x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Capitalistul socialist: Ion Tiriac

Capitalistul socialist: Ion Tiriac

26 Iul 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Secretul lui? Si-a cunoscut limitele. Secretul primului milion de dolari? Nu-l stie. N-a fost un Hagi Tudose, ca sa-si noteze-n calendar ziua in care "i s-a intamplat". S-a simtit bogat pentru prima oara atunci cand a intrat intr-un restaurant si nu i-a mai pasat de nota de plata. Un tip complex si riguros, care-si alege parteneri dintre elite: Ion Tiriac.
MARINA CONSTANTINOIU

Este numarul doi pe lista celor mai bogati romani. 300 la numar. Cel putin, dupa socotelile revistei "Capital".

Pentru el, averea pe care o gestioneaza acum, apreciata de "Capital" la 600-700 de milioane de dolari, dar la care are oricand un amendament de facut, are explicatii simple. "Provin din sport, am crescut prin sport si am facut bani din sport. A fost o meserie pe care am stiut-o ceva mai bine ca altii si am fost un tip care am stiut sa spun "ajunge" cand a fost cazul. Sportul a devenit o industrie. N-am prins aceasta industrie ca jucator, am prins inceputurile ei, cand eram antrenor si definitiv ca manager si pe urma ca organizator de turnee. Industria sportului este o industrie care genereaza un exces de 100 de miliarde pe an."

Este explicatia detaliata pe care mi-a oferit-o Ion Tiriac, omul care are la dispozitie un elicopter sau un avion, pentru a merge "la serviciu". Le are, pentru ca-s mijlocul lui de transport, asa cum masina mica sau tramvaiul sunt mijloacele de locomotie ale celor care, din munca zilnica, n-au facut inca milionul ala de dolari mult visat. La nivelul la care au ajuns afacerile sale, parca si timpul se comprima si avionul nu-i nici pe departe un lux, ci o necesitate.

PORTRET-ROBOT. In Romania, cand spui "Tiriac", e simplu: imediat, dintr-o mustata si o racheta de tenis conturezi portretul-robot al reusitei. Totusi, in business-ul dambovitean, Tiriac se identifica, de 15 ani, cu Banca Tiriac, reprezentanta Mercedes in Romania sau Asigurarile Allianz-Tiriac. Afara, unde fosta stea a tenisului a cunoscut adevaratul succes in afaceri, numele sau se traduce, probabil, in Ilie Nastase, Boris Becker, Goran Ivanisevici, stele ale tenisului al caror antrenor sau manager a fost, turnee de tenis de prim rang sau companii precum Mercedes, Ford, Allianz, Siemens sau Lufthansa, in care are interese.

INVENTIV. "Eu am fost foarte specializat in bransa mea, am creat o serie de lucruri care nu existau inainte. Am facut dintr-un turneu de tenis un eveniment, dintr-un club, loc social si asa mai departe. Exemplele pe care le-am dat, in special in Germania, la inceputul anilor ’80, au fost preluate de celelalte sporturi", spune Tiriac, omul bogat care munceste 16 ore pe zi si inca se mai trezeste la 5:00 dimineata, ca si cand ar intra in schimbul unu, la fabrica. Desi s-ar putea trezi la 9.

SIRUL BANILOR. Se spune despre el ca, in 1972, cand a spus "ajunge" sportului, ca jucator, nu adunase inca milionul de dolari. L-am intrebat cand l-a facut si cum a fost dupa.

"Habar n-am cand am facut primul milion de dolari! Niciodata n-am stiut. Eu n-am stiut sa-mi calculez banii sau sa-i numar. N-am fost niciodata un Hagi Tudose, nici macar cand aveam cei 100 de dolari", sustine domnul care putea, la o adica, sa faca bani, dupa ce s-a lasat de sportul de performanta, numai din celebra-i mustata, acum incaruntita. Daca si-ar dori mai multi bani? Acum, ca tot are ceva "cheag", spune ca da, nu fara a adauga si ce ar face cu ei. "Da, mi-ar placea sa am 100 de miliarde. As putea sa fac 100 de milioane de lucruri bune cu ei." De fapt, cred ca aceasta e cheia catre catalogarea lui Ion Tiriac, pe care, de altfel, si-a facut-o singur, mai spre finalul intalnirii noastre. E un tip foarte socialist in filosofia sa, desi ar trebui sa fie complet de dreapta, ca pozitie. Ei bine, nu. Ion Tiriac spune ca o returnare de beneficii in folosul comunitatii este absolut necesara. Probabil in asta consta si propriul echilibru, izvorat de undeva, din spiritul sportiv in care a fost educat.

