranta, gimnastica feminina s-ar detasa de departe. De la aparitia Nadiei Comaneci si pana in prezent, tara noastra a tinut capul de afis la marile competitii, scotand, parca pe banda rulanta, numai mari campioane. Dupa fuga din tara a sotilor Marta si Bela Karoly, antrenorii care au lansat generatia Nadiei, s-a crezut ca gimnastica feminina va intra treptat in anonimat.

MINUNI. Nu a fost sa fie asa, pentru ca a aparut un alt cuplu de succes: Mariana Bitang si Octavian Belu. De peste 10 ani, indiferent de conditii sau de sportive, cei doi antrenori au obtinut performante inegalabile, facand adevarate minuni. Si, cu toate acestea, cei doi au avut parte mai mult de scandaluri decat de aprecieri. Atunci cand le era lumea mai draga s-au trezit pe diverse canale cu atacuri dintre cele mai nefondate. Ultima poveste care le-a tulburat linistea este cea legata de aparitia in ziarele de sport a unor amanunte legate de viata lor personala, fiind avansata ipoteza ca antrenorii traiesc o "iubire de 12 ani".

AUDIATI. Toate aceste dezvaluiri ii fac pe cei doi sa se gandeasca la faptul ca la mijloc este vorba de o coincidenta stranie, menita sa-i faca sa renunte la pozitiile actuale si sa nu se poata concentra la ceea ce au mai important de facut. In cazul de fata, este vorba de procesul la care trebuie sa compare maine, ei fiind citati pentru audieri dupa plangerea facuta de fosta gimnasta Oana Petrovschi. Mai mult, ei simt ca nimeni nu-i sprijina, indiferent de forma atacurilor la care sunt supusi, lasandu-le impresia ca se doreste indepartarea lor.

Interviu Octavian Belu - "Prea multe coincidente"

RABDARE. Cei doi antrenori mai au inca puterea sa reziste presiunii la care sunt supusi, chiar daca au ajuns la limita rabdarii

Jurnalul National: Cum comentati aparitia ultimelor articole din presa?
Octavian Belu: Nu mai stiu ce sa zic. Sunt diferite fapte disparate, care se concentreaza brusc si apar brusc inaintea unor evenimente.

Fiti mai concret.
Inainte de Olimpiada de la Sydney a aparut scandalul cu varstele gimnastelor. Inainte de Europenele din Belgia s-a scris de conditiile din cantonamentul de la Deva. Acum, inaintea procesului in care ne-a chemat Oana Petrovschi, unde, pe 27, suntem chemati la audieri, a aparut aceasta poveste. Este un sir prea mare de coincidente.

Credeti sa aiba legatura aceste ultime articole cu procesul?
Cu siguranta. Asa cum s-a intamplat de fiecare data inainte de importante competitii, incep sa se concentreze cantitatile de mizerie. Chiar se poate face o statistica in acest sens. Acum, suntem chemati la audieri, in procesul prin care Oana Petrovschi solicita 1,55 miliarde de lei noua, antrenorilor, in solidar cu federatia. Se merge pe incercarea crearii unei atmosfere speciale, prin care sa nu te poti concentra.

De ce sa fiti vanati?
Pentru ca nu cedam in nici un fel. Se incearca orice varianta, ne sunt pusi nervii la incercare. Poate ca nu mai suntem doriti. De ce pana acum nu s-a scris? De ce tocmai acum? Daca tot sunt 10 ani?

Posibil ca abia acum sa se fi gasit oamenii care sa vorbeasca.
Nu e adevarat. Acest subiect a fost tinut in rezerva. S-a mai vehiculat despre el cate ceva, dar destul de discret. De ce tocmai acum, inainte de proces? Totul e premeditat.

"Noi suntem subiectul predilect"

Va simtiti atacati in permanenta?
Cu mici exceptii, da. Aceasta campanie a incetat pe perioada Olimpiadei de la Atena, si a fost reluata imediat la sfarsitul competitiei. Noi suntem subiectul predilect, chiar daca medaliile si palmaresul nu ni le poate lua nimeni. Aceste eforturi ar trebui canalizate pentru o cauza mai buna. Sa vina cineva si sa ne spuna ca s-a saturat de noi. Scenariile sunt organizate aici, motivatia imi scapa.

Federatia va sprijina?
Nu avem nici un sprijin, nici de la COR, nici de la federatie. Inca o dovada concludenta ca lucrurile sunt dirijate cu mare atentie.

"Vom reactiona in consecinta"

Ce reprosati vizavi de dezvaluirile despre viata dumneavoastra?
Nu o sa-mi consum energia sa demontez fiecare afirmatie facuta de surse anonime sau de persoane la care ar trebui facuta o cercetare a credibilitatii acestora. Daca se dorea o "ancheta" legata de viata mea personala, exista o lege a interpelarii ambelor parti.

Ce veti face acum?
O sa reactionam in consecinta, in functie de gravitatea informatiilor si de insistenta cu care se actioneaza.

Ce gimnasta credeti ca va putea barfi?
Poate Petrovschi, dar nici ea nu cred. Intr-o astfel de situatie trebuie sa ai dovezi. Copiii cand vin la gimnastica nu au astfel de preocupari. Noi nu am facut gesturi tandre in public. Andreea Raducan si-a dat cu parerea, dar nu a zis ca a vazut sau ca a auzit ceva.

Pe cine banuiti ca se afla in spate?
Nu putem da nume, pentru ca nu avem dovezi. Aceasta campanie a inceput agresiv inainte de 2000. N-a existat an in care sa nu fim atacati.

INTREBARILE ANTRENORILOR
Inmultirea articolelor care ii afecteaza pe Mariana Bitang si pe Octavian Belu i-a determinat pe acestia sa-si puna o serie de intrebari:
  • 1. De ce tocmai acum?
  • 2. Cui ii foloseste?
  • 3. De ce se intampla asa ceva inaintea unor competitii majore sau inaintea procesului cu Petrovschi?
  • 4. In ce scop? Ce se urmareste?
  • 5. De ce atata insistenta?
  • 6. Ce intereseaza mai mult? Performanta sau viata personala?
  • 7. Ce mai e de rascolit?
  • 8. Cand se vor opri?
  • 9. Ce dovezi exista in afara de afirmatii sub anonimat?
  • 10. Abandonul nostru ii va potoli?
  • NU AU CONTRACTE SEMNATE
    Click pentru a mari imaginea
    OPTIUNE. Octavian Belu nu mai cumpara ziare, dar le citeste pe internet
    De la sfarsitul Olimpiadei de la Atena, antrenorii Mariana Bitang si Octavian Belu lucreaza la federatie fara sa aiba contracte semnate. Practic, din luna septembrie ei iau niste salarii derizorii: Bitang - 4,5 milioane de lei, ea fiind detasata de la o scoala sportiva; Belu - 9 milioane de lei de la FR Gimnastica, in calitate de angajat. "Ne-am intalnit cu Ioan Dobrescu si cu Octavian Morariu si, initial, nu ne-am pus de acord asupra duratei contractului. Ei voiau pe 4 ani, noi pe un an. Pana la urma, au acceptat, dar nici un moment nu s-a vorbit de vreun salariu. Ultima discutie am avut-o in 22 decembrie, fara sa semnam ceva. De atunci, am fost la competitii, la program, in cantonamente, cu alte cuvinte ne-am vazut de treaba", povestesc tehnicienii. "Dupa cum se vede, suntem si neplatiti si manjiti. Ce moral mai avem acum sa intram in sala?", intareste Octavian Belu, care se intreaba: "Prelungirea acestei perioade sa fie tot o manevra sau sa fie o coincidenta care sa ne determine pe noi sa renuntam? Interventia domnului Vieru sa fie tot o coincidenta? De ce a facut astfel de declaratii despre noi? Foloseste asa ceva federatiei de gimnastica? Eu nu cred".

    Nicolae Vieru - presedinte FR Gimnastica "Pozitia noastra este pe strada Vasile Conta 16"

    Jurnalul National: Domnule Vieru, de la Jurnalul National va deranjam.
    Nicolae Vieru: Ce mai vreti de la mine?

    Care este punctul de vedere al Federatiei Romane de Gimnastica vizavi de scandalurile in care sunt tarati in mod sistematic Octavian Belu si Mariana Bitang?
    Ce pozitie sa am eu? Pozitia Federatiei Romane de Gimnastica este pe Strada Vasile Conta numarul 16.

    Nu luati nici o pozitie?
    Ba da, domne, luam si noi o pozitie. Pozitia de drepti!

    Bine, dar cum ii sustine Federatia Romana de Gimnastica pe Octavian Belu si pe Mariana Bitang?
    Ce e aia sustinere? Sunt problemele lor personale si trebuie sa si le rezolve.

    Nu va intereseaza ca antrenorii lotului national nu au liniste pentru a face performanta?
    E treaba lor, nu a mea sau a federatiei.

    Dupa parerea dumneavoastra, Octavian Belu si Mariana Bitang sunt antrenori buni?
    Pai, nu i-ati laudat dumneavoastra mereu prin ziare? De ce ma intrebati pe mine daca sunt buni? Au luat atatea medalii. Inseamna ca sunt buni. Pentru ei vorbesc rezultatele, nu trebuie sa vorbesc eu.

    Trebuie sa aveti si dumneavoastra o parere, ca presedinte al federatiei.
    Sunt antrenori buni, domne. Esti multumit acum?

    De ce nu s-au semnat pana acum contractele?
    Moral, contractele sunt acceptate. Acum asteptam sprijinul din partea COSR, for care s-a angajat sa plateasca toate contractele antrenorilor de la loturile olimpice.

    De ce ati facut afirmatii despre viata personala a celor doi?
    N-am zis eu nimic.

    De ce nu are federatia de gimnastica un site pe internet?
    Pentru asta avem nevoie de om specializat. Avem e-mail, avem fax. Avem mijloace de comunicare.

    Federatia Romana de Gimnastica nu-si permite sa angajeze pe cineva care sa administreze un site?
    Suntem putini la federatie si n-avem timp de asa ceva.
    ×
    Subiecte în articol: special gimnastica belu bitang octav