UMOR? E dezarmant in pararea intrebarilor legate de primul teanc considerabil de dolari. "Eu m-am simtit bogat prima data in viata cand am intrat intr-un restaurant si nu m-am mai uitat la preturile din meniu. Pe undeva, cred ca am ramas un tip cu picioarele pe pamant", spune masurandu-si cuvintele parca. Si simte nevoia sa defineasca bogatia. Si banii. "La noi in tara, spre exemplu, sunt multi oameni cu bani, dar sunt foarte putini oameni bogati, sau aproape deloc. In momentul in care nu stii de unde-ti vine banul, cum ti-ai muncit banul, nu poti sa-l pretuiesti. Banul este exact ca sanatatea, pe care o pretuiesti atunci cand esti bolnav: il pretuiesti cand nu-l ai si cand ai nevoie de el. Un om bogat nu este omul care are bani, e omul care are acces la bani, care stie sa vada o idee si s-o duca pana la capat, iar ideea sa fie productiva."

"Sa nu uitati ca, pe vremea noastra, cand, vorba aia, eu eram al treilea in Europa, castigam 100 de dolari pe saptamana, cu tenisul. Pe urma a venit Nastase, care castiga 50 de dolari pe saptamana. El a fost cumva pe muchie, cand au inceput sa intre banii in tenis, n-a prins banii mari, ca jucator. Bun. El a ales sa-si cheltuiasca banii mai cu folos, mai fara folos, cum a considerat el si este un om care traieste foarte fericit si acum, probabil ca punand mai putine ore de munca decat pun eu. Un milion sau o suta de milioane de dolari, nu este aici limita. Nu este inceputul sau sfarsitul", crede Tiriac.

AVANTAJ. L-am intrebat daca a avut, totusi, un mentor, un om care sa-l fi indrumat in hatisul afacerilor. "Nu neaparat. Daca vreti, mentorul meu in viata a fost beneficiul de a fi cunoscut cele doua sisteme: si comunismul, care n-a fost in totalitate rau, si celalalt. Iar educatia mi-am facut-o prin sport, in afara de scoala, care banuiesc ca foloseste la ceva la sfarsitul zilei." Spune ca n-a fost cine stie ce autodidact. Dar are un mare merit: a stiut sa se limiteze la ceea ce stia sa faca si spre ce sa se orienteze. De aceea nu s-a simtit atras de politica. "Nu sunt capabil, ma depaseste", mi-a marturisit.

CV

  • Data si locul nasterii: 9 mai 1939, Romania
  • Domiciliul: Monte Carlo, Bucuresti
  • Stare civila: este divortat, are doi copii
  • Cariera: sportiv de performanta, antrenor, manager, promotor
  • Business afara: antrenor si manager al unor renumiti jucatori de tenis, consultant tehnic al mai multor companii, manager de turnee de tenis
  • Afaceri in Romania: la inceputul anului 1990 a dezvoltat numeroase investitii in Romania, in prezent structurate in cadrul Holding-ului Tiriac
  • Functie: presedinte COR

    600 milioane de dolari

    Ar fi cifra sa de afaceri, conform revistei Capital. Banii marca Tiriac sunt investiti in industria sportului, asigurari si domeniul bancar.

    SINCERITATE

    "Eu m-am simtit bogat prima data in viata cand am intrat intr-un restaurant si nu m-am mai uitat la preturile din meniu. Pe undeva, cred ca am ramas un tip cu picioarele pe pamant" - Ion Tiriac omul de afaceri

    TERENUL DE TENIS A INSEMNAT O ADEVARATA SCOALA

    Si pentru Ion Tiriac, ca si pentru Ilie Nastase, sportul a fost generator de faima si de bani. Ca jucator de tenis, Tiriac a avut peste 150 de participari la Cupa Davis, inclusiv trei finale de Cupa, impreuna cu Ilie Nastase. De noua ori a fost campion al Romaniei. A castigat peste 40 de titluri internationale. Si a vrut sa fie cel mai bun. Dupa retragerea din activitatea competitionala, a inteles ca sportul devine industrie si s-a orientat spre antrenoriat, manageriat si chiar business-ul cu marile companii ale lumii. Tiriac se aliaza numai cu elitele. De aceea, marturiseste el, daca Bill Gates i-ar propune sa bata palma, pentru a vinde un nou model de chip, ar face-o.

    SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

    Julius Popper a fost stapan in Tara de Foc

    Romania, mostenitoarea averii lui Emanuil Gojdu

    Un print cu inima langa romani

    Capitalistul socialist: Ion Tiriac

    Un pionier al industriei israeliene

    Si-a lasat averea Tunisiei

    Politicianul care n-a mancat salam cu soia

    Fratii Ofer, singurii romani in "Forbes"

    Omul care transforma gazul in bani gheata
  • ×
    Subiecte în articol: special dolari bani tiriac tenis